Αρχική Αφιερώματα Η Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο…

Η Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο…

0
estonia
Διαφήμιση

Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με λαμπρότητα και διάφορες παραδόσεις, ανεξαρτήτως της εθνικότητας.

Τη συγκεκριμένη ημέρα οι άνθρωποι εύχονται ο νέος χρόνος να τους φέρει αγάπη, ευτυχία, υγεία, πλούτο και καλή τύχη και «διώχνουν» μακριά τις κακές αναμνήσεις της περασμένης χρονιάς.

Ας δούμε μερικά από τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Ρωσία

russia

Στη Ρωσία, τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους από τον «Παππού Πάγο», ο οποίος ως άλλος Άι-Βασίλης γυρνάει από σπίτι σε σπίτι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και μοιράζει γλυκά, παιχνίδια και παραδοσιακές ρωσικές κούκλες,(μπαμπούσκες). Για να πάρουν τα παιδιά τα δώρα τους, πρέπει να χορέψουν γύρω από το στολισμένο δέντρο τραγουδώντας στον «Παππού Πάγο».

Ιρλανδία

irish

Οι ελεύθερες γυναίκες της χώρας ανυπομονούν για τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς γιατί είναι η στιγμή που θα τους φέρει την αγάπη της ζωής τους. Βάζουν φύλλα από γκι κάτω από το μαξιλάρι τους ελπίζοντας να ονειρευτούν και να βρουν τον μέλλοντα σύζυγό τους.

Δανία

denmark

Οι Δανοί για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους τρώνε στο τέλος του δείπνου ένα τεράστιο κέικ σε μορφή κώνου που είναι στολισμένο με πυροτεχνήματα και σημαίες. Το πιο περίεργο έθιμο τους είναι να σπάνε πιάτα στο κατώφλι του σπιτιού τους για να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν πολλούς φίλους την χρονιά που έρχεται.

Μεξικό

Mexico

Το να μιλάνε σε πνεύματα είναι μέρος της μεξικανικής παράδοσης και των δοξασιών. Οι Μεξικανοί θεωρούν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με τις ψυχές με των νεκρών αγαπημένων τους. Πιστεύουν πως η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι η καλύτερη στιγμή για να το κάνουν αυτό και να ζητήσουν συμβουλή από τα πνεύματα.

Ισπανία

spain

Οι Ισπανοί τρώνε ένα σταφύλι για καθένα από τους δώδεκα κτύπους της αντίστροφης μέτρησης για τα μεσάνυχτα και κάνουν μια ευχή. Η παράδοση χρονολογείται από το 1895 όταν κάποιοι έμποροι σταφυλιών συνειδητοποίησαν ότι είχαν πλεόνασμα τρύγου και ξεκίνησαν την παράδοση για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.

Ιαπωνία

japan

Στην Ιαπωνία οι ναοί των Βουδιστών χτυπάνε την καμπάνα τους 108 φορές για να καλωσορίσουν την θεότητα που προστατεύει το νέο έτος. Οι Ιάπωνες πολίτες καθαρίζουν τα σπίτια τους και στέλνουν ευχαριστήριες κάρτες σε όλους τους φίλους και συγγενείς.

Εσθονία

estonia

Οι Εσθονοί έχουν σίγουρα ένα από τους πιο περίεργους τρόπους για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους, καθώς πιστεύουν ότι θα πρέπει να τρώνε επτά, εννέα ή δώδεκα γεύματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Με κάθε γεύμα που καταναλώνουν, πιστεύουν ότι αποκτούν την αντοχή και την δύναμη πολλών αντρών για το νέο έτος. Ωστόσο δεν τρώνε όλο το φαγητό και αφήνουν ένα μέρος του φαγητού στο πιάτο για τα πνεύματα των προγόνων που πιστεύουν ότι επισκέπτονται το σπίτι σε αυτές τις γιορτινές ημέρες.

Φιλανδία

Finland

Στην Φιλανδία καίνε ένα κομμάτι κασσίτερο σε ένα μικρό τηγάνι της κουζίνας και μετά το ρίχνουν σε ένα κουβά γεμάτο με κρύο νερό. Η άμορφη μάζα του κασσίτερου συλλέγεται και εξετάζεται υπό το φως των κεριών για να προβλεφθεί η τύχη του καθενός για την καινούρια χρονιά.

Αργεντινή

argentina

Οι Αργεντίνοι πιστεύουν ότι αν φάνε φασόλια την παραμονή, η επαγγελματική τους καριέρα θα φτάσει στα ύψη την καινούρια χρονιά. Επίσης σε κάποιες περιοχές στην Αργεντινή, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς καίνε ξύλινα ομοιώματα, που συμβολίζουν όλα τα δεινά που έφερε η χρονιά που είναι έτοιμη να φύγει.

Σκωτία

scotland

Ένα φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο την Παραμονή στη χώρα, καθώς κυρίαρχο στοιχείο είναι… η φλόγα. Το φεστιβάλ ονομάζεται Hogmanay και διοργανώνεται στις 31 Δεκεμβρίου. Άνδρες παρελαύνουν στους δρόμους κρατώντας φλογισμένους πυρσούς τους οποίους στριφογυρίζουν πάνω από τα κεφάλια τους. Σύμφωνα με τους ντόπιους οι μπάλες φωτιάς φέρνουν εξαγνισμό και φως και θεωρείται έθιμο από τους Βίκινγκς.

ΗΠΑ

usa

Με φιλιά υποδέχονται οι Αμερικανοί τον νέο χρόνο καθώς θεωρούν ότι έτσι το καινούργιο έτος θα είναι πολύ όμορφο! Πιστεύουν ότι φιλώντας τον σύντροφό τους ή ακόμη κι έναν άγνωστο δίπλα τους θα διώξουν τις κακές αναμνήσεις και την κακοτυχία του παρελθόντος και θα σημαδέψουν μια νέα αρχή γεμάτη αγάπη και έντονη ζωή.

Διαφήμιση