Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Υδρογόνο: Η λύση για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας

Υδρογόνο: Η λύση για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας

0
Δυτική Μακεδονία
Διαφήμιση

Την προσέλκυση επενδύσεων σε νέες καινοτόμες και πράσινες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, με προεξάρχουσα εκείνη του υδρογόνου, θέτει σε προτεραιότητα η Περιφέρεια στο πλαίσιο της μετάβασή της στην μεταλιγνιτική εποχή. Η πρώτη κατανομή πόρων που ανακοινώθηκε για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν είναι ικανοποιητική για την Ελλάδα και φυσικά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, γεγονός που έχει κινητοποιήσει την Περιφέρεια για αναστροφή του κλίματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, την αρχική πρότασή της όσον αφορά τον Μηχανισμό και το Ταμείο, ενώ συζητήθηκαν με τους Ευρωβουλευτές όλες οι αρχικές Νομοθετικές προτάσεις. Ο Μηχανισμός και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που ανακοινώθηκε, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν και να ενισχύσουν εκείνες τις περιοχές της ΕΕ, που επιθυμούν να επιτύχουν με σταθερό τρόπο την μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα διαβουλεύσεις σε όλα τα Ευρωπαϊκά αρμόδια όργανα, μέχρι και την τελική τους υιοθέτηση.

Οι εξελίξεις

Η πρώτη κατανομή πόρων που ανακοινώθηκε για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν είναι ικανοποιητική για την Ελλάδα και φυσικά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η Περιφέρεια όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και θα ετοιμάσει στο προσεχές μέλλον τις κατάλληλες παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Ευρωπαϊκά και Εθνικά όργανα, ώστε η μετάβαση να είναι πραγματικά δίκαιη και ομαλή. Πρωταρχικός στόχος στη διαδικασία αυτή είναι να υπάρξει ειδική μέριμνα για την εξασφάλιση, αφενός όλων των θέσεων εργασίας και αφετέρου, των οικονομικών και αναπτυξιακών κεκτημένων της περιοχής.

Δυτική Μακεδονία

Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό αλλά και Περιφερειακό επίπεδο, θα πραγματοποιηθεί συντεταγμένα και με σχέδιο για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Η ανασυγκρότηση της περιφερειακής οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων σε νέες καινοτόμες και πράσινες τεχνολογίες, όπως είναι αυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, με προεξάρχουσα εκείνη του υδρογόνου, αποτελούν προτεραιότητα και συνάμα αναγκαιότητα τόσο για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας» (Green Deal) και την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την ίδια την δίκαιη μετάβαση στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμπραξη δυνάμεων

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης επισήμανε ότι: «Ο Μηχανισμός και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με την διαμόρφωση των κατάλληλων Εθνικών και Περιφερειακών πολιτικών, θα αποτελέσουν το επόμενο άμεσο διάστημα πρωταρχικό μέλημα της Περιφερειακής Αρχής, ώστε να συνδιαμορφωθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικών και πόρων που θα οδηγήσουν με ασφάλεια τη Δυτική Μακεδονία στην μεταλιγνιτική εποχή».

Δυτική Μακεδονία
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γενικός Γραμματέας του HYDROGEN EUROPE τόνισε ότι: «Για την επίτευξη του Green Deal χρειάζονται περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αυτό φυσικά δημιουργεί μία μεγάλη ανάγκη για την αποθήκευση της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην τεχνολογία του υδρογόνου και έχει ήδη παρουσιάσει πρωτοβουλίες να την υποστήριξή της με ευρωπαϊκά κονδύλια. Το πώς θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και ειδικά στην Δυτική Μακεδονία, όπου υπάρχει μία άμεση ανάγκη για διαρθρωτική αλλαγή του ενεργειακού συστήματος, το συνδιαμορφώνουμε, το προωθούμε και το αναδεικνύουμε το τελευταίο διάστημα ως HYDROGEN EUROPE, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο».
Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here