Αρχική Ειδήσεις Τελικά οι λέξεις είναι τόσο αθώες όσο φαίνονται;

Τελικά οι λέξεις είναι τόσο αθώες όσο φαίνονται;

0
Στεναχώρια - Ψυχολογία - Παιδί
Διαφήμιση

Μία λέξη για κάποιον μπορεί να μην είναι τίποτα το σημαντικό, ωστόσο για ένα παιδί που είναι στην τρυφερή ηλικία του, μπορεί να το επηρεάσει συναισθηματικά και να το κρατήσει μέσα του, αλλάζοντάς το συναισθηματικά μεγαλώνοντας. Γι’ αυτό το λόγο μερικές φορές τα λόγια μπορεί να είναι σαν καρφιά για άλλους, χωρίς όμως να το καταλαβαίνουμε.

Για να δούμε μερικές φράσεις που είναι ενδεικτικές και πληγώνουν πολλές φορές τα παιδιά όταν αναφέρονται.

1. Μην τρως άλλο. Θα γίνεις χοντρή!

Τελικά οι λέξεις είναι τόσο αθώες όσο φαίνονται;

Αυτή τη φράση δεν την λέμε ποτέ σε ένα παιδί, ούτε για πλάκα! Αν φοβόμαστε τα παραπανίσια κιλά του παιδιού μας, τα «κόβουμε» με σωστή διατροφή κι όχι με εκφράσεις που μπορούν να το οδηγήσουν κατά την εφηβεία στο κατώφλι διατροφικών διαταραχών.

2. Μη με ρωτάς χαζομάρες:

Τα παιδιά είναι παιδιά, γεννημένα με μία έμφυτη περιέργεια απέναντι στα πράγματα και απολύτως δικαιολογημένα να θέτουν ό,τι ερώτημα περνάει από το μυαλό τους. Κάποιες φορές μπορεί να ρωτήσουν το ίδιο πράγμα πάνω από μία φορά διότι έχουν ξεχάσει την απάντηση ή απλώς επειδή δεν την κατανοούν. Η επισήμανση σε ένα παιδί ότι κάνει πολλές ή χαζές ερωτήσεις θα το οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο να σταματήσει να θέτει ερωτήσεις για θέματα που το απασχολούν. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να πιστέψει ότι είναι χαζό, «ιδιότητα» που δεν θα καταφέρει να αποβάλει ούτε στην ενήλικη ζωή του. Κι αυτό μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει τόσο για το ίδιο όσο και για ολόκληρη την οικογένεια…

3. Αν συνεχίσεις έτσι, θα καταλήξεις σαν…

…τον αποτυχημένο τον θείο σου, την τεμπέλα την ξαδέλφη σου κ.ο.κ. Μπορεί ο θείος να είναι όντως αποτυχημένος και η ξαδέλφη τεμπέλα, ωστόσο χρησιμοποιώντας την αρνητική σύγκριση σε ένα παιδί καταστρέφεται την αυτοπεποίθηση του και το κάνετε να αισθάνεται άσχημα που έχει τέτοιους συγγενείς.

4. Τι είσαι και δεν μπορείς να…

Εάν χρησιμοποιείτε την εν λόγω φράση απέναντι στο παιδί, το μόνο που θα πετύχετε είναι να κάνετε το παιδί να αναρωτιέται αν όντως κάτι δεν πάει καλά με τον εαυτό του. Το πιθανότερο είναι να σταματήσει να προσπαθεί γιατί θα σκέφτεται ότι δεν έχει πια νόημα αφού η μαμά κι ο μπαμπάς δεν εκτιμούν ούτε υποστηρίζουν την όποια προσπάθεια του.

5. Κοίτα τι καλά που το κάνει ο (η) αδελφός (-η) σου!

Τελικά οι λέξεις είναι τόσο αθώες όσο φαίνονται;

Η σύγκριση ανάμεσα στα αδέλφια το μόνο που μπορεί να καλλιεργήσει είναι φθόνο και αντιπαλότητα ανάμεσα τους. Επίσης δίνει την αίσθηση στο παιδί ότι ποτέ δε θα είναι αρκετό καλό για τους γονείς του κι ότι το άλλο παιδί, ως καλύτερο, αξίζει περισσότερο την προσοχή και την αγάπη τους.

6. Δεν είσαι καλός/ή σε αυτό, δοκίμασε κάτι άλλο…

Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει και πού μπορεί να φτάσει ένα παιδί. Τα παραδείγματα με άριστους μαθητές που δεν κατάφεραν τίποτα στη ζωή τους και με «μέτριους» που πέτυχαν πολλά, είναι σχεδόν αναρίθμητα. Αφήστε το παιδί να περνάει καλά ακόμη και με πράγματα τα οποία δεν τα κάνει και τόσο καλά και δώστε του το το δικαίωμα στην αποτυχία μέσα από την οποία θα μάθει πολλά.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Διαφήμιση