Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Τουριστικό νομοσχέδιο: Ευρεία χρήση αιγιαλών και παραλιών

Τουριστικό νομοσχέδιο: Ευρεία χρήση αιγιαλών και παραλιών

0
παραλίες Ψαρού
Διαφήμιση

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, το σχέδιο νόμου «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη» του Υπουργείου Τουρισμού.

Το τελικό κείμενο εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, ενισχυμένες ρυθμίσεις για την εκμετάλλευση του αιγιαλού και των παραλιών, οι οποίες συμφωνήθηκαν χθες κατά την τελευταία συνεδρίαση επί του συγκεκριμένου θέματος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Είναι εμφανές ότι οι “νομοτεχνικές βελτιώσεις” ανοίγουν απλόχερα αιγιαλούς και παραλίες σε πλήθος δραστηριοτήτων – αναψυχής πρωτίστως…

Το Άρθρο 43

Τουριστικό νομοσχέδιο: Ευρεία χρήση αιγιαλών και παραλιών

Έτσι, στο επίμαχο άρθρο 43 “Καθορισμός του εμβαδού παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης”, αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής (έχουν αφαιρεθεί τα πολύ τεχνικά στοιχεία για ευνόητους λόγους):

Είναι δυνατή η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας κλπ., για
την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ξαπλωστρών, ομπρελών, λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου, καθώς και
τραπεζοκαθισμάτων, εφόσον εξασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση του κοινού και ανάλογα με τη σύσταση του εδάφους του αιγιαλού.

50-50

Τουριστικό νομοσχέδιο: Ευρεία χρήση αιγιαλών και παραλιών
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τετραγωνικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού εμβαδού του, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που είναι δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος και με τους περιορισμούς, ως προς το ποσοστό κάλυψης του αιγιαλού, που ορίζονται στην απόφαση παραχώρησης.

Χωρίς δημοπρασία

παραλίες

Στα όμορα προς τον αιγιαλό, παραλία, κλπ. κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping), κέντρα αναψυχής, ναυταθλητικά σωματεία, καθώς και σε επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, που δραστηριοποιούνται σε χώρο όμορο του κοινοχρήστου και λειτουργούν νόμιμα, και εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, μπορεί να παραχωρείται με αντάλλαγμα η απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, χωρίς δημοπρασία, για χρονικό διάστημα μέχρι τρία έτη.

Όμορες επιχειρήσεις

παραλίες

Ο περιορισμός του εμβαδού κάθε παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού κλπ., σε 500 τ.μ., δεν ισχύει για τις παραχωρήσεις σε όμορα του κοινοχρήστου χώρου ξενοδοχεία, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping) και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, που λειτουργούν νόμιμα. Σε περίπτωση ύπαρξης συνεχόμενων όμορων επιχειρήσεων, καταλείπεται από τις προβολές των ορίων κάθε επιχείρησης ελεύθερη ζώνη τουλάχιστον 2 μέτρων εκατέρωθεν των ορίων τους.

Διαφήμιση