Αρχική Ενέργεια Μ. Κεφαλογιάννης: Τα 4 σημεία SOS για την απολιγνιτοποίηση

Μ. Κεφαλογιάννης: Τα 4 σημεία SOS για την απολιγνιτοποίηση

0
ΔΕΞ
ΔΕΗ.ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗΣ (Eurokinissi)

Άρωμα …Ελλάδας έχουν οι αλλαγές που πρότεινε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο της «δίκαιης μετάβασης» των περιοχών της ΕΕ που πλήττονται από την απανθρακοποίηση της οικονομίας.

Οι προτάσεις

Εθνικό Σχέδιο για Ενέργεια και Κλίμα απολιγνιτοποίηση

Οι προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Κεφαλογιάννης, στην αρμόδια Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, ως εισηγητής της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης περιλαμβάνουν:

  • Τον υπερδιπλασιασμό των πόρων του Ταμείου από τα 7,5 στα 17,8 δισεκ. ευρώ, που σημαίνει ότι αντίστοιχη θα είναι η αύξηση των συνολικών επενδύσεων που θα κινητοποιηθούν.
  • Την επέκταση της χρηματοδότησης σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες ηλεκτρικά με τις ηπειρωτικές περιοχές. Όπως επισημαίνεται στη σχετική αιτιολόγηση, «είναι σημαντικό να μην παραβλεφθούν οι νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιφέρειες, οι οποίες συχνά δεν συνδέονται με τις γενικές ενεργειακές υποδομές και ενδέχεται να εξαρτώνται από αυτόνομες γεννήτριες ντίζελ ή πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». Η πρόταση αυτή αφορά δεκάδες ελληνικά νησιά που ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομους σταθμούς και βρίσκονται ή όχι σε διαδικασία διασύνδεσης με το ηπειρωτικό δίκτυο.
  • Τη θέσπιση ενός νέου κριτηρίου για την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, του λεγόμενου «μηχανισμού επιβράβευσης» μέσω του οποίου θα επιβραβεύονται από το Ταμείο οι χώρες εκείνες που θα μεταβούν με γρηγορότερους ρυθμούς στη νέα εποχή. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται η Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που προβλέπει την απόσυρση του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ως το 2023 εκτός από την μονάδα Πτολεμαίδα 5 που είναι τώρα υπό κατασκευή.
  • Την αύξηση του κριτηρίου απασχόλησης στον κλάδο της εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη ως ποσοστό επί του συνολικού βιομηχανικού εργατικού δυναμικού κάθε περιφέρειας από 25% σε 33%.

Τα επόμενα βήματα

ΔΕΗ απολιγνιτοποίηση

Το στρατηγικό σχέδιο (master plan) για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη όπου βρίσκονται τα λιγνιτωρυχεία και οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που θα σβήσουν τα επόμενα χρόνια αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση. Η έκθεση με τις προτεινόμενες αλλαγές στον Κοινοτικό Κανονισμό με τον οποίο θεσπίζεται το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούλιο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here