Αρχική COVID-19 Το νοσοκομείο Ρόδου σε ετοιμότητα για τον κορονοϊό

Το νοσοκομείο Ρόδου σε ετοιμότητα για τον κορονοϊό

0
Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου»
Διαφήμιση

Οι υγειονομικές Αρχές παίρνουν μέτρα προστασίας για να θωρακιστεί η χώρα μας από τον κορονοϊό, ο οποίος έχει εξαπλωθεί και στην Ευρώπη, με τουλάχιστον 20 κρούσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη 13 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Οι πύλες εισόδου της χώρας και η λήψη των απαιτούμενων μέτρων στα αεροδρόμια είναι κομβικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση. Γι’ αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει ήδη η ενημέρωση στις πύλες εισόδου, όπως και στα αεροδρόμια.

Για την ώρα οι ειδικοί εμφανίζονται ψύχραιμοι και μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα στην Ελλάδα.

Σε πλήρη ετοιμότητα το νοσοκομείο Ρόδου

Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου»

Σύμφωνα με το dimokratiki.gr, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα στο πλαίσιο των μέτρων που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κρούσμα του κορονοϊού.

Όπως υπογράμμισε με δηλώσεις του στην «Δημοκρατική» ο διοικητής του νοσηλευτικού μας ιδρύματος κ. Γρηγόρης Ρουμάνης:

«Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας ή πανικού. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας κι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που σημειωθεί κάποιο κρούσμα. Από την δική μας πλευρά, ελέγξαμε όλες τις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Ρόδου που πρέπει να είναι έτοιμες σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο κρούσμα. Από τα επείγοντα περιστατικά, τον ειδικό θάλαμο, τον εξοπλισμό που διαθέτουμε γι αυτές τις περιπτώσεις. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιήσουμε μια “Άσκηση Ετοιμότητας” για να δούμε πώς λειτουργεί όλο το σύστημα και να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι διά πάν ενδεχόμενο» είπε στη «Δημοκρατική» ο διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης.

Και συνέχισε:

«Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου με τα οποία βρισκόμαστε σε επαφή και μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που έχει στείλει όλες τις οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσουμε. Ωστόσο, ο καθένας από εμάς οφείλει να τηρεί τους κανόνες ατομικής υγιεινής που είναι γνωστοί σε όλους (να πλένουμε καλά τα χέρια μας, να προσέχουμε όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, να μάθουμε και στα μικρά παιδιά πώς να φέρονται όταν βήχουν κ.λπ.) Το ίδιο ισχύει, φυσικά και για όλους όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που πρέπει να προφυλάσσονται».

Επιπλέον να σημειωθεί ότι σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι αρμόδιες τοπικές αρχές για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στα νησιά μας και ειδικά στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, πύλες εισόδου κ.λπ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε επισήμως.

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου: «Προσωπικά αισιοδοξώ»

«Από τις αρχές του Γενάρη έχει διαπιστωθεί η επιδημία που ξεκίνησε από την Κίνα. Φαίνεται ότι υπήρξε έγκαιρη κινητοποίηση όλων των αρχών και στo πλαίσιo αυτά, είμαστε προετοιμασμένοι τόσο στη χώρα μας όσο και στη Ρόδο. Προσωπικά, αισιοδοξώ, διότι κατά το παρελθόν έχουμε δώσει ‘εξετάσεις’ σε παρόμοια περιστατικά όπως το 2002 με τον SARS και το 2009 με τον ΜΕΡΣ. Αυτοί ήταν τύποι κορoνοϊών από την Ινδονησία και από Αραβικές χώρες. Το Νοσοκομείο της Ρόδου είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κρούσμα αφού διαθέτει εξοπλισμό, ειδικό θάλαμο και προσωπικό που έχει ειδικευτεί στην διαχείριση τέτοιων εκτάκτων περιστατικών. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε και πανικού» ανέφερε ο πρόεδρος Ηλίας Τσέρκης.

«Ο τρόπος μετάδοσης είναι αντίστοιχος με τον τρόπο μετάδοσης όλων των λοιμώξεων που έχουν σχέση με το αναπνευστικό. Γι αυτό πρέπει να τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής. Επίσης να σημειώσουμε ότι ΔΕΝ υπάρχει τόσο υψηλός βαθμός θνητότητας όπως αφήνουν να εννοηθεί, τα ΜΜΕ. Τα μέχρι στιγμής ποσοστά θνητότητας είναι κάτω του 3%» είπε.

Ψυχραιμία συνιστά ο υπουργός Υγείας

υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας
Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (Ε.ΣΥ.Δ.Υ.), τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για το νέο κορωναϊό. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζει πως στην Ελλάδα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα

«Το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχουν εδώ και πολλές ημέρες λάβει και δημοσιοποιήσει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την όποια κατάσταση προκύπτει με τους ιούς στη χώρα. Ως υπουργός Υγείας συνιστώ ψυχραιμία, να ακούμε τους ειδικούς – οι ειδικοί είναι οι λοιμωξιολόγοι, οι καθηγητές Πανεπιστημίου, οι εγκεκριμένοι και κορυφαίοι επιστήμονες που έχουμε στη χώρα – και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής» ανέφερε.

Διαφήμιση