Αρχική Καταστροφές Ινδονησία: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Μεράπι – Προβλήματα στις πτήσεις από την στάχτη

Ινδονησία: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Μεράπι – Προβλήματα στις πτήσεις από την στάχτη

0
Ηφαίστειο
Διαφήμιση

Έκρηξη σημειώθηκε στο πιο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, στο Μεράπι της Ινδονησίας, με τον κρατήρα να φλέγεται από την λάβα, εκτοξεύοντας ένα γιγαντιαίο σύννεφο τέφρας σε ύψος 6.000 και πλέον μέτρων, γεγονός που ανάγκασε ένα αεροδρόμιο να κλείσει.

Για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα από την έκρηξη του ηφαιστείου, ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του το διεθνές αεροδρόμιο στην πόλη Σόλο, που αποκαλείται επίσης Σουρακάρτα και απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τον κρατήρα. Ωστόσο, οι αρχές αποφάσισαν να μην αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού, μετά την έκρηξη, που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης.

Ινδονησία: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Μεράπι - Προβλήματα στις πτήσεις από την στάχτη

«Ακουγόταν ένας ήχος σαν βροντή για τουλάχιστον πέντε λεπρά κι έβλεπα σύννεφα καπνού από το σπίτι μου», είπε ένας κάτοικος της περιφέρειας Μπολολάλι.

Η ακτίνα που έπεσε η ηφαιστειακή τέφρα, από τον κρατήρα του ηφαιστείου Μεράπι, που βρίσκεται κοντά στην ινδονησιακή πολιτιστική πρωτεύουσα Γιογκγιακάρτα, ήταν τόσο μεγάλη σε απόσταση, που έφτασε σε έκταση τα δέκα χιλιόμετρα.

Το κέντρο πρόληψης ηφαιστειακών και γεωλογικών κινδύνων απαγόρευσε στους κατοίκους να πλησιάζουν τον κρατήρα σε απόσταση μικρότερη των 3 χιλιομέτρων, προειδοποιώντας εναντίον των πιθανών ποταμιών λάβας, της έκλυσης καυτών νεφών, τοξικών αερίων, τέφρας, βράχων.

Ινδονησία: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Μεράπι - Προβλήματα στις πτήσεις από την στάχτη

Το 2010, είχε σημειωθεί μεγάλη έκρηξη στο ηφαίστειο Μεράπι η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους και ανάγκασε πάνω από 280.000 άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Επρόκειτο για την πιο ισχυρή έκρηξη έπειτα από εκείνη του 1930, που είχε σκοτώσει  1.300 ανθρώπους. Μια έκρηξη το 1994 είχε εξάλλου στοιχίσει τη ζωή σε 60 ανθρώπους.

Ινδονησία: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Μεράπι - Προβλήματα στις πτήσεις από την στάχτη

Η Ινδονησία, αρχιπέλαγος της νοτιοανατολικής Ασίας αποτελείται από 17.000 νησιά και νησίδες και 130 ενεργά ηφαίστεια.

Η Ινδονησία είναι πάνω στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η τριβή τεκτονικών πλακών προκαλεί συχνά ισχυρούς σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων.

Με πληροφορίες από: protothema.gr

Διαφήμιση