Αρχική Ζώα Πουλί ταξίδεψε 8.000 χιλιόμετρα από τη Μαδαγασκάρη για να καταλήξει στα Αντικύθηρα

Πουλί ταξίδεψε 8.000 χιλιόμετρα από τη Μαδαγασκάρη για να καταλήξει στα Αντικύθηρα

0
Πουλί
Διαφήμιση

Ένα πολυταξιδευμένο πουλί, ακούραστο διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα για να καταλήξει σε ένα πανέμορφο ελληνικό νησί. Τα Αντικύθηρα. Η «Πλαγάρα», όπως ονομάστηκε αυτός ο θηλυκός μαυροπετρίτης από το όνομα της υψηλότερης κορυφής που βρίσκεται στην άκρη του Μυρτώου, σημάνθηκε με δορυφορικό πομπό από την Ορνιθολογική Εταιρεία στα Αντικύθηρα από τον Σεπτέμβριο του 2016 και έκτοτε επιστρέφει κάθε χρονιά στο αγαπημένο της νησί.

Έτσι και φέτος, η πιο διάσημη μαυροπετρίτης στην Ελλάδα, έφτασε και πάλι στον τόπο όπου γνωρίζει πολύ καλά, διανύοντας μια απόσταση περίπου 8,000 χιλιομέτρων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ορνιθολογικής Εταιρείας, το θηλυκό πουλί παρακολουθείται για 5η συνεχή χρονιά από την Ομάδα του Προγράμματος LIFE ElClimA, δίνοντάς σπουδαίες πληροφορίες για τα ταξίδια της χάρη στον δορυφορικό της πομπό.

Το μακρύ ταξίδι

«Η συνέπειά της υπήρξε για άλλη μια φορά υποδειγματική! Για 3η συνεχή χρονιά φεύγει από τη Μαδαγασκάρη τις πρώτες μέρες του Απριλίου (μόνο το 2017 είχε φύγει αργότερα) και φτάνει στα Αντικύθηρα μετά από περίπου 26 μέρες ταξιδιού. 

Η «Πλαγάρα» είχε δακτυλιωθεί ως ενήλικη τον Σεπτέμβρη του 2016 άρα είναι τουλάχιστον 7 ετών. Πρόκειται για μια πολύ έμπειρη διηπειρωτική ταξιδιώτισσα, καθώς η φετινή διαδρομή αποτελεί τουλάχιστον την 6η ανοιξιάτικη μετανάστευσή της από τη Μαδαγασκάρη στην Ελλάδα. Είναι πια προφανές πως η Πλαγάρα έχει χαράξει μια σταθερή πορεία την οποία, βασιζόμενη στη μεγάλη της εμπειρία, μπορεί να τροποποιεί ελαφρώς ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Από τη βορειοδυτική Μαδαγασκάρη περνάει με συνεχή πτήση στην απέναντι ακτή της Μοζαμβίκης αλλά αν οι άνεμοι είναι ευνοϊκοί, ενδέχεται να βρεθεί και πολύ μακρύτερα ως τη νήσο Ζανζιβάρη. Ακολούθως, κινείται με βόρεια κατεύθυνση περνώντας τις χώρες της ανατολικής Αφρικής (Τανζανία, Κένυα, Αιθιοπία), διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα στο στενότερό της σημείο και μετά πετά πάνω από τις ερήμους της αραβικής χερσονήσου. Φτάνοντας σε βόρειο πλάτος ίδιο με αυτό του Αιγαίου, κάνει την τελική στροφή πορείας προς τα δυτικά, για να καταλήξει στα Αντικύθηρα. Κάθε χρόνο! Με την ίδια συνέπεια!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ζωή του πουλιού και οι στάσεις που κάνει

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τις στάσεις που έκανε η «Πλαγάρα» η κ. Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης της Ορνιθολογικής Εταιρείας, μας ενημέρωσε ότι «το θαλάσσιο κομμάτι Μαδαγασκάρη – Ζανζιβάρη η «Πλαγάρα» το πάει χωρίς στάση μιας και είναι θαλάσσιο. Πρόκειται για απόσταση 1.400 χλμ που της παίρνει περίπου 36 ώρες για να την διανύσει.

Μετά, όσο είναι στην ανατολική Αφρική που έχει αρκετά μέρη για να φάει, κάνει στάση κάθε περίπου 24 ώρες. Η στάση μπορεί να γίνεται ημέρα ή νύχτα, γιατί δεν χρειάζεται απαραιτήτως να κοιμηθεί, οπότε ταξιδεύει και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Για 15 ημέρες παραμένει στην ανατολική Αφρική. Από το Τζιμπουτί και μετά, που είναι η έρημος, ταξιδεύει σχεδόν χωρίς στάση (2.800 χλμ σε 4 ημέρες). Φέτος έκανε στάση στην Κύπρο, άλλες φορές η στάση της γίνεται στην Τουρκία ή μεταξύ Λιβάνου και Συρίας. Έπειτα κάνει μια στάση ανά ημέρα μέχρι να φτάσει στα Αντικύθηρα». 

Για την ιστορία οι Μαυροπετρίτες είναι ένα σπάνιο είδος γερακιού και σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ξεχειμωνιάζουν βασικά στη Μαδαγασκάρη, επιστρέφοντας τον Απρίλιο και Μάιο. Φωλιάζουν σε νησίδες σ’ όλη τη Μεσόγειο μ’ ένα απομακρυσμένο πληθυσμό στα Κανάρια νησιά. Ωστόσο παρά τη φαινομενικά ευρεία κατανομή, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού βρίσκεται συγκεντρωμένη στην Ελλάδα όπου ο μαυροπετρίτης φωλιάζει σε αρκετές δεκάδες νησίδες σε ολόκληρο το Αιγαίο.

? Η «Πλαγάρα», ο πιο διάσημος Μαυροπετρίτης στην Ελλάδα, έφτασε και πάλι στα αγαπημένα της Αντικύθηρα! Η ακούραστη…

Δημοσιεύτηκε από Elliniki Ornithologiki Etaireia στις Σάββατο, 25 Απριλίου 2020

ΠΗΓΗ: lifo.gr

Διαφήμιση