Αρχική Πολιτισμός Μάρμαρα του Παρθενώνα: Διεθνοποιείται το αίτημα της Ελλάδας

Μάρμαρα του Παρθενώνα: Διεθνοποιείται το αίτημα της Ελλάδας

0
Mάρμαρα Παρθενώνα
Διαφήμιση

Διεθνείς διαστάσεις αποκτά ο αγώνας της Ελλάδας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από την Μεγάλη Βρετανία στη χώρα μας.

Βίντεο – ρεπορτάζ της κινεζικής εφημερίδας CHINA DAILY από την Αθήνα, στην αγγλική γλώσσα, αναφέρει ότι σε συνέδριο στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Τετάρτη 29/1, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε πως τώρα είναι η σωστή στιγμή για τη Βρετανία να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην ελληνική πρωτεύουσα. Η υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή της ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες  συνθήκες για την μόνιμη επιστροφή των Μαρμάρων, από το  γεγονός ότι η Βρετανία έχει αποστασιοποιηθεί από την ευρωπαϊκή οικογένεια και ότι συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση.

Mάρμαρα Παρθενώνα

Η υπουργός Πολιτισμού συμπλήρωσε: «η Ελλάδα, ξεπερνώντας την πρόσφατη κρίση, θα έχει την ευκαιρία τα επόμενα χρόνια να προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Με κίνητρο το οικονομικό κέρδος, τη δημοσιότητα και την αυτοπροβολή, ο Έλγιν πήρε παράνομα και ανάρμοστα μέτρα για να αποσπάσει από την Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα καθώς και μια πληθώρα άλλων αρχαιοτήτων σε μια κατάφωρη ενέργεια σειράς κλοπών», καταλήγει η κ. Μενδώνη.

Σημειώνεται ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει συστηματικά απορρίψει αιτήματα για την επιστροφή των Μαρμάρων. Η Ελλάδα έχει προσφέρει το δανεισμό αρχαιοτήτων που δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα σε αντάλλαγμα με μια προσωρινή έκθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα. Το 2009, η χώρα μας άνοιξε το Μουσείο του Παρθενώνα ως απάντηση στο Βρετανικό Μουσείο, για να δείξει ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν ασφαλή χώρο για την έκθεση των Μαρμάρων.

Μάρμαρα Παρθενώνα
Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού
Διαφήμιση