Αρχική Ανακύκλωση ΕΟΑΝ: Μείωση των αποβλήτων με πρόληψη και ενημέρωση

ΕΟΑΝ: Μείωση των αποβλήτων με πρόληψη και ενημέρωση

0
ΕΟΑΝ: Μείωση των αποβλήτων με πρόληψη και ενημέρωση
Διαφήμιση

Με προγράμματα πρόληψης, εναλλακτικής διαχείρισης κι ενημέρωσης, σχεδιάζει η διοίκηση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) να κερδίσει το στοίχημα της δραστικής μείωσης των αποβλήτων και ιδιαίτερα των πλαστικών.

Αυτό τόνισε, ο Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Νίκος Χιωτάκης, κατά την ομιλία του στο 1ο Συνέδριο για την Βιομηχανία των πλαστικών και επεσήμανε ότι η σταδιακή μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας   μετά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν, δείχνει την αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης στην Ελλάδα.

«Όμως η προσπάθεια δεν σταματά εδώ» είπε, προαναγγέλοντας διενέργεια τακτικών κι έκτακτων ελέγχων, αλλά και συνεργασίες με φορείς κι ινστιτούτα.

Στο μεταξύ, «ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) αναλαμβάνει το επόμενο διάστημα σημαντικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και η χώρα να ανταποκριθεί στους στόχους που θέτουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και ο εθνικός σχεδιασμός, για την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας».

Τρία Στάδια

Στην παρέμβασή του με θέμα: «Κυκλική Οικονομία και πλαστικά- νέες κατευθύνσεις και ο ρόλος του Ε.Ο.ΑΝ.» ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ κ.Νίκος Χιωτάκης, ανέφερε ότι το βάρος πέφτει στην πρόληψη και την εναλλακτική διαχείριση συγκεκριμένων κατηγοριών αποβλήτων, ανάμεσα στα οποία κυρίαρχη θέση έχουν τα πλαστικά.

Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η πρόληψη αφορά τρία στάδια:

  • Τη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων που παράγονται, μέσω της επαναχρησιμοποίησης ή της παράτασης στη διάρκεια ζωής.
  • Τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
  • Τη μείωση περιεκτικότητας σε επικίνδυνες ουσίες.
Οι στόχοι

ΕΟΑΝ: Μείωση των αποβλήτων με πρόληψη και ενημέρωση

Στην ίδια τοποθέτηση ανέδειξε τους στρατηγικούς στόχους του Ε.Ο.ΑΝ.

  1. Μείωση δημιουργίας αποβλήτων, μέσω της θέσπισης και εποπτείας προγραμμάτων πρόληψης.
  2. Προώθηση της ανακύκλωσης μέσω της θέσπισης κι εποπτείας προγραμμάτων εναλλακτικής διαχείρισης.
  3. Διασφάλιση της βέλτιστης δυνατής εφαρμογής των προγραμμάτων , μέσω των ελέγχων όλων των εμπλεκόμενων φορέων
  4. Εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων των ενδιαφερόμενων μερών για την πρόληψη και την εναλλακτική διαχείριση.
  5. Εξέλιξη του Ε.Ο.ΑΝ. μέσω της ενίσχυσης του ρόλου, της αποτελεσματικότητας, της εξωστρέφειας και του ερευνητικού έργου του.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Χιωτάκης στην ενσωμάτωση κι εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων συγκεκριμένων πλαστικών προϊόντων.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα εφαρμοστούν μέτρα που θα ξεκινούν από τον περιορισμό της κατανάλωσης συγκεκριμένων πλαστικών προϊόντων, μέχρι την απαγόρευση της διάθεσης τους στην αγορά και τον επανασχεδιασμό τους ,καθώς όπως είπε, ως το 2030, υποχρεωτικά για όλες οι πλαστικές φιάλες που θα κατασκευάζονται, το 30%  του υλικού του θα πρέπει να προέρχεται από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Αγγλική Γυπάκη

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here