Αρχική Επιλεγμένα Στους 83 συνολικά οι νεκροί από την γρίπη στην Ελλάδα!

Στους 83 συνολικά οι νεκροί από την γρίπη στην Ελλάδα!

0
γρίπη

Μειώνεται σταδιακά όσο πλησιάζουμε στην άνοιξη ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών από την εποχική γρίπη στη χώρα μας.

Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου που μας πέρασε, η Ελλάδα κατέγραψε επτά νέα κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έξι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των σοβαρών περιστατικών της γρίπης σε 234 και των θανατηφόρων σε 83.

Τα θύματα είναι 48 άνδρες και 35 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη, και μέση ηλικία τα 68,8 έτη. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, από τα 79 (95,2%) θανατηφόρα κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (4,8%) ιός γρίπης τύπου Β.

ΓΡΙΠΗ3

Τα 47 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, και 17 (36,2%) από αυτά ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09, ενώ 30 (63,8%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Τα 77 (92,8%) από τα 83 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Από αυτά εμβολιασμένα ήταν τα 29 (37,7%).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά την τελευταία εβδομάδα ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 205 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία.

d

Επιπλέον, από τα 234 κρούσματα, τα 213 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνον οι 87 (ποσοστό 37,2%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Σε ότι αφορά τους θανάτους, από τους 83 οι 65 οι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι 18 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Οι υπότυποι της εποχικής γρίπης που κυκλοφορούν είναι οι A(H1N1) και A(H3N2).

Παράλληλα, εκτός από τον αριθμό των σοβαρών κρουσμάτων της νόσου και των νοσηλειών έχουν μειωθεί και οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή στην κοινότητα.

Η μείωση της κυκλοφορίας των ιών της γρίπης και συνεπώς και του ιϊκου φορτίου που απειλεί τον πληθυσμό αποτελεί σημαντική «ανάσα» για το σύστημα υγείας και τους επαγγελματίες υγείας, που στην παρούσα φάση δοκιμάζονται και από τα περιστατικά του κορωνοϊού.

mn

Η επιτήρηση της εποχικής γρίπης ολοκληρώνεται στις 20 Μαϊου, ωστόσο οι ειδικοί αξιολογούν ως θετικό τον μειωμένο αριθμό νέων κρουσμάτων που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, στο μέσο του οποίου σημειώθηκε και η κορύφωση της επιδημίας.

Σημειώνεται τέλος, πως την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, την προτελευταία του Φεβρουαρίου είχε καταγραφεί ένα «ξέσπασμα» της επιδημίας στην υποχώρησή της, με 17 νεκρούς. Πλέον όμως βαίνει δραστικά μειούμενος και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι περιορίζεται και ο πληθυσμός των ασθενών στα νοσοκομεία λόγω επιπλοκών της γρίπης που θα μπορούσαν να έχουν και μοιραία έκβαση.

Με πληροφορίες από: protothema.gr, liberal.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here