Αρχική COVID-19 Άγιος Βαλεντίνος εναντίον Κορονοϊού

Άγιος Βαλεντίνος εναντίον Κορονοϊού

0
Άγιος Βαλεντίνος εναντίον Κορονοϊού
Διαφήμιση

Ο κορονοϊός COVID-19 έχει θερίσει την Κίνα και έτσι η 14η Φεβρουαρίου 2020 – γνωστή ως η μέρα των ερωτευμένων – δεν θα γιορταστεί στην ασιατική χώρα, όπως άλλες χρονιές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο της η νεαρής Ζιάνγκ Λανγί και του Ουκρανού αρραβωνιαστικού της, όπου διαμένουν εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες στην κατοικία των γονιών της, χωρίς να τολμούν να βγουν έξω.

Είχε προγραμματίσει ένα ονειρεμένο ταξίδι σε όλη την Κίνα για την ίδια και τον αρραβωνιαστικό της, όπου θα έβλεπαν τους κήπους του Σούζου, σύγχρονη τέχνη στη Σανγκάη, θα έκαναν πατινάζ στις παγωμένες λίμνες του Πεκίνου. Μέχρι που ήρθε η επιδημία της ιογενούς πνευμονίας και ο φόβος της μετάδοσης του νέου ιού. 

Kορονοϊός

Η 24χρονη Ζιάνγκ, έχει μυήσει τον άνδρα της ζωής της στο ματζόνγκ, το παραδοσιακό κινέζικο παιχνίδι. ‘Οπως τονίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Παίζουμε δύο με τρεις ώρες την ημέρα. Ξεκίνησε από το μηδέν, όμως τώρα τα καταφέρνει αληθινά καλά».

Είναι η τύχη που περιμένει εκατομμύρια ερωτευμένους αυτή τη μέρα. Σε μια χώρα που έχει παραλύσει, τα μεγάλα εστιατόρια, τα ανθοπωλεία, τα γοητευτικά μικρά ξενοδοχεία και οι ρομαντικές τοποθεσίες δεν θα είναι πλέον κατάμεστα για τον Άγιο Βαλεντίνο.

Ο φόβος των λουλουδιών

‘Οπως αναφέρει η Τάιρα Λι, η οποία ζει στην πρωτεύουσα με τον φίλο της, με τον οποίο είναι ζευγάρι εδώ και τρία χρόνια, η σημερινή ημέρα «δεν θα είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη ημέρα στην καραντίνα».

Kορονοϊός

Έπειτα από το ταξίδι που έκαναν για να επισκεφθούν την οικογένεια τους το κινεζικό Νέο Έτος, το νεαρό ζευγάρι δεν έχει βγει από το διαμέρισμά του παρά μόνο μία φορά για να κάνει τα ψώνια του. Αντίθετα με πολλούς συμπατριώτες τους, δεν κάνουν παραγγελίες μέσω του Ίντερνετ, επειδή φοβούνται ενδεχόμενη μετάδοση του ιού, φορέας του οποίου θα μπορούσε να είναι ο διανομέας.

«Δεν θα έχουμε λουλούδια φέτος, δεν υπάρχει περίπτωση. Θα φοβόταν πολύ να τα αγοράσει και εγώ να τα αγγίξω», λέει. Στο κατάστημά της, μια ανθοπώλης διαβεβαιώνει το Γαλλικό Πρακτορείο πως οι πωλήσεις έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με πέρυσι, εν μέρει επειδή οι πελάτες της φοβούνται πως θα κινδυνεύσουν να μολυνθούν όταν παραδοθούν τα λουλούδια.

Σ’ ένα άλλο ανθοπωλείο του Πεκίνου, ο Σιάν Χούα Γκε υπολογίζει σε σχεδόν 70% την πτώση του τζίρου, όμως το αποδίδει εν μέρει στην απουσία εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει στην πρωτεύουσα μετά τις διακοπές του σεληνιακού Νέου Έτους.

Kορονοϊός

Ματαίωση γάμων

Για να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις και τις γιορτές, οι αρχές κάλεσαν τους αρραβωνιασμένους να καθυστερήσουν τον γάμο τους, καταφέροντας έτσι ένα σκληρό πλήγμα στον σημαντικό οικονομικό τομέα της βιομηχανίας του γάμου (νυφικά, φωτογραφίες, γαμήλιες δεξιώσεις).

Η Ζου Χε, 25 ετών, είχε σχεδιάσει να πάρει το πιστοποιητικό γάμου της ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, μαζί με τον μέλλοντα σύζυγό της και τους γονείς της. Όμως οι αρραβωνιασμένοι προτίμησαν να αναβάλουν το γεγονός, καθώς οι γονείς της μέλλουσας νεόνυμφης αρνούνται να βγουν από το σπίτι τους, παρόλο που ζουν όπως και η κόρη τους στην Καντόνα (νότια Κίνα).

Kορονοϊός

«Δεν οδηγούν ούτε ο ένας ούτε ο άλλος και δεν εμπιστεύομαι τα μέσα συγκοινωνίας», εξηγεί η Ζου Χε, μιλώντας για τον κίνδυνο μόλυνσης.

Άλλοι περνούν μακροχρόνιους χωρισμούς, όπως η Σο Γουάν, 28 ετών, ο αγαπημένος της οποίας θα παραμείνει επ’ αόριστον στην Ταϊβάν, ενώ εργάζεται στο Πεκίνο. Όπως σημειώνει: «Δεν θέλω να επιστρέψει. Κι αν μολυνθεί στο αεροπλάνο;»

Με πληροφορίες από: protothema.gr

Διαφήμιση