Αρχική Αφιερώματα Πρωτομαγιά: Με μάσκες και αποστάσεις οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα

Πρωτομαγιά: Με μάσκες και αποστάσεις οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα

0
Πρωτομαγιά 2020
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Διαφήμιση

Μία διαφορετική Πρωτομαγιά φέτος ζει η χώρα μας από την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού με τις συγκεντρώσεις να γίνονται μεν, παρά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα κατά την ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών, ότι ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση του lockdown στις 4 Μαΐου, αλλά με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και αυτοπροστασίας.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για την εργατική Πρωτομαγιά με αποστάσεις ασφαλείας στα πλαίσια των μέτρων περιορισμού. Μέχρι και μεζούρα επιστράτευσε το ΠΑΜΕ προκειμένου να πείσει ότι εφαρμόζει τα μέτρα ασφαλείας, ενώ όσοι παρευρίσκονταν φορούσαν τουλάχιστον οι περισσότεροι μάσκες και γάντια, προκειμένου να διαδηλώσουν, χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος. «Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», το σύνθημα της συγκέντρωσης.

Το ΚΚΕ φρόντισε να υπάρχουν και ειδικά πολύχρωμα αυτοκόλλητα στο οδόστρωμα με σήμανση για το που πρέπει να στέκεται ο κάθε διαδηλωτής, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

Το ΠΑΜΕ κάλεσε άλλωστε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία να πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους σε όλες τις πόλεις της χώρας με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η συμβολική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν τη “Διεθνή”.

Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα:

Πρωτομαγιά: Με μάσκες και αποστάσεις οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Πρωτομαγιά: Με μάσκες και αποστάσεις οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Πρωτομαγιά: Με μάσκες και αποστάσεις οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Πρωτομαγιά: Με μάσκες και αποστάσεις οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Πρωτομαγιά: Με μάσκες και αποστάσεις οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Λίγο μετά τις 11 το πρωί τα μέλη του ΠΑΜΕ άρχισαν να αποσύρρονται από τον χώρο μπροστά από τη Βουλή. Την ίδια ώρα προς την πλατεία Συντάγματος κατευθύνθηκαν μέλη συνδικάτων και συλλογικοτήτων που είχαν νωρίτερα συγκεντρωθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος και τα Χαυτεία.

Διακριτική ήταν και η παρουσία των ΜΑΤ καθώς ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρχαν και αναρχικές συλλογικότητες.

Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση συνδικάτων και συλλογικοτήτων:

IMG_7120

IMG_7119

DIM_1637

Κουτσούμπας: «Το βλέμμα όλων μας στραμμένο στην επόμενη μέρα»

«Αυτή την Εργατική Πρωτομαγιά του 2020 τη γιορτάζουμε μέσα στις ειδικές δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά με το βλέμμα όλων μας στραμμένο στην επόμενη μέρα, κατά την οποία θα έρχεται στην επικαιρότητα όλο και πιο επιτακτικά το βασικό δίλημμα, το βασικό ερώτημα που χρειάζεται απάντηση: «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του, με αφορμή τις συμβολικές συγκεντρώσεις των σωματείων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Εμείς απαντάμε Σοσιαλισμός», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας και προσέθεσε: «Χρειάζεται μια νέα κοινωνία δίκαιη, με την εργατική τάξη, τον λαό πραγματικά στην εξουσία. Για να προστατεύει την υγεία του λαού, για να υπάρχει ευημερία στον ελληνικό λαό. Καλή δύναμη! Καλό κουράγιο σε όλους και όλες. Χρόνια πολλά!».

https://youtu.be/t-2aR8uiPH0

(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Στο Πέρασμα ο Αλέξης Τσίπρας για Πρωτομαγιά – Με γαρύφαλλο και μάσκα

Στο Πέραμα βρέθηκε σήμερα Πρωτομαγιά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αφού έκανε επίσημη επίσκεψη στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του δήμου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τηρώντας τα μέτρα προστασίας, λόγω κορονοϊού, φόρεσε την απαραίτητη μάσκα, χαιρετήθηκε με τους εργαζόμενους με τους αγκώνες ενώ λόγω Πρωτομαγιάς κράτησε και το απαραίτητο γαρύφαλλο στο χέρι.

(EUROKINISSI)
(EUROKINISSI)

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και εργαζόμενους της βάρδιας στο τμήμα καθαριότητας.

«Να αξιοποιήσουμε την κρίση ως ευκαιρία για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο»

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/878827969253465/

Σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την κρίση ως ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

«Με την ανάδειξη του δημόσιου χώρου και τη στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, των αναγκών όλων μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυρίαρχη αντίληψη ήταν η μείωση του εργασιακού κόστους για μεγαλύτερο κέρδος, μια αντίληψη που επικρατεί και στη σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Πίσω από τα λόγια της κολακείας κρύβονται σχέδια για περαιτέρω αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, για μειώσεις μισθών, για μισή δουλειά – μισή ζωή», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

(EUROKINISSI)
(EUROKINISSI)
(EUROKINISSI)

«Σήμερα Πρωτομαγιά πρέπει να δώσουμε το μήνυμα του αγώνα για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, για στήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή -και που μέχρι πρόσφατα ήταν αόρατοι- όπως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Τώρα είναι ώρα να αλλάξουμε κατεύθυνση, να στηρίξουμε την εργασία και το δημόσιο χώρο. Οι αγώνες που έρχονται είναι κρίσιμοι και θα είναι νικηφόροι μόνο αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπουν μπροστά. Καλή εργατική Πρωτομαγιά!», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά για την Πρωτομαγιά

«Πρωτομαγιά, μέρα συμβολική. Ημέρα μνήμης, τιμής και ευθύνης. Νέες απειλές, νέοι αγώνες. Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο χρειάζεται διαρκή αγώνα», τονίζει η Φώφη Γεννηματά με αφορμή τη σημερινή γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς. «Η κρίση που δημιουργεί η πανδημία, απειλεί δικαιώματα δεκαετιών. Οι νέες μορφές απασχόλησης σημαίνουν για πολλούς μισή δουλειά μισό μισθό», αναφέρει.

«Κάποιοι θεωρούν ότι το να μιλάς για δικαιώματα των εργαζομένων είναι μια γλώσσα από το παρελθόν, μια γλώσσα ξύλινη. Κάποιοι πιστεύουν ότι όλα θα τα λύσει η αγορά. Και όμως … Οι αξίες και οι αρχές μας είναι τώρα πολύτιμες όσο ποτέ» υποστηρίζει η κ. Γεννηματά και επισημαίνει πως για τους σοσιαλιστές και δημοκράτες «το κράτος είναι μπροστά, ώστε να καθοδηγεί την έξοδο από την κρίση, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω στα δύσκολα. Να διασφαλίζει την εργασία, τα δημόσια αγαθά, να προστατεύει τη ζωή και την ποιότητας της ζωής. Μια νέα πορεία για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι αναγκαία. Ένας νέος δρόμος δημοκρατίας, δικαιοσύνης αλληλεγγύης».

Υπογραμμίζει, τέλος, πως «με όπλα τις προτάσεις μας, τις δικαιωμένες αξίες μας και τις μεγάλες διαχρονικές μεταρρυθμίσεις της Παράταξης της Αλλαγής, δίνουμε τον αγώνα μαζί με κάθε πολίτη για να μην πληρώσουν τα σπασμένα οι πολλοί και αδύναμοι, για να λάμψει ξανά η ελπίδα στη ζωή μας».

Το μήνυμα του Ν. Δένδια για την Πρωτομαγιά

Νίκος Δένδιας

Να μείνουμε σπίτι και ασφαλείς αυτή την Πρωτομαγιά, έτσι ώστε οι επόμενοι μήνες να είναι καλύτεροι, μας καλεί με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Καλημέρα και καλό μήνα! Αυτήν την 1η Μαΐου μένουμε ασφαλείς, καθώς οι εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά έχουν μεταφερθεί και ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις», επισημαίνει ο κ. Δένδιας.

«Με ατομική υπευθυνότητα συμβάλλουμε στο να είναι καλύτεροι οι επόμενοι μήνες», συμπληρώνει.

Επιπλέον, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ η Πρωτομαγιά ως θεσμοθετημένη αργία – ημέρα μνήμης και εκδηλώσεων, μεταφέρθηκε με απόφαση της κυβέρνησης για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, το Σάββατο 9 Μαΐου.

Ακινητοποιημένα θα είναι σήμερα ο ηλεκτρικός (πρώην ΗΣΑΠ) και τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι στα ανωτέρω μέσα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Ωστόσο, κανονικά θα λειτουργήσουν μετρό (γραμμή 2&3), τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, όπως αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων τους, επισημαίνοντας πως “η ημέρα μνήμης και τιμής φέτος εορτάζεται με διαφορετικό τρόπο λόγω του κορονοϊού”.

Στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής κατέθεσε ο κ. Κουτσούμπας

«Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές, εδώ στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944. Συνεχίζουμε τον αγώνα τους, συνεχίζουμε για τα ιδανικά τους, μέχρι την οριστική ανατροπή του καπιταλισμού, γέννημα θρέμμα του οποίου είναι ο φασισμός. Καλή δύναμη, χρόνια πολλά» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κατέθεσε σήμερα το πρωί στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Η στιγμή που οι εύζωνες πέρασαν ανάμεσα από τους διαδηλωτές

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ωστόσο, ο φωτογραφικός φακός του Γιάννη Λιάκου από το πρακτορείο IntimeNews κατέγραψε τη στιγμή που οι εύζωνες πέρασαν ανάμεσα από τους διαδηλωτές προκειμένου να γίνει η αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη. Μάλιστα όπως γίνεται αντιληπτό και από τις εικόνες δεν φάνηκε να δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα αφού τα κενά ήταν μεγάλα.

Ευζωνες

Θεσσαλονίκη: Τα στιγμιότυπα της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά 

Διαφορετικός ήταν ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς και στη Θεσσαλονίκη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως και στην Αθήνα, έτσι και στην συμπρωτεύουσα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου προκειμένου να οριοθετήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας που έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Με την μεζούρα στο χέρι μέλη του συντονιστικού οργάνου των συνδικαλιστικών οργανώσεων τοποθέτησαν σημάδια, αφού στιγμές αργότερα πλήθος κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται στο σημείο για τον εορτασμό της ημέρας.

(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)

Με μάσκες και αποστάσεις η συγκεντρώση του ΠΑΜΕ στα Χανιά

Με συγκέντρωση μελών του ΠΑΜΕ και κλαδικών σωματείων στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, γιορτάστηκε στα Χανιά η Εργατική Πρωτομαγιά.

Η κινητοποίηση είχε συμβολικό χαρακτήρα με τους συμμετέχοντες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις, όπως έγινε και στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση είχαν χωριστεί σε ομάδες ανά κλάδο εργαζομένων με την κάθε ομάδα να έχει αποστάσεις ασφαλείας από την άλλη.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Πάτρα: Συγκέντρωση με κόκκινες μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας

Με έναν ιδιαίτερο και συνάμα ξεχωριστό συμβολικό τρόπο, το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας γιορτάζει την σημερινή εργατική πρωτομαγιά εν μέσω κορονοιού στην πλατεία Γεωργίου με κυρίαρχο σύνθημα «ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός».

Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου με αφορμή τον εορτασμό Δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πάτρα για να τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά. Οι συγκεντρωμένοι τηρούν αποστάσεις ενός μέτρου μεταξύ τους, ενώ φορούν μάσκες ή μαντήλια σε κόκκινο χρώμα και ορισμένοι από αυτούς γάντια.

Το Εργατικό κέντρο της Πάτρας διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, στην πλατεία Γεωργίου λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα (μάσκες, γάντια, απόσταση μεταξύ συγκεντρωμένων).

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και μέλη της Δημοτικής Αρχής, παραβρέθηκαν σήμερα στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, στην πλατεία Γεωργίου, για τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

(EUROKINISSI)
(EUROKINISSI)
(EUROKINISSI)
(EUROKINISSI)

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την Πρωτομαγιά

Την ίδια ώρα, περίπου 3.000 αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας την Πρωτομαγιά προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού τόσο σε συγκεντρώσεις, όσο και σε πολίτες που ενδέχεται να παραβούν τα μέτρα τα οποία όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα αρθούν από τις 4 Μαΐου.

Μετά την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων τις ημέρες του Πάσχα, η ΕΛ.ΑΣ συνέχισε με ένα παρόμοιο πλάνο και την Πρωτομαγιά, ώστε να κερδηθεί και πάλι το στοίχημα με την τήρηση των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες.

Στην διάρκεια της ημέρας θα γίνονται περίπου 150 περιπολίες ανά τομέα στην Αττική, μέτρο που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ και το Πάσχα. Πιθανή είναι η χρήση των drones και πάλι, ενώ θα γίνονται έλεγχοι σε Εθνικές Οδούς, Αττική Οδό, αλλά και σε μεγάλους οδικούς άξονες όπως οι Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος.

Παράλληλα, σε περιοχές που στην αργία «σφύζουν» από κόσμο, όπως παραλίες, πάρκα και βουνά, θα υπάρχει αστυνομική παρουσία, ώστε να αντιμετωπιστεί κι εκεί τυχόν συνωστισμός.

Σχετικά με τα πρόστιμα, αυτά παραμένουν τα ίδια. Ειδικότερα, 300 ευρώ για όσους προσπαθήσουν να μετακινηθούν εκτός περιφερειακής ενότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας οχημάτων για 60 ημέρες και 150 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπεται δημόσια συγκέντρωση άνω των 10 ατόμων, με το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ανά άτομο.

Με πληροφορίες από: protothema.gr, iefimerida.gr, thebest.gr, patrastimes.gr

Διαφήμιση