Αρχική Πολιτισμός Ανακάλυψη: Η παλαιότερη και μεγαλύτερη κατασκευή των Μάγια!

Ανακάλυψη: Η παλαιότερη και μεγαλύτερη κατασκευή των Μάγια!

0
Η κατασκευή των Μάγια του Takeshi Inomata
H ανακάλυψη με το Lider της κατασκευής των Μάγια στο Ταμπάσκο του Μεξικό. Photo credits to Takeshi Inomata. Πηγή: dw.com
Διαφήμιση

Ερευνητές ανακάλυψαν την παλαιότερη και μεγαλύτερη κατασκευή των Μάγια στο Ταμπάσκο του Μεξικό. Πρόκειται για μια γιγαντιαία ορθογώνια ανυψομένη πλατφόρμα που χρονολογείται μεταξύ του 1000πΧ και 800πΧ. Την ανακάλυψη πέτυχαν με τη χρήση ενός εναέριου συστήματος αισθητήρων απομακρυσμένου ελέγχου.

Η κατασκευή χρονολογείται 1500 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με άλλες γνωστές κατασκευές του πολιτισμού των Μάγια, σε πόλεις όπως το Tikal στη Γουατεμάλα και το Palenque του Μεξικό. Μάλιστα δεν κτίστηκε από πέτρα, όπως εκείνες, αλλά από πηλό και χώμα. Οι ερευνητές εκτιμούν, ότι πιθανότατα η χρήση της αφορούσε μαζικές τελετές.

Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο σημείο Aguada Fénix κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα. Έχει φάρδος περίπου 400 μέτρα και μήκος 1400 μέτρα, ενώ το ύψος της υπολογίζεται μεταξύ 10 και 15 μέτρων. Συγκριτικά, για να αντιληφθούμε συγκεκριμένα τον όγκο της, ξεπερνά τη μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο, που είχε χτισθεί 1500 χρόνια νωρίτερα.

Ανακάλυψη: Η παλαιότερη και μεγαλύτερη κατασκευή των Μάγια!
Οι ανασκαφές στο Ταμπάσκο. Φωτο: courtesy of Takeshi Inomata. Πηγή: eluniversal.com.mx

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης γλυπτών που να απεικόνιζαν επιφανή άτομα, υποδεικνύοντας ότι σε εκείνο το στάδιο εξέλιξης του, ο πολιτισμού των Μάγια ήταν πιο κοινοτικός και ίσως αργότερα αναπτύχθηκε σε σύστημα κοινωνικής ανισότητας και στην ιεραρχική κοινωνία οδηγούμενη από τη βασιλεία, αναφέρουν οι επιστήμονες.

“Επειδή καλύπτει τόσο μεγάλη επιφάνεια οριζοντίως, εάν την περπατήσεις, αφήνει την αίσθηση φυσικού εδάφους”, είπε χαρακτηριστικά ο αρχαιολόγος Takeshi Inomata του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. Ωστόσο, το σχήμα του φαίνεται εμφανές στο “Lidar”, συμπλήρωσε.

Το Lidar, συντομογραφία για το Light Detection and Ranging, είναι ένα εναέριο σύστημα εντοπισμού, που χρησιμοποιεί παλλόμενο λέιζερ σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα που συλλέγονται επιτόπια, κατά την πτήση του πάνω από ένα σημείο. Έτσι, αναπαραγάγει τρισδιάστατη απεικόνιση σχετικά με τα χαρακτηριστικά διάφορων επιφανειών.

Εννέα μεγάλοι ανυψωμένοι δρόμοι και μια σειρά από ρεζερβουάρ ενώνονταν με την κατασκευή. Ενώ σήμερα, μερικά σημεία της αγροτικής περιοχής Aguada Fénix καλύπτονται από κτηνοτροφικές φάρμες και κάποια άλλα είναι δασώδη.

Πως τη χρησιμοποιούσαν οι Μάγια

“Είναι πιθανό ότι πολλοί άνθρωποι από τις γύρω περιοχές συγκεντρώνονταν εκεί, για εξαιρετικές περιστάσεις, ενδεχομένως σχετιζόμενες με τους ημερολογιακούς κύκλους” σημείωσε ο Inomata. “Τα τελετουργικά πιθανώς συμπεριελάμβαναν πομπές κατά μήκος των δρόμων και πάνω στην ορθογώνια πλατεία. Οι άνθρωποι επίσης, κατέθεταν συμβολικά αντικείμενα, όπως τσεκούρια από νεφρίτη στο κέντρο της κατασκευής.”

Πηγή: guardian.com, dw.com, eluniversal.com.mx

Διαφήμιση