Αρχική Ειδήσεις Xιλιάδες μετανάστες στον Έβρο – Συγκαλείται έκτακτο ΚΥΣΕΑ – Boήθεια από frontex

Xιλιάδες μετανάστες στον Έβρο – Συγκαλείται έκτακτο ΚΥΣΕΑ – Boήθεια από frontex

0
'Eβρος
Διαφήμιση

Οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της χώρας μας συνεχίζουν τη «μάχη» στα σύνορα του Έβρου, με τις οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων από τους μετανάστες να είναι συνεχείς.

Μέχρι στιγμής, έχει αποτραπεί η είσοδος στην ελληνική επικράτεια (σε όλο τον Έβρο) σε 9972 άτομα. Πραγματοποιήθηκαν 73 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες. Όσοι εισήλθαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ, καθώς προέρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία.

'Eβρος

Τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης. Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τα σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως.

Από τη 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα. Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο ελληνικό έδαφος.

Οργανωμένες ομάδες μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, και σίδερα προς την ελληνική πλευρά. Ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν.

Στον ‘Εβρο βρίσκονται από το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Αλκ. Στεφανής.

ΚΥΣΕΑ

Εβρος

Την ίδια στιγμή, νέα σύσκεψη κορυφής για το μεταναστευτικό θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη σκιά των εξελίξεων στον Έβρο και της συνεχιζόμενης μαζικής απόπειρας παράνομων μεταναστών και προσφύγων να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος.

‘Οπως έχει διαμυνήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «H κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας», κάνοντας λόγο για «οργανωμένη μαζική παράνομη απόπειρα παραβίασης συνόρων» στην περιοχή του Έβρου.

FRONTEX

Εβρος

Σε αναθεώρηση του επιπέδου συναγερμού για τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε «υψηλό» προχώρησε η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα χωρίς, ωστόσο, να ανακοινώνει συγκεκριμένο αριθμό ενισχύσεων ή χρονοδιάγραμμα για την αποστολή των ενισχύσεων.

Την βοήθεια είχε προαναγγείλει το Σάββατο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter στην οποία έγραφε: «Ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα».

Διαφήμιση