Αρχική Ενέργεια Τα σχέδια του ΥΠΕΝ για τους λιγνιτικούς δήμους

Τα σχέδια του ΥΠΕΝ για τους λιγνιτικούς δήμους

0
ais
Διαφήμιση

«Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, όχι απλώς του υπουργείου μας. Ο κορωνοϊός επηρέασε λίγο τις διαδικασίες, αλλά τα πράγματα προχωράνε», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη και τους δημάρχους Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη, Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά και Αμύνταιου Άνθιμο Μπιτάκη, παρουσία του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά και του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κωστή Μουσουρούλη.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συμφωνία των ΕΛΠΕ-Juwi για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, στο Μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, στην εκταμίευση του λιγνιτικού πόρου αλλά και στη χρηματοδότηση δράσεων από το Πράσινο Ταμείο, που θα προκηρύξει άμεσα έξι προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 31,4 εκατ. ευρώ (με τα περισσότερα εκ των οποίων να «στοχεύουν» στους ενεργειακούς δήμους), για δράσεις αειφόρου ενέργειας και κλίματος, προώθησης κυκλικής οικονομίας, ενεργειακές κοινότητες, καθώς και ένα πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων με υψηλή εξάρτηση από την «αλυσίδα του λιγνίτη».

Φορολογικά κίνητρα

Τα σχέδια του ΥΠΕΝ για τους λιγνιτικούς δήμους

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε επίσης για τα 12 μέτρα που είχε εξαγγείλει κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές Φεβρουαρίου, κάνοντας ειδική μνεία στη δέσμευση για ειδικά φορολογικά/αναπτυξιακά κίνητρα που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στην περιοχή. “Η βιώσιμη ανάπτυξη και η ενίσχυση της απασχόλησης είναι βασικό μας μέλημα”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος του 2020 το masterplan

Ο κ. Θωμάς επισήμανε ότι το masterplan της απολιγνιτοποίησης εκπονείται και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του καλοκαιριού, θα ακολουθήσει θεσμική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.

Το Μεταβατικό Πρόγραμμα και οι πηγές χρηματοδότησης

Τα σχέδια του ΥΠΕΝ για τους λιγνιτικούς δήμους

Ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε τη σημασία του εγχειρήματος, τονίζοντας ότι η επιλογή των κατάλληλων χρήσεων γης θα γίνει με δεδομένα ουσιαστικά και όχι οραματικά για να εξυπηρετηθεί ο στόχος του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. Αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία του Μεταβατικού Προγράμματος που μπορεί να επεκταθεί έως το 2023 (με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ 2021-2027, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και η αρχιτεκτονική των Ταμείων Συνοχής παραμένουν ανοιχτά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Συνοχής. Ανέλυσε δε τις πηγές χρηματοδότησης που είναι ο λιγνιτικός πόρος, οι πόροι του Πράσινου Ταμείου, οι επενδύσεις της ΔΕΗ για τις αποκαταστάσεις των ορυχείων, το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και ενδεχομένως το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης. Βασικό ζητούμενο, όπως σημείωσε, είναι να υπάρχουν το ταχύτερο δυνατό ώριμα έργα, ενώ και στην εξειδίκευση της “Ρήτρας Μετάβασης“, στη βάση της οποίας οι λιγνιτικές περιοχές θα έχουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση για κάποια θέματα.

Η τηλεθέρμανση

Τα σχέδια του ΥΠΕΝ για τους λιγνιτικούς δήμουςΟι δήμαρχοι των λιγνιτικών δήμων έθεσαν μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο σχεδιασμός των τηλεθερμάνσεων. Από πλευράς ΥΠΕΝ επιβεβαιώθηκε ότι για τις ήδη λειτουργούσες τηλεθερμάνσεις (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο) προβλέπεται η τροφοδότησή τους με φυσικό αέριο, ενώ στην Φλώρινα θα κατασκευαστεί δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που θα καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες θέρμανσης, αλλά και οικιακής χρήσης των κατοίκων της περιοχής.

Όπως επισημάνθηκε, στο νέο Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξής του, ο ΔΕΣΦΑ δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την κατασκευή σταθμού εξόδου του αγωγού TAP στον Περδίκκα Εορδαίας και η ΔΕΔΑ ανακοίνωσε την ένταξη των έργων κατασκευής δικτύων διανομής στους ενεργειακούς δήμους. Τέλος, επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ) που έχει αναλάβει την τεχνική και οικονομική επίβλεψη των τηλεθερμάνσεων.

Διαφήμιση