Αρχική Επιστήμη Απεβίωσε η πρωτοπόρος μαθηματικός της NASA Κάθριν Τζόνσον

Απεβίωσε η πρωτοπόρος μαθηματικός της NASA Κάθριν Τζόνσον

0
Κάθριν Τζόνσον
Διαφήμιση

Σε ηλικία 101 ετών, απεβίωσε η Αμερικανίδα μαθηματικός, Κάθριν Τζόνσον, η έγχρωμη επιστήμονας της NASA, της οποίας η ζωή και το έργο άνοιξε δρόμους για την επιστήμη, αλλά και για τον αγώνα για φυλετική ισότητα.

Γεννημένη τον Αύγουστο του 1918, κατάφερε να σπουδάσει μαθηματικά στο Κολέγιο της Δυτικής Βιρτζίνια και να εργαστεί στη NASA. Κόντρα σε όλα εκείνα τα εμπόδια που συνεπαγόταν τόσο το φύλο της όσο και το χρώμα του δέρματός της στην Αμερική των μέσων του περασμένου αιώνα, ήταν εκείνη που με τους ακριβείς υπολογισμούς της σχετικά με τους μηχανισμούς τροχιάς, άνοιξε το δρόμο για την εκτόξευση επανδρωμένων σκαφών στο διάστημα, μεταξύ αυτών και της ιστορικής αποστολής Apollo 11 που μετέφερε τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη.

Η NASA περιγράφει την Τζόνσον ως μία από τις «πιο επιδραστικές προσωπικότητες».

«Σήμερα γιορτάζουμε τα 101 χρόνια ζωής της και τιμούμε την κληρονομιά της αριστείας που κατέρριψε τα φυλετικά και κοινωνικά εμπόδια» αναφέρει σε ανάρτησή της η NASA.

Κάθριν Τζόνσον 1

Κάθριν Κόουλμαν Γκομπλ Τζόνσον

Η Κάθριν Κόουλμαν Γκομπλ Τζόνσον ήταν η μαθηματικός, που οι υπολογισμοί της σχετικά με τους μηχανισμούς τροχιάς της NASA, ως εργαζόμενη εκεί, ήταν αποφασιστικά σημαντικοί, για την επίτευξη την πρώτη και τις ακόλουθες εκτοξεύσεις επαδρομένων διαστημόπλοιων στο διάστημα.

Κατά την 35ετή καριέρα της στη NASA και στον προκάτοχο αυτής, η Τζόνσον απέκτηση υψηλή φημή για το ήταν αυθεντία στους πολύπλοκους υπολογισμούς και ότι συνείσφερε τα μέγιστα στη χρήση υπολογιστή για την πραγματοποίηση διαφόρων εργασιών.

Οι υπηρεσίες διαστήματος της πιστώσαν ότι ήταν «η πρώτη Αφροαμερικανίδα γυναίκα που εργάστηκε στη NASA, ως επιστήμονας».

Η δουλειά της Τζόνσον περιελάμβανε:  υπολογισμούς για την τροχία, εκτοξεύσεις και επείγουσες επιστροφές για το Πρόγραμμα Μέρκιουρι, που σε αυτό συμμετείχαν οι Άλαν Σέπαρντ, ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα, και Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός σε τροχιά, όπως επίσης και στα μονοπάτια που θα συναντιόντουσαν το Apollo Lunar Module και το Apollo command module του Προγράμματος Apollo, για την πτήση τους προς τη σελήνη.

Οι υπολογισμοί της ήταν επίσης αποφασιστικοί και για το πρόγραμμα Space Shuttle, ενώ εργάστηκε και για το πλάνο για πτήση στον Άρη.

Κάθριν Τζόνσον 2

Τιμώντας την Κάθριν Τζόνσον

Το 2015, ο Αμερικανός τέως πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, την είχε τιμήσει με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας – την υψηλότερη τιμητική διάκριση των Ηνωμένων Πολιτειών – σημειώνοντας πως «η Κάθριν Τζόνσον αρνήθηκε να περιοριστεί στις προσδοκίες της κοινωνίας για το φύλο και τη φυλή της, επεκτείνοντας έτσι τα σύνορα της ανθρωπότητας».

Το 2016, η ιστορία της – καθώς και άλλων δύο Αφροαμερικανίδων επιστημόνων της NASA – έγινε γνωστή μέσω της ταινίας «Hidden Figures». Στην ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μάργκοτ Λι Σέτερλι, την κεντρική ηρωίδα Κάθριν Τζόνσον υποδύεται η Ταράτζι Χένσον, με συμπρωταγωνίστριες τις Οκτάβια Σπένσερ και Τζανέλ Μονέ, στους ρόλους των Ντόροθι Βον και Μέρι Τζάκσον, αντιστοίχως.

Το 2017, η NASA είχε ονομάσει προς τιμήν της ένα κτήριο, το Katherine G. Johnson Computational Research Facility, στο ερευνητικό κέντρο Λάνγκλεϊ, στο Χάμπτον.

«Βοήθησε το έθνος μας να επεκτείνει τα σύνορα του διαστήματος. Κάνοντας παράλληλα τεράστια βήματα που άνοιξαν τις πόρτες για τις γυναίκες και τους μαύρους, στο πλαίσιο του οικουμενικού αιτήματος για την εξερεύνηση του διαστήματος» ανέφερε ο διοικητής της NASA, Jim Bridenstine, σε ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από: New York Times, BBC, Lifo, Wikipedia

Διαφήμιση