Αρχική Επιλεγμένα Επιστήμονες ανακάλυψαν αμφίβια που λάμπουν!

Επιστήμονες ανακάλυψαν αμφίβια που λάμπουν!

0
Βάτραχος, αμφίβια

Μία νέα μεγάλη ανακάλυψη ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς οι βιολόγοι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Μινεσότα υποστηρίζουν πως σχεδόν όλα τα αμφίβια, φαίνεται να έχουν την ικανότητα να λάμπουν.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες γνώριζαν μόνο τρία είδη βατράχων και ένα είδος σαλαμάνδρας που διέθεταν βιοφωταύγεια, να μπορούν δηλαδή να παράγουν το δικό τους απόκοσμο πράσινο-μπλε φως. 

Το φαινόμενο

Το φαινόμενο της παραγωγής ορατού φωτός, επιτυγχάνεται όταν το φως που πέφτει πάνω σε ένα ζωντανό οργανισμό, απορροφάται και στη συνέχεια εκπέμπεται ξανά σε διαφορετικό μήκος κύματος. Τα περισσότερα από τα θαλάσσια ζώα και έντομα έχουν βιοφωταύγεια, αλλά λίγα πράγματα ήσαν γνωστά έως τώρα για τα αμφίβια.

Οι βιολόγοι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Μινεσότα Τζένιφερ Λαμπ και Μάθιου Ντέιβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Scientific Reports”, εξέτασαν δειγματοληπτικά 32 διαφορετικά είδη αμφίβιων (κυρίως βάτραχους και σαλαμάνδρες), τα οποία εξέθεσαν σε μπλε ή υπεριώδες φως.

Βάτραχοι

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας φασματόμετρο, μέτρησαν τα μήκη κύματος του φωτός που εκπεμπόταν από τα ζώα και διαπίστωσαν ότι όλα είχαν βιοφωταύγεια, αν και το καθένα με το δικό του διακριτό τρόπο.

Τα είδη αμφίβιων με βιοφωταύγεια

Μερικά αμφίβια έχουν:

  • κηλίδες βιοφωταύγειας πάνω στο σώμα τους,
  • βιοφωταυγείς ρίγες και
  • άλλα διαθέτουν οστά με βιοφωταύγεια,
  • ορισμένα έχουν βιοφωταύγεια σε ολόκληρο το σώμα τους.

Τα μάτια των αμφίβιων διαθέτουν ειδικά κύτταρα που ανιχνεύουν το πράσινο και μπλε φως, κάτι που βοηθά αυτά τα ζώα να εντοπίζουν το ένα το άλλο.

Από την άλλη, η βιοφωταύγεια μπορεί να αποθαρρύνει πιθανούς θηρευτές ή να βοηθά τα αμφίβια να καμουφλάρονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού στο περιβάλλον.

ba

Σε μερικά είδη υπάρχουν διαφορές στη βιοφωταύγεια μεταξύ αρσενικών και θηλυκών, κάτι πιθανώς σχετίζεται με την αναπαραγωγή.

Αυτό που εικάζεται, τέλος, από πολλούς επιστήμονες είναι ότι οι πρόγονοι των αμφίβιων είχαν αναπτύξει τη βιοφωταύγεια, γι’ αυτό είναι τόσο διαδεδομένη στους απογόνους τους σήμερα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ , Science News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here