Αρχική Ειδήσεις Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Δυτική Ελλάδα – Αισθητός στη μισή...

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Δυτική Ελλάδα – Αισθητός στη μισή χώρα – Ζημιές σε σπίτια στο Καναλάκι

0
Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Δυτική Ελλάδα
Διαφήμιση

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 02.49 τα ξημερώματα -σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο-  με επίκεντρο 7 χιλιόμετρα βόρεια από το Καναλλάκι Πρεβέζης, 14 χιλιόμετρα ανατολικά βόρειο ανατολικά της Πάργας και 46 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Σεισμολογίας επανεκτίμησε το μέγεθος στο 5,4 από 5,6 που έδωσε αρχικά. Από την πλευρά του, το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης (USGS), κατέγραψε τη δόνηση στα 5,7 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10χλμ.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Θεσπρωτία και την Πρέβεζα όπου ο κόσμος πετάχτηκε έντρομος στον δρόμο. Ήταν ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Δυτική Ελλάδα, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια και βοή, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους των περιοχών, που χτύπησε ο εγκέλαδος. Λίγο αργότερα, ακολούθησαν κάποιοι μετασεισμοί. Από τον σεισμό ταρακουνήθηκε επίσης το Αγρίνιο και η Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πάτρα, στον Πύργο, στα Ιωάννινα, στην Λευκάδα, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονιά, αλλά και σε Λαμία, Λάρισα, Τρίκαλα ακόμα και στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

Η Πυροσβεστική έστειλε οχήματα στις περιοχές που κτύπησε ο σεισμός, προκειμένου να διενεργήσουν έναν πρώτο έλεγχο για τυχόν ζημιές, ή για τυχόν παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με το prevezanews.gr η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας έχει διακοπεί λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα, στο ύψος της Λούτσας. Επίσης, βράχια έχουν πέσει στον δρόμο, κοντά στην Καστροσυκιά, αλλά και σε άλλα σημεία του επαρχιακού δικτύου. Όπως περιγράφουν κάτοικοι από το Καναλάκι, από τον σεισμό έχουν πέσει μέχρι και βιβλιοθήκες, ενώ έχουν υποστεί υλικές ζημιές εντός σπιτιών, από πτώσεις αντικειμένων.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr στην περιοχή του Καναλακίου σημειώθηκε διακοπή ρεύματος ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακατοίκητα σπίτια στο Καναλάκι κατέρρευσαν, ενώ άλλο ένα σπίτι κατέρρευσε στο χωριό Γλυκή.

«Ακούγονταν μεγάλος θόρυβος από την πτώση βράχων από το βουνό» περιγράφει στο PrevezaNews κάτοικος του Καναλακίου. Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους. Λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα, σύμφωνα και με το ΑΠΕ, η τροφοδοσία του ρεύματος αποκαταστάθηκε στις περισσότερες περιοχές.

Σεισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε καταστήματα, έσπασαν τζάμια, έπεσαν σοφάδες στους δρόμους, ενώ σε πολλά σπίτια δημιουργήθηκαν ρωγμές. Οι πρόεδροι των κοινοτήτων καθώς και συνεργεία των Δήμων της περιοχής βγήκαν στα χωριά προκειμένου να έχουν εικόνα της κατάστασης μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Επιπλέον, αισθητός έγινε στα Ιωάννινα, την Άρτα, την Κέρκυρα, το Βόλο και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, σύμφωνα με σχόλια στα social media, τον σεισμό τον καταλάβανε ακόμη και στην Αθήνα! Λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί δυνατός σεισμός, ύψους 4,2 Ρίχτερ στις 21:38. Είχε εστιακό βάθος 17 χιλιομέτρων και το επίκεντρο του εντοπίζεται 14 χλμ βορειοανατολικά της Πάργας κοντά στο Καναλλάκι.

Καθησυχαστικός ο Χουλιάρας

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας δευτερόλεπτα μετά τον πρώτο σεισμό έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «5,3 Ρίχτερ προκαταρκτικό, στις 2:49 π.μ , στο ίδιο επίκεντρο 10 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά της Πάργας. Επανέρχομαι σε λίγα λεπτά με την λύση από την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου».

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σε δεύτερη ανάρτηση του αναφέρει: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα από το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στην δυτική Ελλάδα αν θυμόσαστε τους προσεισμούς σε Πάργα και Καρδίτσα τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπεται από εμένα εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, μην ανησυχήστε».

Ο κ. Χουλιάρας είχε επικοινωνία και με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον οποίο ενημέρωσε για τα στοιχεία που διαθέτει και τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη του φαινομένου.

Λέκκας: Είμαστε επιφυλακτικοί

«Είμαστε πάνω στην κορύφωση του φαινομένου. Μας ανησυχεί που ξεκίνησε από χαμηλά 4,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ γύρω στα μεσάνυχτα και έφτασε τα 5.6 ρίχτερ στις 2:49 τα ξημερώματα» δήλωσε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας αναφορικά με τον σημερινό σεισμό στην περιοχή της Πάργας.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο και για την ώρα είμαστε επιφυλακτικοί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ Λέκκα, το επίκεντρο εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα ΒΑ της πόλης της Πάργας. Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ήπειρο όπως ανέφερε ο κ Λέκκας προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Παραμυθιάς.

Με πληροφορίες από: protothema.gr, ethnos.gr, newsbomb.gr

Διαφήμιση