Αρχική COVID-19 “Μεγάλος Περίπατος”: Διευκρινίσεις από τον δήμαρχο της Αθήνας

“Μεγάλος Περίπατος”: Διευκρινίσεις από τον δήμαρχο της Αθήνας

0
Αθήνα άδεια - Μοναστηράκι
Διαφήμιση

Η ενθάρρυνση της κυκλοφορίας των πεζών, των ποδηλάτων αλλά και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, είναι οι βασικοί στόχοι του Μεγάλου Περιπάτου στο κέντρο της Αθήνας, όπως τους παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Χρέη επιταχυντή για το σχέδιο, που πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου, εκτέλεσε και ο κορωνοϊός, τόνισε χαρακτηριστικά.

7 χιλιόμετρα

Αττική - Ακρόπολη - Κέντρο Αθήνας

Οι παρεμβάσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας θα εκτείνονται σε μήκος 7 χιλιομέτρων, όπου στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ήπιες παρεμβάσεις, βάψιμο στο δρόμο, παγκάκια και πολύ πράσινο, με την απαραίτητη σήμανση για οδική ασφάλεια. “Αυτή η διαδικασία μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε το έργο στην πράξη, να το δούνε όλοι οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, να πραγματοποιηθεί μια “διαβούλευση στην πράξη“. Θα μπορούμε να το αξιολογούμε και να το βελτιώνουμε στην πράξη είπε ο δήμαρχος Αθηναίων” επισήμανε ο κ. Μπακογιάννης.

Διευκρινίσεις και δεσμεύσεις

Πλατεία Δικαιοσύνης Αθήνα 735x400

Για τα τραπεζοκαθίσματα: Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την πιθανότητα αύξησης των τραπεζοκαθισμάτων, ο κ. Μπακογιάννης διευκρίνισε ότι η Β. Όλγας και η Ηρώδου Αττικού δεν έχουν καταστήματα, στο Σύνταγμα μπορούν να βγουν κάποια καθίσματα, η Πανεπιστημίου έχει 4-5 μαγαζιά εστίασης ενώ στο “τρίγωνο” υπάρχει κανονιστική διάταξη από το 2016 που απαγορεύει να βγουν νέα καθίσματα.

Για τις αλλαγές στις χρήσεις γης: Δεν θέλουμε μια Αθήνα αποστειρωμένη, μια “Ντίσνεϋλαντ”. Θέλουμε να διαφυλάξουμε την αυθεντικότητα της Αθήνας. Αυτό μας κάνει ανταγωνιστικούς. Σε πολεοδομικούς όρους, αυτό μεταφράζεται σε “γενική κατοικία” και μέχρι 150 κλίνες.

Για τα έργα: Γίνονται σε όλο τον δήμο, όπως έργα ασφαλτόστρωσης ύψους 40 εκατ. ευρώ και έργα πεζοδρόμησης 26 εκατ. ευρώ.

Για το αστικό πράσινο: Έχει τετραπλασιαστεί ο σχετικός προϋπολογισμός από 2,5 εκατ. σε 10 εκατ. τον χρόνο, ενώ δρομολογείται η δημιουργία 5 μικρών αλσών (πόκετ παρκ), για τα οποία ήδη τρέχουν οι μελέτες.

Για τη μεταφορά των κλαδεμάτων της πρωτεύουσας στον ΧΥΤΑ, ανακοίνωσε ότι ο δήμος προχωρά σε προμήθεια κομποστοποιητή.

Για την ηλεκτροκίνηση: Μέσα στους χώρους απαγόρευσης κυκλοφορίας θα επιτρέπονται τα ηλεκτροκίνητα. Θα επιτρέπεται η δωρεάν στάθμευση για τα ηλεκτροκίνητα ενώ θα τοποθετηθούν 30 σταθμοί φόρτισης τους επόμενους μήνες.

Για το ποδήλατο

ποδηλατο

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μπακογιάννης στη δυνατότητα χρήσης του ποδηλάτου στους δρόμους του Μεγάλου Περιπάτου και αποδέχθηκε την πρόταση του Γ. Αμυρά (ΝΔ) για ποδηλατοβόλτα των βουλευτών όταν (ο Μεγάλος Περίπατος) τεθεί σε λειτουργία.

Για το κλίμα

Σιντριβάνι - Πλατεία Ομόνοιας
Εurokinissi

Ο κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε επίσης ότι ο δήμος διενεργεί το τελευταίο διάστημα μικροκλιματικές μελέτες στην Αθήνα, και ως παράδειγμα παρέμβασης σε τοπικό επίπεδο έφερε το συντριβάνι στην Ομόνοια, που μειώνει τη θερμοκρασία κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου.

Για την Ηρώδου Αττικού

Μέγαρο Μαξίμου

Για την πεζοδρόμηση της οδού Ηρώδου, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι αποτελεί κομμάτι του αρχαιολογικού πάρκου. Η Ηρώδου του Αττικού πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους να τη περπατήσουν. Όχι να είναι κλειστή από αστυνομικούς κάθε τόσο. “Και έτσι να σηματοδοτήσει η πολιτεία, παρότι είναι πέρα από μένα, ότι δεν φοβάται τίποτα. Ότι θέλει κόσμο να περπατά πάνω-κάτω, μπροστά στα κυβερνητικά κτίρια, και μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο”.

Διαφήμιση