Αρχική Περιβάλλον Σήμα κινδύνου για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Σήμα κινδύνου για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

0
axios1
Διαφήμιση

Έρμαιο σε παράνομες δραστηριότητες είναι το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων, που θέλουν να άρουν το καθεστώς προστασίας και να ανοικοδομήσουν την περιοχή.

Αυτά επισημαίνει με επιστολή του στη Voria.gr ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, πρώην πρόεδρος του Φορέα Προστασίας Δέλτα Αξιού και επίτιμος πρόεδρος του Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου, Θεμιστοκλής Κουιμτζής.

Η νομική προστασία του Δέλτα Αξιού, τονίζει ο κ. Κουιμτζής είναι κεφαλαιώδες ζήτημα για τη διατήρηση ενός προστατευόμενου υγροβιοτόπου, μοναδικού για τη Θεσσαλονίκη.

Μια παλιά ιστορία

axios6

«Από το 2006 υπάρχει το πρόβλημα με εκείνους που επιβουλεύονται την περιοχή, προκειμένου να ανεγείρουν αποθήκες, εργοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις, παρότι πρόκειται για προστατευόμενο χώρο. Μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2009 διάφοροι φορείς της περιοχής κατέθεσαν αγωγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η ΚΥΑ ακυρώθηκε με το σκεπτικό ότι εφόσον το κράτος δεν έχει εκδώσει το αναγκαίο Προεδρικό Διάταγμα, σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την προστασία της περιοχής. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε, η τότε κυβέρνηση (2016) προέβη σε έκδοση υπουργικής απόφασης αναστολής όλων των οικοδομικών εργασιών, διάρκειας ενός έτους. Η αναστολή των οικοδομικών εργασιών παρατάθηκε για ένα ακόμα έτος. Το 2018 εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση αναστολής, με διετή διάρκεια, η οποία λήγει τον Αύγουστο του 2020», εξηγεί ο κ. Κουιμτζής.

Έως τον Αύγουστο

axios2

Ωστόσο, τον επόμενο Αύγουστο παύει να ισχύει η αναστολή των οικοδομικών εργασιών:«Μετά την ημερομηνία αυτή, η νομική προστασία του Εθνικού Πάρκου δεν θα υφίσταται, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να δραστηριοποιηθούν όλοι όσοι έχουν κατά καιρούς αποκτήσει παράτυπες άδειες, καθώς και διάφοροι άλλοι καταπατητές, και να δράσουν ελεύθερα, κατασπαράζοντας το Εθνικό Πάρκο του Δέλτα Αξιού, αυτό το θαύμα της φύσης, που όλοι αναγνωρίζουν. Παράλληλα θα χαθεί και το brand name των παραγομένων προϊόντων. Υπαίτια για την καταστροφή αυτή θα είναι πλέον μόνο η Πολιτεία, η οποία δεν έχει εκδώσει ακόμη το Προεδρικό Διάταγμα για το οποίο αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια. Επισημαίνω ότι το Προεδρικό Διάταγμα, μετά και τη διαβούλευση που προηγήθηκε, είναι διατυπωμένο και βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έτοιμο να σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας», σημειώνει ο κ. Κουιμτζής.

Άμεση έκδοση ΠΔ

«Είναι ζωτικής σημασίας να επισπευσθεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, εάν θέλουμε να θωρακίσουμε το Εθνικό Πάρκο. Για το λόγο αυτό οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να συμβάλουν με τις ενέργειές τους, ώστε εγκαίρως να λυθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει και επιτέλους να προστατευτεί το Εθνικό Πάρκο οριστικά και να μπει τέλος στις όποιες άλλες επιδιώξεις, που δεν ταιριάζουν με το χαρακτήρα του συγκεκριμένου πολύτιμου περιβαλλοντικού πόρου για τη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα» καταλήγει ο κ. Κουιμτζής.

Η αξία του Αξιού

axios7Το υγροτοπικό σύμπλεγμα περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το δέλτα του ποταμού Αξιούκαθώς και την κοίτη του έως τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τους υγροτόπους της Αλυκής Κίτρους.

Η περιοχή αποτελεί έναν ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο σχεδόν τριακόσια είδη πουλιών, ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μαυροκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες μεικτές αποικίες πουλιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Εκτός από τα πουλιά, η περιοχή είναι επίσης πολύ σημαντική για πολλά είδη θηλαστικών, όπως ο λαγόγυρος και για την ερπετοπανίδα, καθώς φιλοξενεί τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της μεσογειακής χελώνας στην Ευρώπη.

Χάρη στη μεγάλη οικολογική σημασία της, η περιοχή αυτή έχει ενταχθεί στο δίκτυο οικολογικών περιοχών της Ευρώπης Natura 2000. Παράλληλα, προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγροτόπους.

Ο υγρότοπος σε αριθμούς
  • 297 είδη πουλιών, δηλαδή το 66% των ειδών που έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, από τα οποία τα 106 φωλιάζουν
  • 350 είδη και υποείδη φυτών
  • 40 είδη θηλαστικών
  • 18 είδη ερπετών
  • 9 είδη αμφιβίων
  • 7 είδη ασπονδύλων
  • 25 οικότοποι, εκ των οποίων οι δύο είναι οικότοποι προτεραιότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Διαφήμιση