Αρχική Αφιερώματα 18 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

18 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών - Επιμέλεια: Γιώργος Ιωακείμ
0
Ακρόπολη - Μουσείο

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites). Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.

Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ’ όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Το θέμα που επιλέχθηκε για το έτος 2020 είναι «Πολιτιστική Κληρονομιά και Πολιτισμοί από κοινού: κοινές ευθύνες προστασίας και ανάδειξης». Το θέμα εκφράζει το οικουμενικό περιεχόμενο της πολιτιστικής κληρονομιάς ως τμήματος μιας «από κοινού» ταυτότητας, σε μια εποχή ραγδαίων πληθυσμιακών μετακινήσεων, περιβαλλοντικών αλλαγών και συγκρούσεων. Στην «πληθυντικοποίηση», μάλιστα, του Πολιτισμού αναγνωρίζεται ότι η πολιτιστική κληρονομιά -τόποι, τοπία, μνημεία, πρακτικές ή συλλογές- νοηματοδοτούνται συχνά και αποκτούν αξία μέσα από πολυποίκιλες ομάδες και κοινότητες. Ο ίδιος θεματικός πυρήνας αναφέρεται στις σχέσεις ανάμεσα στους πολιτισμούς ή τις πολιτισμικές ομάδες και τη συλλογική ευθύνη για τη φροντίδα και προστασία των σημαινόντων χαρακτηριστικών, εννοιών και αξιών της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κατάλογος των αγαθών παγκόσμιας κληρονομιάς στην Ελλάδα

18 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

 • 1986 Ναός Επικουρείου Απόλλωνα στις Βάσσες
 • 1987 Δελφοί
 • 1987 Ακρόπολη
 • 1988 Άθως
 • 1988 Μετέωρα
 • 1988 Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης
 • 1988 Επίδαυρος
 • 1988 Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
 • 1989 Μυστράς
 • 1989 Ολυμπία
 • 1990 Δήλος
 • 1990 Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά, Νέα Μονή Χίου
 • 1992 Πυθαγόρειο και Ηραίον Σάμου
 • 1996 Βεργίνα
 • 1999 Μυκήνες, Τίρυνς
 • 1999 Χώρα, Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου και Σπήλαιο της Αποκάλυψης Πάτμου
 • 2007 Ιστορική πόλη της Κέρκυρας

Μήνυμα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου

18 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η δύναμη των παραδόσεων του Πάσχα

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα αναδεικνύει τον πλούτο του πολιτισμού με όλες τις εκφράσεις του, ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησιαστικά μνημεία, συνεχής δημιουργία στην τέχνη, στην αρχιτεκτονική, στην λαϊκή παράδοση, στα έθιμά μας. Αναδεικνύει την υποχρέωση της παγκόσμιας κοινότητας να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά με την ευθύνη μας σε κάθε επίπεδο, το τοπικό, το εθνικό, το διεθνές, γιατί διατηρεί την ιστορική μνήμη, την πολυμορφία, την αρμονία, την ισονομία στον κόσμο.

Η σημερινή Ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία για τα Ιόνια νησιά, γιατί ο υλικός και άυλος πολιτισμός μας είναι η βάση της κοινής μας ταυτότητας, της συνοχής και της ανταγωνιστικότητάς μας. Για αυτό η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων επενδύει στην διατήρηση της κληρονομιάς μας, στην καλλιτεχνική δημιουργία και στις υποδομές των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμιας Κληρονομιάς συμπίπτει με το ΠΑΣΧΑ, με την μεγάλη Ημέρα της Χριστιανοσύνης, το Μ. Σάββατο, με το μεγάλο μήνυμα της Αγάπης προς ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Σήμερα, στις ιδιαίτερες συνθήκες που γιορτάζουμε το Πάσχα λόγω της μάχης κατά του κορονοιού, με την αποχή από τις εκδηλώσεις και τις θρησκευτικές τελετές, ανακαλύπτουμε όλη την δύναμη της παράδοσης μας, ως μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς, για την ζωή του καθενός, για την συλλογικότητα της κοινωνίας αλλά και για τον τόπο μας.

Φέτος, είναι η καλλίτερη ευκαιρία για να εκτιμήσουμε την σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την υποχρέωση μας απέναντι της, για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Ας την κρατήσουμε ζωντανή από το σπίτι μας, για να είμαστε υγιείς και ασφαλείς να την τιμήσουμε και να την απολαύσουμε του χρόνου το ΠΑΣΧΑ.»

ΠΗΓΗ: imerazante.gr, sansimera.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here