Αρχική Καταστροφές Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ηφαίστειο Σαντορίνης – Φόβοι για πιθανή ενεργοποίηση του

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ηφαίστειο Σαντορίνης – Φόβοι για πιθανή ενεργοποίηση του

11
Ηφαίστειο Σαντορίνης
Διαφήμιση

«Βρυχάται» ξανά το ηφαίστειο της Σαντορίνης και θέτει σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό, καθώς βάσει των επιστημονικών μελετών, ο κίνδυνος ενεργοποίησης του είναι υπαρκτός.

Για το λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην εκπόνηση του σχεδίου, «Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης με την κωδική ονομασία ”ΤΑΛΩΣ”», όπου επισημαίνεται η αυξημένη ετοιμότητα εν όψει κινδύνου για την εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης και περιγράφονται σενάρια επαναδραστηριοποίησης.

Ηφαίστειο Σαντορίνης

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο, «ΤΑΛΩΣ», ξεκινά με τις εξής παραδοχές: «Η εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Σαντορίνης δύναται να προκαλέσει:

 • Τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών και αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη
 • Καταστροφές στις υποδομές της χώρας
 • Άμεσες και έμμεσες οικονομικές απώλειες από καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών, στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), σε διάφορες υποδομές της χώρας (δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κλπ.), καθώς και συνέπειες στον τουρισμό εν γένει».

Σχετικά με το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Σαντορίνη

Tο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης περιλαμβάνει δύο ενεργούς ηφαιστειακούς πόρους, τον ηφαιστειακό πόρο της «Καμένης», και τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό πόρο του «Κολούμπο». Η τελευταία έκρηξη στον ηφαιστειακό πόρο της Καμένης συνέβη το 1939 μ.Χ., ενώ αντίστοιχα η τελευταία έκρηξη στον ηφαιστειακό πόρο του Κολούμπο συνέβη το 1650 μ.Χ. Ομως, από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι περίπου και τον Μάρτιο του 2013 στη Σαντορίνη παρατηρήθηκε μια σεισμική έξαρση η οποία συνοδεύτηκε από παραμορφώσεις στον φλοιό της γης.

Τα σενάρια επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης βασίζονται σε δύο τυπικές εκρήξεις, μια υποπλινιακή (ακραίο σενάριο) και μία πιο τυπική, βουλκάνιου τύπου (πιθανότερο σενάριο), αντίστοιχη με τις περισσότερο γνωστές ιστορικές εκρήξεις. Οι εκρήξεις αυτές συνδέονται με αντίστοιχης έντασης φαινόμενα (σεισμικές δονήσεις, ηφαιστειακή στάχτη και αέρια, κλπ.).

Ηφαίστειο Σαντορίνης

Όσον αφορά στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν σε περίπτωση ενεργοποίησης, η επιστημονική μελέτη έχει καταλήξει πως το πιθανότερο σενάριο είναι το εξής:

Η περιοχή του νησιού που αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο «είναι το οικιστικό σύμπλεγμα Φηρά-Φηροστεφάνι-Ημεροβίγλι, καθώς και οικισμοί που βρίσκονται στην νοητή προέκταση της γραμμής Καμένης, όπως ο Βουρβούλος, με εντάσεις της τροποποιημένης κλίμακας Mercalli που θα φτάνουν μέχρι το 7, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού οι αναμενόμενες εντάσεις δεν θα ξεπερνούν το 6. Οι περιοχές του Μονόλιθου (αεροδρόμιο), του Πύργου, του Εμπορείου, του Μεγαλοχωρίου, του Ακρωτηρίου (αρχαιολογικός χώρος) και των τουριστικών θέρετρων Περίσσας και Καμαρίου δεν αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά».

Mε πληροφορίες από: protothema.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση για πράσινες επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ από την ΕΑΤ
Επόμενο άρθροΣε βιοκλιματικό κτίριο στη Μεσογείων θα μετακομίσει η ΔΕΗ

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το έψαξες πολύ να το βρεις το θέμα; Από το Φεβρουάριο είναι αυτό τι τα βγάζετε ξανά; για να δώσετε συνέχεια στη φρίκη μπας και καταφέρει να ηρεμήσει κανείς;

 2. Αγαπητοί αναγνώστες, διαπιστώσαμε από το μεσημέρι της 6ης Νοεμβρίου, ότι η συγκεκριμένη είδηση που αναρτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 2020, έγινε αντικείμενο αναζήτησης (viral) από πλήθος χρηστών.

  Αυτό είχε ως συνέπεια να φορτωθεί υπέρμετρα ο server μας και να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί πλήρως, παρά τις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις που κάναμε.

  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 13.02.2020, αλλά για κάποιο λόγο, προκάλεσε το ενδιαφέρον χιλιάδων αναγνωστών με συνέπεια, η υπερφόρτωση του server μας να μην επιτρέπει στην ομάδα του ecozen.gr να ανεβάσει έγκαιρα τα θέματα της επικαιρότητας. Ενώ, ούτε οι τακτικοί μας αναγνώστες μπορούν ακόμη και σήμερα να μπουν στο site έγκαιρα και με τη συνήθη ταχύτητα, προκειμένου να ενημερωθούν για τη θεματολογία της ημέρας.

  Ατυχώς το πρόβλημα συνεχίζεται μέχρι και αυτή την ώρα, με πρόσθετη συνέπεια, να καθίσταται αδύνατη η ανάρτηση των νεότερων θεμάτων και στα social media του site http://www.ecozen.gr.

  Ζητούμε συγγνώμη από τους τακτικούς μας αναγνώστες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την πρόσβασή τους στο site μας.

  Ευχαριστούμε τους νέους αναγνώστες μας, που μπήκαν στον ιστότοπο μας καθώς τους έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση ένα υπαρκτό μεν, αλλά παλαιότερο θέμα της ειδησεογραφίας μας. Ωστόσο οφείλουμε για λόγους δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας να επιστήσουμε σε όλους την ΠΡΟΣΟΧΗ ότι το θέμα που έγινε viral δεν είναι θέμα του τελευταίου 24ωρου.

  Η ενημέρωση του site http://www.ecozen.gr είναι καθημερινή και επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα με τα πιο σημαντικά θέματα. Κάτι που το τελευταίο 24ωρο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν δεν κατέστη δυνατόν να γίνει με επάρκεια. Και ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για αυτό.

 3. Το ηφαίστειο της Σαντορίνης Καμένη και Βουρβουλου υπάρχει και είναι ενεργό ! Είτε το θέλετε είτε όχι είναι μια πραγματικότης αργά η γρήγορα θα ενεργοποιηθεί ! Το καλό είναι ότι όταν ξυπνήσει θα το δείξει όποτε οι κάτοικοι θα έχουν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν το νησί όπως έκαναν και τότε με την μεγάλη ηφαιστειακή καταστροφή !
  Στο άρθρο που αναφέρει τις τελευταίες δραστηριότητες του ηφαιστείου ξέχασαν να αναφέρουν ότι η Νέα Καμένη δραστηριοποιήθηκε και το 1940 ! Εξ ου και η ονομασία Νίκη στο συγκεκριμένο κρατήρα ! Ας μη ξεχνάμε και τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό του 1956 όταν πολλά χωριά της Σαντορίνης καταστράφηκαν.Το ερώτημα δεν είναι εάν θα γίνει αλλά ποτε θα γίνει! Σε πολλά σημεία της Σαντορίνης υπάρχουν όργανα μέτρησης που παρακολουθούν κάθε ενέργεια και αλλαγή του εδάφους και της θάλασσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ