Αρχική Περιβάλλον Ευρωβαρόμετρο: Σημαντική η προστασία του περιβάλλοντος για το 94% των Ευρωπαίων

Ευρωβαρόμετρο: Σημαντική η προστασία του περιβάλλοντος για το 94% των Ευρωπαίων

0
Περιβάλλον
Διαφήμιση

Το 94% των πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν απαραίτητη την προστασία του περιβάλλοντος. Αντίστοιχα, το 91% εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην ΕΕ, ενώ το 83% υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτά είναι τα κυριότερα ευρήματα της νέας έρευνας του  Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε μόλις από την Κομισιόν. Γενικά οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν να γίνουν περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος και πιστεύουν ότι την
ευθύνη θα πρέπει να αναλάβουν από κοινού οι μεγάλες εταιρείες και η βιομηχανία, οι εθνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ, αλλά και οι ίδιοι. Μάλιστα θεωρούν αναγκαίο να αλλάξει ο τρόπος που καταναλώνουμε, παράγουμε και πραγματοποιούμε τις εμπορικές μας συναλλαγές.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν μας προκαλούν έκπληξη. Αυτοί ακριβώς είναι οι προβληματισμοί των πολιτών στους οποίους θέλουμε να δώσουμε απαντήσεις με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς ότι υπάρχει υποστήριξη για τις θεμελιώδεις αλλαγές που πρόκειται να κάνουμε στην κοινωνία και στην οικονομία μας, και ότι οι άνθρωποι επιθυμούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή», δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκέβιτσους.

Ευρωβαρόμετρο: Σημαντική η προστασία του περιβάλλοντος για το 94% των Ευρωπαίων

Κλίμα, ρύπανση και σκουπίδια

Η αλλαγή του κλίματος, η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα απόβλητα είναι τα τρία σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας. Πάνω από τα τρία τέταρτα (78%) όσων απάντησαν πιστεύουν ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινή τους ζωή και υγεία. Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις των χημικών ουσιών που υπάρχουν στα προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Ανάγκη για ριζική αλλαγή

Οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι ενδέχεται να απαιτηθούν θεμελιώδεις αλλαγές. Από τις απαντήσεις που έδωσαν περισσότεροι από 27.000 ερωτηθέντες, διαπιστώνεται σταθερή υποστήριξη για όλα τα προτεινόμενα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων και της δημιουργίας απορριμμάτων. Τα πορίσματα δείχνουν επίσης ότι οι πολίτες πιστεύουν ότι τα προϊόντα θα πρέπει να σχεδιάζονται κατά τρόπο που να διευκολύνει την ανακύκλωση πλαστικών· η βιομηχανία και οι έμποροι λιανικής θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για μείωση των πλαστικών συσκευασιών· τα άτομα θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε τρόπους μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων τους· και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίζουν περισσότερες και καλύτερες εγκαταστάσεις συλλογής για τα πλαστικά απορρίμματα.

Περιβάλλον

Ανησυχία για τη βιομηχανία ένδυσης

Η έρευνα εξέτασε επίσης τη στάση απέναντι στη βιομηχανία ειδών ένδυσης και διαπίστωσε υψηλά επίπεδα ανησυχίας σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις συνθήκες εργασίας. Οι πολίτες εκφράζουν την επιθυμία για είδη ένδυσης που διαρκούν περισσότερο και κατασκευάζονται από υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Ιστορικό

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2019, στα τότε 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Συμμετείχαν 27.498 άτομα, από διάφορες κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες, τα οποία απάντησαν σε σχετικές συνεντεύξεις που έγιναν διά ζώσης στο σπίτι τους, στη μητρική τους γλώσσα. Η έρευνα του Ειδικού Ευρωβαρόμετρου είναι η συνέχεια που δόθηκε σε έρευνα του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου τον Οκτώβριο του 2017 για το ίδιο θέμα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο2μηνη παράταση αναστολής οικοδομικών αδειών στην περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκάκι
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Αρνητικός ο φοιτητής από το Ρέθυμνο-Ανοιχτό κανονικά το Πάντειο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ