Αρχική Ενέργεια Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά

Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά

0
Ενέργεια, φως, λάμπα

Την περαιτέρω προστασία των ευάλωτων καταναλωτών λόγω των δυσμενών επιπτώσεων του κορωνοϊού, εξασφαλίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την απόφαση επανασύνδεσης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

Με την συγκεκριμένη απόφαση, που υπογράφουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ουσιαστικά επεκτείνεται και επικαιροποιείται η ρύθμιση, στη βάση της οποίας είχε συσταθεί (με νόμο του 2017) Ειδικός Λογαριασμός του ΔΕΔΔΗΕ για επανασυνδέσεις ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι πραγματικά ευάλωτοι και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά

«Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού μέλημά μας είναι η στήριξη των νοικοκυριών και ιδίως των πιο ευάλωτων. Ενθαρρύναμε τις εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος να προσφέρουν εκπτωτικά πακέτα, η καθεμία στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Τώρα διευρύνουμε το δίχτυ προστασίας σε αυτούς που του έχουν περισσότερο ανάγκη, ενισχύοντας τον Ειδικό Λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ και επεκτείνοντας το πεδίο της ρύθμισης στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που είχαν αποσυνδεθεί έως και το τέλος Απριλίου. Με την απόφαση αυτή, αποδεικνύουμε την κοινωνική μας ευαισθησία, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

«Με την απόφαση αυτή, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι μεριμνούμε για τους πιο αδύναμους καταναλωτές. Όσοι αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο έως τις 30 Απριλίου και πληρούν τα κριτήρια, θα επανασυνδεθούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές αποκοπές, αυτοί που θα πρέπει να ανησυχούν είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί που ενώ μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους δεν το πράττουν και όχι αυτοί που καθυστερούν επειδή βρίσκονται σε πραγματική δυσχέρεια», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς. 

1.250 ευάλωτα νοικοκυριά

Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, δικαιούχοι του ειδικού αυτού βοηθήματος επανασύνδεσης θα είναι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο έως και τις 30 Απριλίου 2020. Εκτιμάται ότι από τη ρύθμιση θα επωφεληθούν περίπου 1.250 ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο λόγος στην αυτοδιοίκηση

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, η αρμοδιότητα εξέτασης των αιτημάτων επανασύνδεσης έχει εκχωρηθεί στην αυτοδιοίκηση, και συγκεκριμένα σε επιτροπές που αποτελούνται από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, του ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εν λόγω επιτροπές αξιολογούν την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων, και χορηγούν το ειδικό βοήθημα εφόσον η αποσύνδεση αφορά την κύρια κατοικία και ταυτόχρονα ικανοποιούνται κατά βάση τα  εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όπως αναφέρονται στην απόφαση υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here