Αρχική Ζώα Το γλυκό νέκταρ αποδυναμώνει τις μέλισσες

Το γλυκό νέκταρ αποδυναμώνει τις μέλισσες

0
Μέλισσες, κυψέλη, μέλι
Διαφήμιση

Το πιο γλυκό νέκταρ των λουλουδιών μπορεί να μην είναι το καλύτερο για τις μέλισσες, αφού τις επιβραδύνει αντί να τις προσφέρει ενέργεια. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της έρευνας που δημοσίευσαν οι επιστήμονες στο «Journal of the Royal Society Interface».

Ο “εμετός” των μελισσών

Μέλισσα

Όταν η μέλισσα πιει το χυμό των λουλουδιών, πετά στη φωλιά της για να το μοιραστεί με τις υπόλοιπες, μέσω μιας διαδικασίας παλινδρόμησης που μοιάζει με εμετό.

Όσο πιο γλυκό το νέκταρ, δηλαδή όσο πιο πολύ ζάχαρη περιέχει, τόσο περισσότερη ενέργεια περιέχει. Οι επιστήμονες θέλησαν να ελέγξουν αν υπάρχει ένα «ταβάνι» στη γλυκύτητα του νέκταρ.

Και βρήκαν πράγματι πως αν παραείναι γλυκό, αυτή η γλυκύτητα το κάνει παχύρρευστο και κολλώδες, λειτουργώντας ως χρονοβόρα και κοστοβόρα πρόκληση για τη μέλισσα να το αποβάλλει στους υποδοχείς της κυψέλης για το νέκταρ.

«Για νέκταρ χαμηλής περιεκτικότητας, οι μέλισσες είχαν έναν γρήγορο εμετό που διαρκεί μόλις μερικά δευτερόλεπτα και μετά πήγαιναν πάλι να συλλέξουν καινούριο. Αλλά για πραγματικά παχύ νέκταρ, χρειάζονταν πολύ χρόνο για να το αποβάλλουν, κάποιες φορές κάνοντας εμετό για ένα ολόκληρο λεπτό», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Dr Jonathan Pattrick της Οξφόρδης.

Το τέλειο νέκταρ

melissa 2

Η αποβολή του νέκταρ, αυτό που ονομάζουν οι επιστήμονες «εμετό», είναι μια διαδικασία ελάχιστα μελετημένη. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με νέκταρ διαφορετικής περιεκτικότητας ζάχαρης (από 35-65%) για να βρουν την ιδανική σύσταση για τις ενεργειακές ανάγκες της μέλισσας.

«Οι μέλισσες παλεύουν να βρουν την ισορροπία σε ένα νέκταρ πλούσιο ενεργειακά, που να μη χρειάζεται όμως πολύ χρόνο για να καταναλωθεί και να αποβληθεί». Ένα νέκταρ με ζάχαρη στο 35% απαιτεί από τη μέλισσα μόλις 4-5 δευτερόλεπτα για να εκκενωθεί από το σώμα της, εκεί που το διάλυμα του 65% χρειάζεται πάνω από μισό λεπτό.

Η μελέτη δεν έγινε βέβαια για χάρη της καθαρής γνώσης και μόνο, καθώς αυτό που ενδιέφερε τους ερευνητές είναι να βρουν τα λουλούδια που προσελκύουν περισσότερο τις μέλισσες και να βοηθήσουν την επικονίασή τους, ένα βασικό χαρακτηριστικό της παγκόσμιας τροφικής αλυσίδας.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο στο iflscience.com.

Με πληροφορίες από: iflscience.com, Journal of the Royal Society Interface

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέα ταξιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης από την INTERLIFE
Επόμενο άρθροΥδρογόνο: Η λύση για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας