Αρχική Επιχειρείν Υποδομές: Στα χέρια του Πρωθυπουργού τα μεγάλα έργα

Υποδομές: Στα χέρια του Πρωθυπουργού τα μεγάλα έργα

0
Εργασίες μετρό
Διαφήμιση

Υπό την σκέπη της Προεδρίας της Κυβέρνησης, δηλαδή του πρωθυπουργού εντάσσονται πλέον τα μεγάλα έργα υποδομών που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα ώστε να ξεπεραστούν οι πολυετείς καθυστερήσεις και να ανακάμψει ο τομέας ειδικά μετά την κρίση του κορωνοϊού.

Πρώτος στόχος είναι η ένταξη 40 μεγάλων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο νέο μηχανισμό υλοποίησης που συμφώνησε η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να ενισχυθεί η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και να στηριχθεί η οικονομία. Τα έργα, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, θα διευκρινιστούν από το κάθε υπουργείο ξεχωριστά.

Η 6η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας

Υποδομές: Στα χέρια του Πρωθυπουργού τα μεγάλα έργα

Στις 20 Μαΐου δημοσιοποιήθηκε η έκτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Κομισιόν. Η έκθεση βγάζει πολλές ειδήσεις σχετικά με τις υποδομές και το περιβάλλον, ωστόσο, ειδικά όσον αφορά τα μεγάλα έργα, στεκόμαστε στο ότι η κυβέρνηση προωθεί έναν ξεχωριστό μηχανισμό προετοιμασίας και παρακολούθησης των έργων (Project Preparation Facility), ο οποίος θα υποστηρίξει και θα υλοποιήσει τα έργα προτεραιότητας που έχουν ενταχθεί στο Στρατηγικό “Αγωγό” Έργων (Strategic Projects Pipeline), ο οποίος επίσης δημιουργείται. Ο μηχανισμός θα υποστηρίξει έργα από διάφορους τομείς -ενέργεια, περιβάλλον, κοινωνικά έργα, μεταφορές και ψηφιακή οικονομία- ενώ θα διευκολύνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Θα φιλοξενείται στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και αναμένεται να προσελκύσει ανθρώπινο δυναμικό από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς. Ο ρόλος και ο σκοπός της υπηρεσίας θα οριστικοποιηθεί τον Ιούλιο του 2020 και το σχετικό χρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο. Προβλέπεται ότι ο μηχανισμός θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Μάρτιο του 2021.

Ο Στρατηγικός “Αγωγός” Έργων

Υποδομές: Στα χέρια του Πρωθυπουργού τα μεγάλα έργα

  • Θα υποστηρίξει την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης.
  • Θα εξασφαλίσει την έγκαιρη προετοιμασία των έργων.
  • Θα σχεδιάσει μελλοντικές δημόσιες δαπάνες.
  • Θα μεγιστοποιήσει τη συμπληρωματικότητα μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων και χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων, βελτιστοποιώντας την ανάμειξη πόρων.
  • Θα αποδεικνύει τη σκοπιμότητα και την προστιθέμενη αξία των πιθανών έργων.
  • Θα περιγράφει το επίπεδο ωρίμανσης, κοστολόγησης και πολυετούς προϋπολογισμού.
  • Θα αποσαφηνίζει τις πηγές χρηματοδότησης.

Λιγότερες δημόσιες επενδύσεις

αυτοκινητόδρομο Άκτιο- Αμβρακία

Στην έκθεση καταγράφεται σημαντική έλλειψη νέων έργων που κρίνονται απαραίτητα για την υποστήριξη της ανάπτυξης μεγάλων έργων υποδομής εθνικής σημασίας. Ειδικότερα για το 2019, σε σύγκριση με τα αρχικά σχέδια, οι επενδύσεις γενικής κυβέρνησης ήταν χαμηλότερες κατά 1,2% του ΑΕΠ, ενώ ο συνολικός αντίκτυπος στο ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης ήταν γενικά ουδέτερος λόγω της χαμηλότερης ανάληψης κεφαλαίων της ΕΕ. Οι δημόσιες επενδύσεις υποεκτελέστηκαν συνεχώς τα τελευταία χρόνια με μόνο το 62% των επενδυτικών πιστώσεων που διατέθηκαν σε υπουργεία να δαπανήθηκαν πραγματικά για επενδύσεις γενικής κυβέρνησης κατά την περίοδο 2017-2019, σε σύγκριση με κατά μέσο όρο 88% το 2014-2016.

Διαφήμιση