Αρχική Ενέργεια Θεσμοί: Η ενέργεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Θεσμοί: Η ενέργεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

0
ΔΕΗ
(Eurokinissi)

Στην Αθήνα βρίσκονται αυτές τις ημέρες για μια ακόμη φορά οι εκπρόσωποι των θεσμών. Την Πέμπτη μάλιστα αναμένεται να έχουν συνάντηση και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα -τι άλλο;- τα ενεργειακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσουν η διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για την βιομηχανία και ο αποκλεισμός της επανάληψης μηχανισμών τύπου ΝΟΜΕ.

Τα ΝΟΜΕ

παράταση ΔΕΗ

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων η ΔΕΗ διέθετε στους ανταγωνιστές της προμηθευτές ρεύματος τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της, ήταν η λύση που συμφωνήθηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης για τη συμμόρφωση της χώρας προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία υπήρξε καταδίκη για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος. Υπολογίζεται ότι τα ΝΟΜΕ ζημίωσαν τη ΔΕΗ κατά 600 εκατομμύρια ευρώ και καταργήθηκαν με νόμο που ψηφίστηκε από την σημερινή κυβέρνηση.

Η απολιγνιτοποίηση

ενεργειακές κοινότητες

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η Κομισιόν εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα συμμόρφωσης της Ελλάδας προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ταυτόχρονα αναζητά ασφαλιστική δικλείδα για την περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης. Έχει προταθεί να διαθέσει η ΔΕΗ ενέργεια στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, χωρίς δημοπρασίες αλλά με διοικητικά οριζόμενη τιμή. Ασκούνται πιέσεις ώστε να περιληφθούν στους αγοραστές και οι προμηθευτές ρεύματος.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

ενεργειακή απεξάρτηση

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ζήτημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να εξεταστεί με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, στα οποία περιλαμβάνεται η απολιγνιτοποίηση, η εκτόξευση του κόστους της λιγνιτικής παραγωγής, ο σταδιακός περιορισμός του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός και η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τα μέσα του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here