Αρχική Επιστήμη Ο εγκέφαλος ενός άντρα μετατράπηκε σε γυαλί από την έκρηξη του Βεζούβιου

Ο εγκέφαλος ενός άντρα μετατράπηκε σε γυαλί από την έκρηξη του Βεζούβιου

0
Έκρηξη του Βεζούβιου, Βεζούβιος
Διαφήμιση

Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. αποτελεί ένα από τα πιο καταστροφικά συμβάντα στη ιστορία, αφού κατάστρεψε ολοκληρωτικά και εξαφάνισε μέσα στη λάβα τρεις μεγάλες πόλεις: την Πομπηία, το Ηράκλειο (σημερινό Ερκολάνο) και τις Σταβίες. Ο Βεζούβιος εξαπέλυσε ένα τρομακτικό πυροκλαστικό κύμα καυτών αερίων και πετρωμάτων, ικανό να βράσει το ανθρώπινο αίμα και να εξαερώσει τη σάρκα.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να εξετάζουν τα απανθρακωμένα απομεινάρια που έμειναν στην Ιταλία από την έκρηξη και τώρα ανακαλυψαν κάτι εντυπωσιακό: ο εγκέφαλος ενός 25χρονου άνδρα, που πέθανε στο Ερκολάνο, κοντά στην Πομπηία, μετατράπηκε σε γυαλί!

Ιταλοί ερευνητές βρήκαν για πρώτη φορά τμήματα ενός υαλώδους μαύρου υλικού μέσα στην κρανιακή κοιλότητα του θύματος και εικάζουν ότι η πολύ υψηλή θερμότητα, λόγω της ηφαιστειακής έκρηξης, οδήγησε στην μετατροπή του εγκεφαλικού ιστού σε γυαλί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή εγκληματολογικής ανθρωπολογίας Πιέρ Πάολο Πετρόνε του Πανεπιστημίου Φεντερίκο ΙΙ της Νάπολης, έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο καμένος σκελετός του θύματος με τον υαλοποιημένο εγκέφαλο είχε βρεθεί στη δεκαετία του 1960 πάνω σε ένα κρεβάτι ενός κτιρίου (Collegium Augustalium), θαμμένος κάτω από ένα όγκο ηφαιστειακής στάχτης, μάλλον την ώρα που κοιμόταν.

Φωτογραφίες από τα υαλοποιημένα απομεινάρια του εγκεφάλου

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες εντόπισαν και ανέλυσαν ένα γυαλιστερό υαλώδες υλικό μέσα στο σπασμένο κρανίο του και βρήκαν σε αυτό πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και τριγλυκερίδια που παραπέμπουν σε εγκεφαλικό ιστό.

Η ανάλυση του καμένου ξύλου του κρεβατιού δείχνει ότι η θερμοκρασία πρέπει να έφθασε τους 520 βαθμούς Κελσίου. Σε τέτοιες θερμοκρασίες οι μαλακοί ιστοί, όπως ο εγκεφαλικός, συνήθως αποσυντίθενται ή μερικές φορές τα απομεινάρια τους έχουν σαπωνοποιηθεί.

«Μέχρι σήμερα δεν είχαν ποτέ βρεθεί υαλοποιημένα απομεινάρια εγκεφάλου», δήλωσε ο δρ Πετρόνε. Όπως είπε, σε μια τόσο ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη, ο μόνος τρόπος να γλιτώσει κανείς, είναι να προλάβει να φύγει μακριά, καθώς το εσωτερικό των σπιτιών δεν παρέχει προστασία λόγω της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας ακόμη και σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από το επίκεντρο της έκρηξης.

Με πληροφορίες από: Arstechnica, Lifo, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπολιθώματα των αρχαιότερων μυκήτων βρέθηκαν σε βελγικό μουσείο
Επόμενο άρθροΡολόι της Αποκάλυψης: 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα