Αρχική Τεχνολογία Σε λειτουργία ο πρώτος σταθμός κβαντικών δορυφορικών επικοινωνιών

Σε λειτουργία ο πρώτος σταθμός κβαντικών δορυφορικών επικοινωνιών

Οι Κινέζοι ερευνητές σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν έναν νέο κβαντικό νανοδορυφόρο μέσα στην επόμενη διετία
0
kvantikos

Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία τον πρώτο στον κόσμο κινητό σταθμό εδάφους που επικοινωνεί με δορυφόρο, λαμβάνοντας και στέλνοντας ασφαλή σήματα κβαντικών επικοινωνιών.

Ο σταθμός συνδέθηκε με τον κινεζικό κβαντικό δορυφόρο QUESS, γνωστό και ως Micius (όνομα Κινέζου φιλοσόφου του 5ου αι. π.Χ.), που είχε εκτοξευθεί στο διάστημα το 2016.

Αντίθετα με τον πρώτο στατικό επίγειο σταθμό που είχε χρησιμοποιηθεί το 2016 και ο οποίος ζύγιζε πάνω από 10 τόνους, ο νέος σταθμός έχει βάρος μόνο 80 κιλά και μπορεί να τοποθετηθεί στην κορυφή ενός αυτοκινήτου.

Ο κινητός σταθμός, που αποτελεί δημιούργημα του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, του Ινστιτούτου Κβαντικής Τεχνολογίας και της εταιρείας QuantumCTek, μεταδίδει δεδομένα με ταχύτητα 4.000 έως 10.000 bits το δευτερόλεπτο.

kvantikos 2

O σταθμός χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για να μεταφερθεί -μέσω του δορυφόρου που βρισκόταν σε ύψος 500 χιλιομέτρων- ένα κρυπτογραφημένο κβαντικό μήνυμα διάρκειας οκτώ λεπτών μεταξύ της πόλης Τζινάν στη νοτιοανατολική Κίνα και της Σανγκάης. Η κβαντική κρυπτογράφηση θεωρείται αδύνατο να παραβιαστεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Ήδη κινεζικές τράπεζες, όπως η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC) και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, χρησιμοποιούν δορυφορικές κβαντικές επικοινωνίες μεταξύ απομακρυσμένων κινεζικών πόλεων.

Οι Κινέζοι ερευνητές σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν έναν νέο κβαντικό νανοδορυφόρο μέσα στην επόμενη διετία, ώστε να διευκολύνουν ακόμη περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις στις ασφαλείς επικοινωνίες τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here