Αρχική Ανακύκλωση Ανακύκλωση: Το σχέδιο, οι διαφωνίες και οι διευκρινίσεις

Ανακύκλωση: Το σχέδιο, οι διαφωνίες και οι διευκρινίσεις

0
Κάδοι ανακύκλωσης
Διαφήμιση

Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με μήλο της έριδος την ανακύκλωση.

Από τη μια πλευρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ενώ από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, προσάπτει στο συγκεκριμένο σύστημα σοβαρά ελλείμματα όσον αφορά την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης, τα χρονοδιαγράμματα κλπ.

Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε στη Βουλή, μεταξύ του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου και του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης.

Η ερώτηση

Ανακύκλωση: Το σχέδιο, οι διαφωνίες και οι διευκρινίσεις

Βασικό θέμα της ερώτησης ήταν η αξιολόγηση της έως τώρα λειτουργίας του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και “η μη επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης διαχρονικά, προβλήματα με τα παρεχόμενα στοιχεία, ανακρίβειες δεδομένων ως προς τις ποσότητες των απορριμμάτων, πλημμελή εφαρμογή της βασικής μεθόδου συλλογής, αποκλίσεις από τη δέσμευση για την πανελλαδική εμβέλεια, επιφυλάξεις για το αν είναι εφικτοί οι στόχοι, ασάφειες ως προς τον τρόπο που θα επιτευχθεί η δέσμευση αυτή, καθώς και μη εφαρμογή κριτηρίων οικολογικού σχεδιασμού προϊόντος κατά τη διαμόρφωση των χρηματικών εισφορών”.

Η απάντηση

Δημήτρης Οικονόμου

Στην απάντησή του ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι “το πρώτο αίτημα στον ΕΟΑΝ για την έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης είχε υποβληθεί στις 14-5-2018. Από τότε μέχρι τις εκλογές του 2019 πέρασαν 14 μήνες και μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο ΕΟΑΝ δεν είχε απαντήσει. Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ ανέλαβε στις 4-11-2019, τον Νοέμβριο. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί 10 διοικητικά συμβούλια έχουν εγκριθεί τρεις ανανεώσεις επιχειρησιακών σχεδίων, μια τροποποίηση, μια άλλη τροποποίηση και τέσσερις αποφάσεις λήφθηκαν με παρατηρήσεις για τελική έγκριση επιχειρησιακών σχεδίων”. Τόνισε δε ότι “μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 συνέχισε η προηγούμενη Διοίκηση του ΕΟΑΝ. Η ίδια ήταν” και διερωτήθηκε “γιατί δεν έκανε τίποτα τότε; Δεν την είχε διορίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είχε διοριστεί σε προηγούμενη φάση. Αυτή, λοιπόν, συνέχισε να αδρανεί και όχι η νέα διοίκηση που έχει δραστηριοποιηθεί εξαιρετικά”. Το “να μιλάμε για καθυστέρηση από την παρούσα κυβέρνησης πραγματικά είναι καταχρηστικό”, κατέληξε.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο

Ανακύκλωση: Το σχέδιο, οι διαφωνίες και οι διευκρινίσεις

Όσον αφορά τώρα το ίδιο το σχέδιο, όπως επισημαίνει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, προχωρά η διαδικασία αδειοδότησης των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, αξιολογώντας τις μέχρι σήμερα επιδόσεις τους και τα νέα επιχειρησιακά σχέδια που καταθέτουν. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ του ΕΟΑΝ με απόφασή του, προχώρησε στην ανανέωση της έγκρισης οργάνωσης και λειτουργίας του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Συσκευασίας της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Επισημαίνεται ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΕΑΑ θα ελέγχεται και θα αξιολογείται από τον ΕΟΑΝ σε ετήσια βάση.

Οι κανόνες

πλημμελή ανακύκλωση

Με βάση την άδεια που δόθηκε, το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Συσκευασίας της ΕΕΑΑ αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις σχετικά με τον εξοπλισμό και το οικονομικό τίμημα που πρέπει να παρέχει στους Δήμους για τη διαλογή στην πηγή των αποβλήτων συσκευασίας.

Ο εξοπλισμός

Κάδοι ανακύκλωσης
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ο εξοπλισμός που προβλέπεται να παρέχει η ΕΕΑΑ στους Δήμους έχει ως εξής:

  • μπλε κάδοι: σε αναλογία 1 κάδο ανά 75 κατοίκους,
  • μπλε κώδωνες γυαλιού: σε σημεία συγκέντρωσης επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος,
  • απορριμματοφόρα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών: σε αναλογία 1 όχημα ανά 250-400 κάδους,
  • για πρώτη φορά συστοιχίες ανακύκλωσης: δηλαδή 3 κάδοι διαφορετικού χρώματος και 1 μπλε κώδωνας, σε αναλογία 1 συστοιχία ανά 1000 κατοίκους σε περιφερειακούς Δήμους και ανά 1200 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το οικονομικό όφελος

Προβλέπεται με βάση το νέο σχέδιο, η ΕΕΑΑ να αποδίδει τίμημα στους Δήμους για τη συλλογή των αποβλήτων συσκευασίας, με βάση την επίδοση που επιτυγχάνουν. Το τίμημα αυτό θα αποδοθεί στους Δήμους κλιμακωτά εντός της προσεχούς εξαετίας, φτάνοντας έως και τα 60 € ανά τόνο ανακτημένου αποβλήτου συσκευασίας στην περίπτωση που η κατά κεφαλήν ανάκτηση ξεπερνά τα 40 kg ανά μόνιμο κάτοικο ετησίως.

Άλλες υποχρεώσεις της ΕΕΑΑ

ανακύκλωση

Πέραν της παροχής εξοπλισμού και της καταβολής οικονομικού τιμήματος, η ΕΕΑΑ αναλαμβάνει απέναντι στους Δήμους:

  • την ευθύνη και το κόστος για τη συλλογή των μπλε κωδώνων γυαλιού
  • την εξασφάλιση της αδιάλειπτης εκτέλεσης των εργασιών διαλογής των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας
  • την εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε συνεργασία με τους Δήμους
  • την απόδοση στους Δήμους τακτικών αναφορών σε σχέση με την επίδοση του έργου ανακύκλωσης
  • την κάλυψη του κόστους για τη μεταφορά των αποβλήτων σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα, όπως επίσης και τη θαλάσσια μεταφορά
  • την κάλυψη του κόστους συντήρησης των οχημάτων μετά τη συμπλήρωση 10ετίας και των κάδων μετά τη συμπλήρωση 5ετίας.

Οι υποχρεώσεις των Δήμων

Ανακύκλωση

  • η αποκομιδή των αποβλήτων συσκευασίας από τους μπλε κάδους και τις συστοιχίες ανακύκλωσης (πλην των μπλε κωδώνων) καθώς και η μεταφορά τους στα κέντρα διαλογής
  • η ορθή χρήση του παρεχόμενου εξοπλισμού
  • το κόστος της διαχείρισης του υπολείμματος που προκύπτει από τη διαλογή των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας από το κέντρο διαλογής προς τους χώρους τελικής διάθεσης.

Στόχοι και χρονοδιαγράμματα

ανακύκλωση

Στο νέο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕΑΑ και των Δήμων, ο ΕΟΑΝ θέτει νέα ποιοτικά στοιχεία. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι στις συμβάσεις μεταξύ ΕΕΑΑ και Δήμων θα πρέπει να περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι που να σχετίζονται άμεσα:

  • με το συγκεκριμένο κάθε φορά έργο ανακύκλωσης,
  • με τα απαιτούμενα μέσα για την εκτέλεση του έργου,
  • με το χρονοδιάγραμμα επίτευξής τους.
Διαφήμιση