Αρχική Περιβάλλον Ακρόπολη: Στα 21 μέτρα ορίζεται το ύψος των κτιρίων

Ακρόπολη: Στα 21 μέτρα ορίζεται το ύψος των κτιρίων

0
Ακρόπολη
ÁÊÑÏÐÏËÇ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI
Διαφήμιση

Έως 21 μέτρα ύψος θα έχουν στο εξής τα κτίρια που θα οικοδομούνται στην περιοχή της Ακρόπολης, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

“Το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων και πριν από το προεδρικό διάταγμα που ετοιμάζουμε τώρα ήταν ανάλογο με την ερμηνεία ή 21 μέτρα ή 32+ μέτρα”, επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Μέρα25. “Όχι 17,5 μέτρα όπως ακριβώς διαδίδεται από κάποιες πλευρές. Ποιο είναι το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας στην τελευταία απόφαση; Λέει ότι όπου έχουμε ειδικά διατάγματα, όπως αυτό που ίσχυε στην περιοχή και γενικές ρυθμίσεις όπως αυτές που προβλέπονται από το ΝΟΚ, υπερισχύουν τα ειδικά διατάγματα. Αυτό λέει. Το ειδικό διάταγμα, όμως, δεν προβλέπει εκεί 17,5 μέτρα, προβλέπει 21 μέτρα”, είπε χαρακτηριστικά.

Το Ειδικό Προεδρικό Διάταγμα

Ακρόπολη: Στα 21 μέτρα ορίζεται το ύψος των κτιρίων
EUROKINISSI

Το μέγιστο ύψος θα είναι 24 μ. για ακίνητα με πρόσοψη προς τη λεωφόρο Συγγρού, ενώ δεν θα επιτρέπεται στις ταράτσες τους η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελούν οι χρηστικοί κλωβοί των ανελκυστήρων, το εμβαδόν των οποίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 35 τ.μ. ενώ θα επιτρέπεται και φύτευση ύψους 1 μ. Αυτά προβλέπονται στο σχέδιο «Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος καθορισμού υψών εντός οριοθετημένης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα εντός της περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι», υπέρ του οποίου γνωμοδότησε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή, που ετοιμάζουμε, πριν από το νέο διάταγμα, ισχύει το παλιό, το οποίο αναφέρεται σε 21 μέτρα. Εμείς λοιπόν φέρνουμε ένα ειδικό διάταγμα, με βάση την νομολογία του ΣτΕ ως ειδικό διάταγμα θα επικρατούσε όποιο ύψος και αν προέβλεπε, π.χ. θα μπορούσε να είναι  24 ή 27 μέτρα, αλλά εμείς επιλέγουμε να διατηρήσουμε τα 21 μέτρα όπως πριν», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Το επίμαχο κτίριο της Φαλήρου

Ακρόπολη: Στα 21 μέτρα ορίζεται το ύψος των κτιρίων

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα ύψη των κτιρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 32 μ. αν και σε ορισμένες περιπτώσεις το ξεπερνούν. Αφορμή για τη “διένεξη” ήταν ως γνωστόν το εν λειτουργία ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου για το οποίο το ΚΑΣ  γνωμοδότησε υπέρ της αφαίρεσης δύο ορόφων του ώστε το ύψος του να διαμορφωθεί στα 24 μέτρα (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι προβλεπόμενες απολήξεις), ώστε να μην ενοχλεί αισθητικά τον Ιερό Βράχο.

Διαφήμιση