Αρχική Επιστήμη Το αρχαιότερο δάσος του κόσμου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη

Το αρχαιότερο δάσος του κόσμου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη

0
Το αρχαιότερο δάσος του κόσμου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη
Photograph: Charles Ver Straeten/PA
Διαφήμιση

Το παλαιότερο δάσος στον κόσμο μόλις ανακαλύφθηκε στα “βόρεια προάστια” της Νέας Υόρκης, δυτικά του ποταμού Hudson και λίγο νότια του Albany.

Σύμφωνα με το Live Science, το δάσος είναι 385 εκατ. ετών και πλέον έχουν απομείνει μόνο οι απολιθωμένες ρίζες. Στην αρχαιότητα ήταν ένα εκτεταμένο δίκτυο από πελώρια δέντρα που κάλυπτε μια έκταση 400 χιλιομέτρων.

Τα απολιθωμένα απομεινάρια του προϊστορικού δάσους εντοπίστηκαν κάτω κάτω από ένα λατομείο στο Cairo της Νέας Υόρκης.

Τα πρώτα δάση της Γης

Το αρχαιότερο δάσος του κόσμου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη
Photograph: William Stein/Christopher Berry/PA

«Η Δεβόνια Περίοδος αντιπροσωπεύει μια εποχή στην οποία εμφανίστηκαν τα πρώτα δάση στον πλανήτη Γη», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ομάδας και καθηγητής William Stein, χαρακτηρίζοντας τις επιπτώσεις «κατακλυσμιαίες» για τη ζωή στη στεριά και τη θάλασσα, τα οικοσυστήματα και το παγκόσμιο κλίμα.

Το τμήμα που βρήκαν, έκτασης 3.000 τετραγωνικών μέτρων, θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της χλωρίδας και τον ρόλο των φυτών στον σχηματισμό του κόσμου.

«Για να κατανοήσουμε πλήρως πώς άρχισαν τα δέντρα να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, πρέπει να καταλάβουμε την οικολογία των πρώτων δασών και του συστήματος των ριζών τους», εξηγεί ο καθηγητής Chris Berry, που συμμετείχε στην ανασκαφή.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Current Biology.

Διαφήμιση