Αρχική Καταστροφές Ρολόι της Αποκάλυψης: 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα

Ρολόι της Αποκάλυψης: 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα

0
roloi
Διαφήμιση

Εξαιρετικά ανησυχητικά συνεχίζουν να παραμένουν τα δεδομένα για τις επιπτώσεις που επιφέρει τόσο η κλιματική αλλαγή, όσο και η διάδοση των πυρηνικών όπλων, με τους δείκτες του «ρολογιού της Αποκάλυψης», να απέχουν πλέον μόλις 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα.

Το ρολόι, που υπάρχει από το 1947 για να συμβολίζει το επικείμενο της απόλυτης καταστροφής του πλανήτη, τον περασμένο χρόνο έδειχνε 2 λεπτά πριν την καταστροφή και τώρα προχώρησε ακόμα 20 δευτερόλεπτα.

«Ο χρόνος που χωρίζει τον κόσμο από την καταστροφή εκφράζεται πλέον σε δευτερόλεπτα, όχι σε ώρες ή λεπτά» δήλωσε η Ρέιτσελ Μπρόνσον, η πρόεδρος και γενική διευθύντρια του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον που παραχωρεί κάθε χρόνο, τον Ιανουάριο.

Να σημειώσουμε πως μια ομάδα ειδικών, μεταξύ αυτών 13 κάτοχοι βραβείου Νόμπελ, ορίζει κάθε χρόνο τη νέα ώρα, όπως αναφέρει το in.gr, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αρχικά, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείχτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά. Το 1953, όπως το 2018 και το 2019, το ρολόι έδειχνε 2 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

roloi 2

Κλιματική Αλλαγή

Οι επιστήμονες επισημαίνουν την απογοήτευση των δύο μεγάλων συνόδων που ήταν αφιερωμένες στο κλίμα, όπου δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες δεσμεύσεις των μεγάλων ρυπαντών χωρών για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το 2019 είναι το δεύτερο πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά το 2016 και η κλιματική απορύθμιση αποτυπώνεται:

  • στα ρεκόρ ζέστης,
  • την τήξη της Αρκτικής και
  • τις τεράστιες πυρκαγιές στην Αυστραλία.

«Εάν η ανθρωπότητα ωθήσει το κλίμα προς το αντίθετο μιας εποχής των παγετώνων, δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος κόσμος θα παρέμεινε φιλόξενος για τον ανθρώπινο πολιτισμό» είπε ο Σίβαν Κάρτα, επιστήμονας του Stockholm Environmental Institute.

Πυρηνικά Όπλα

Στο μέτωπο των πυρηνικών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν την αποσυναρμολόγηση της βάσης διεθνούς ελέγχου των εξοπλισμών με την απόσυρση των ΗΠΑ και της Ρωσίας από τη Συνθήκη των Πυρηνικών Όπλων μέσου βεληνεκούς (INF) το 2019. Επιπλέον, οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ απειλούν ότι δεν θα ανανεώσουν τη συνθήκη New Start για τους στρατηγικούς πυρηνικούς εξοπλισμούς, που συνάφθηκε το 2010, μετά τη λήξη της το 2021.

«Εφέτος, θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες άλλων γεγονότων όπως της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» είπε η ειδικός Σάρον Σκουασόνι.

 

Διαφήμιση