Αρχική Περιβάλλον Αρχίζει ο καθαρισμός του βυθού της Άνδρου – 400 στρέμματα γεμάτα σκουπίδια

Αρχίζει ο καθαρισμός του βυθού της Άνδρου – 400 στρέμματα γεμάτα σκουπίδια

0
καθαρισμός του βυθού της Άνδρου

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων, η ομάδα των εθελοντών που ανέλαβε τον καθαρισμό του βυθού της Άνδρου από τα σκουπίδια έπιασε δουλειά. Πρώτη ενέργεια η  τρισδιάστατη βιντεοσκόπηση του πυθμένα με ογκομέτρηση για την πλήρη καταγραφή του προβλήματος.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση είναι το πρώτο βήμα για την ολοκληρωμένη αποτύπωση του προβλήματος που θα οδηγήσει στην την εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για την περιοχή. Η μελέτη θα κατατεθεί στη συνέχεια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποδεικνύοντας την ενδεδειγμένη επιχειρησιακή αντιμετώπιση της απορρύπανσης.

Υποστήριξη από ΥΠΕΝ

Αρχίζει ο καθαρισμός του βυθού της Άνδρου - 400 στρέμματα γεμάτα σκουπίδια

Η δράση, όπως άλλωστε έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, χρηματοδοτείται μέσω του Πράσινου Ταμείου και υποστηρίζεται από το Υπουργείο γενικότερα.

“Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζουμε στην πράξη πρωτοβουλίες που συνδυάζουν τον εθελοντισμό με την προστασία του περιβάλλοντος” επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης. “Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι αυτή για τον καθαρισμό του βυθού της νότιας περιοχής της Άνδρου από τη χωματερή που είχε καταρρεύσει στο σημείο αυτό πριν από μερικά χρόνια. Στηρίζουμε τους εθελοντές έμπρακτα, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Το πρώτο μεγάλο βήμα για αυτήν την υπόθεση έγινε. Προχωρούμε για τα επόμενα βήματα. Στους εθελοντές αξίζουν συγχαρητήρια”.

400 στρ. σκουπίδια

Αρχίζει ο καθαρισμός του βυθού της Άνδρου - 400 στρέμματα γεμάτα σκουπίδια

Στο σχετικό βίντεο (δείτε παρακάτω το link) φαίνεται καθαρά η επιβάρυνση του πυθμένα από σκουπίδια κάθε είδους, που κατέληξαν στη θάλασσα μετά από την κατάρρευση της χωματερής του νησιού. Σε ορισμένα σημεία τα απορρίμματα είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζοντας υποθαλάσσιους λόφους. Σύμφωνα δε με τους επικεφαλής εθελοντές, η επιβάρυνση διαπιστώνεται ότι εκτείνεται σε 400 περίπου στρέμματα.

Υπενθυμίζεται ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση είχε κάνει το γύρο του κόσμου πέρσι το καλοκαίρι μέσα από ανάρτηση του Αμερικανού ηθοποιού και ακτιβιστή Λεονάρντο ντι Κάπριο.

Η ομάδα

Η ομάδα των ιδιωτών αποτελείται από την Aegean Rebreath (εθελοντές και συντονισμός) την Andros Maritime Association (εθελοντές) και την ALS Maritime Consultants (σύμβουλοι). Όλοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει υποθαλάσσιους καθαρισμούς σε νησιά του Αιγαίου.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here