Αρχική Ανακύκλωση Κίελ: Η μoναδική πόλη της Ευρώπης με «Μηδέν Απόβλητα»

Κίελ: Η μoναδική πόλη της Ευρώπης με «Μηδέν Απόβλητα»

0
Κίελ
Διαφήμιση

Η μοναδική πόλη σε όλη την Ευρώπη που υπέγραψε και θέτει σε εφαρμογή την παγκόσμια πρωτοβουλία «Μηδέν Απόβλητα», είναι το Κίελ, ένα λιμάνι της Βαλτικής που είναι γνωστό για την ετήσια ιστιοπλοϊκή του Ρεγκάτα. Οι Γερμανοί έχουν την παγκόσμια πρωτιά στην ανακύκλωση, αλλά ο συγκεκριμένος δήμος έχει αποφασίσει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο φιλόδοξος στόχος της πόλης, των περίπου 250.000 κατοίκων, είναι μέσω της ανακύκλωσης να εξαλείψει τα απόβλητα, να συντηρήσει και να ανακτήσει τους πόρους και να μην τα κάψει ή να τα θάψει. Είναι δεδομένο πως η διαχείριση των αποβλήτων, η καταπολέμηση της αποτέφρωσης και η μειωμένη παραγωγή πλαστικών είναι ζωτικής σημασίας για την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Από τη μία πλευρά, είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στο διαχωρισμό σκουπιδιών, αλλά από την άλλη η δημιουργία πλαστικών απορριμμάτων δεν έχει μειωθεί με κανέναν τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε τη δημιουργία αποβλήτων», δήλωσε ο κ. Αndreas von der Heydt, επικεφαλής του οργανισμού προστασίας περιβάλλοντος του Κίελ.  

Κίελ

Η ιδέα των μηδενικών αποβλήτων υπάρχει εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Το θέμα τέθηκε στην ημερήσια διάταξη του Φόρουμ Παγκόσμιας Οικονομίας στο Νταβός αυτό το μήνα και επιχειρήσεις όπως η Adidas AG και η Unilever, καθώς και η γιγαντιαία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της BlackRock Inc  την αγκαλιάζουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το Δεκέμβριο του 2015 ένα «Κυκλικό Πακέτο για την Οικονομία», το οποίο αποσκοπούσε στο να απομακρύνει τα κράτη μέλη από τη λήψη, τη χρήση, τη χρήση και την απόρριψη της προσέγγισης. Πέρυσι, το μπλοκ ανέφερε ότι μόνο το 2016, η επαναχρησιμοποίηση ή η ανακύκλωση έδωσαν ώθηση στην οικονομία ύψους περίπου 147 δισεκατομμυρίων ευρώ (162 δις δολάρια) και δημιούργησαν επενδύσεις περίπου 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Η μείωση των αποβλήτων θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του «Zero Waste». 

Και άλλες γερμανικές πόλεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κίελ. Ο δήμαρχος του Μονάχου κ. Dieter Reiter, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η πρωτεύουσα της Βαυαρίας θα επιδιώξει την πρωτοβουλία των μηδενικών αποβλήτων στο εγγύς μέλλον. Η Γερμανία έχει πολλά να καλύψει. Περίπου 300 δήμοι στην Ιταλία, όπου η «Zero Waste Europe» έχει την προέλευσή της, έχουν υπογράψει, μαζί με περίπου 100 στην Ισπανία.

«Έχουμε όλοι τις εικόνες των πλαστικών γεμάτων ωκεανών στο κεφάλι μας, γι ‘ αυτό θέλησα να γνωρίζω, ως δήμαρχος, τι μπορούμε να κάνουμε με συγκεκριμένους όρους για να αποτρέψουμε την παραγωγή αποβλήτων», δήλωσε ο κ. Reiter.

Μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος ανέφερε ότι «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να μετατραπεί η Ευρώπη σε μια πραγματικά κυκλική οικονομία και θα απαιτηθεί  μακροπρόθεσμη συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα, από κράτη μέλη, περιφέρειες και πόλεις, μέχρι επιχειρήσεις και πολίτες».

Κίελ

Το Κίελ, η πρωτεύουσα της περιοχής Schleswig-Holstein, που διευθύνεται από έναν συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελάριου Angela Merkel, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών, προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην πρόκληση, με τη βοήθεια της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο κ. Von der Heydt  δήλωσε ότι ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης θα υποβληθεί προς έγκριση στη διοίκηση της πόλης τον Απρίλιο.

Εκτός από την προσπάθεια αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών των ανθρώπων, τα μέτρα θα περιλαμβάνουν προσπάθειες για τη μείωση της συσκευασίας στα καταστήματα και την προώθηση αγορών μεταχειρισμένων  επίπλων, υφασμάτων και υλικών κατασκευών. 

Το Κίελ έχει επωφεληθεί από μια εταιρική σχέση ανταλλαγής τεχνογνωσίας με το Σαν Φρανσίσκο, και από το Γερμανικό Ινστιτούτο Wuppertal, το οποίο διεξάγει έρευνα για την αειφόρο ανάπτυξη. Το «Zero Waste Europe», το οποίο λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής του από την ΕΕ, θα επιβλέπει την πρόοδο της πόλης.

Ο κ. Von der Heydt τόνισε ότι η Γερμανία είναι σχετικά αργή όσον αφορά την υιοθέτηση πολιτικών μηδενικών αποβλήτων, πιθανώς λόγω μιας ευρέως διαδεδομένης πεποίθησης ότι ήδη πραγματοποιούνται αρκετά μέσα από τα υπάρχοντα προγράμματα ανακύκλωσης. Στο 68%, η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης για τα αστικά απόβλητα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ κατά 46%. 

Κίελ

«Πολλοί πιστεύουν ότι το σύστημα αποβλήτων στη Γερμανία είναι ήδη πολύ καλά ανεπτυγμένο και ότι αρκεί για να διατηρηθεί το status quo. Το σύστημα που διαθέτουμε είναι τέτοιο που είναι δύσκολο να αλλάξουμε το βραχίονα βραχυπρόθεσμα», ανέφερε ο κ. Von der Heydt . 

Ο κ. Jack McQuibban, συντονιστής προγράμματος πόλεων στη μητροπολιτική «Zero Waste Europe», δήλωσε ότι πολλές διοικήσεις χρειάζονται τα απόβλητα για την τροφοδοσία των αποτεφρωτήρων για να παράγουν θερμότητα και ενέργεια – και κέρδος – για την τοπική κοινότητα. Επιπλέον, πρόσθεσε: «Πρέπει να αμφισβητήσουμε την ιδέα ότι η αποτέφρωση ή τα μηδενικά απόβλητα για χώρους υγειονομικής ταφής είναι στην πραγματικότητα μηδενικά απόβλητα γιατί δεν ισχύει. Δεν ήμασταν ικανοί να μεγαλώσουμε τόσο πολύ στη Γερμανία, ίσως εξαιτίας αυτού και υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία εκεί».

Πηγή: Bloomberg.com

Διαφήμιση