Αρχική Επιχειρείν ΕΟΑΝ και ΕΡΤ μαζί για παραλίες χωρίς αποτσίγαρα

ΕΟΑΝ και ΕΡΤ μαζί για παραλίες χωρίς αποτσίγαρα

0
ΕΟΑΝ και ΕΡΤ μαζί για παραλίες χωρίς αποτσίγαρα
Διαφήμιση

Στην υιοθέτηση ενός υγιούς και ταυτόχρονα υπεύθυνου τρόπου ζωής καλεί τους πολίτες ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) σε συνεργασία με την ΕΡΤ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου).

Στο πλαίσιο της Κοινωνικής Ευθύνης οι δύο οργανισμοί, στηρίζουν την πρωτοβουλία της ομάδας κολύμβησης Weswim, ενημερώνοντας για τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων, την ατομική ευθύνη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παραλίες χωρίς αποτσίγαρα

Αποτσίγαρα στην παραλία

Με το σύνθημα ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΘΑΡΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ, το κοινό παροτρύνεται να μαζέψει αποτσίγαρα από όποια παραλία κι αν βρίσκεται την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και να στείλει μια φωτογραφία ή video με μήνυμα στη σελίδα της Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ (www.facebook.com/csrert), με email (csr@ert.gr) ή να αναρτήσει μια φωτογραφία ή video σημειώνοντας τα ακόλουθα hashtags: #weswim #ΣυμμΕΡΤέχουμε #ΕΡΤ #eoan.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι παραλίες δεν είναι τασάκια και ότι εκτός από τα βότσαλα, τους κόκκους της άμμου ή όποια άλλη μορφή βιοποικιλότητας φιλοξενούν, δεν χρειάζονται άλλα “αξεσουάρ” για να υπάρξουν. Αντιθέτως μάλιστα.

4,5 τρισ. γόπες το χρόνο

ΕΟΑΝ και ΕΡΤ μαζί για παραλίες χωρίς αποτσίγαρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο 4,5 τρισεκατομμύρια γόπες τσιγάρων εισέρχονται στο περιβάλλον. Οι γόπες αυτές δεν είναι βιοδιασπώμενες, αποτελούνται από πλαστικές ίνες (οξική κυτταρίνη) ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους καταλήγει σε ακτές και παραλίες. Δεν είναι τυχαίο ότι το 40% των απορριμμάτων που βρέθηκαν στις ακτές της Μεσογείου ήταν αποτσίγαρα.

Οι γόπες απελευθερώνουν τοξίνες στο έδαφος και στο νερό σκοτώνοντας διάφορες μορφές άγριας ζωής. Μάλιστα πολλά ψάρια και πουλιά τις καταναλώνουν καθώς τις μπερδεύουν  με τροφή, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζονται από βλαβερές ουσίες όπως η νικοτίνη, το κάδμιο, το αρσενικό και ο μόλυβδος. 

Διαφήμιση