Αρχική Επιλεγμένα Ανταρκτική: Λιώνουν οι πάγοι και φυτρώνουν λουλούδια! (φωτογραφίες)

Ανταρκτική: Λιώνουν οι πάγοι και φυτρώνουν λουλούδια! (φωτογραφίες)

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος
0
Aνταρκτική
Διαφήμιση

Το ένα τέταρτο του χιονιού στην Ανταρκτική έχει λιώσει, εξαιτίας παρατεταμένου κύμα καύσωνα στο βόρειο τμήμα της. Πρόκειται για μια από τις οδυνηρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πλέον, έχουν σχηματιστεί λιμνούλες πάνω στον πάγο που φαίνονται καθαρά, αφού έχει εξαφανιστεί το χιόνι, ενώ υπάρχουν και σημεία όπου έχει αναπτυχθεί βλάστηση.

Ανταρκτική: Λιώνουν οι πάγοι και φυτρώνουν λουλούδια! (φωτογραφίες)

Η Ανταρκτική βίωσε τις θερμότερες ημέρες στην ιστορία της τον Φεβρουάριο, με τη θερμοκρασία να φτάνει στους 18 βαθμούς Κελσίου, όσο δηλαδή έδειχναν τα θερμόμετρα και στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με τις μετρήσεις της NASA.

Όπως παρατήρησε η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, εντός των λίγων αυτών ημερών, έλιωσε σχεδόν το 20% του χιονιού.

Aνταρκτική

Ο Mauri Pelto, γεωλόγος στο Nichols College της Μασαχουσέτης, σημείωσε: «Δεν έχω ξαναδεί στο παρελθόν να σχηματίζονται τόσο γρήγορα λιμνούλες στην Ανταρκτική. Συνήθως τέτοια περιστατικά σημειώνονται στην Αλάσκα και την Γροιλανδία, αλλά όχι στην Ανταρκτική».

Ακόμη, δήλωσε ότι αυτό δεν παρατηρείται ούτε τους  καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μιλάμε για ένα από τα πιο παγωμένα σημεία του πλανήτη.

Aνταρκτική

Οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν στοιχείο του 21ου αιώνα, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τέτοιες καταγραφές.

Συνήθως, τα βόρεια της Ανταρκτικής προστατεύονται από τέτοια συμβάντα λόγω των ισχυρών ανέμων, που τις περασμένες ημέρες όμως, ήταν ιδιαίτερα ασθενείς και δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την κατάσταση.

Aνταρκτική

Με πληροφορίες από: cnn.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here