Αρχική Ενέργεια Μεγαλόπολη: Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή έχει αρχίσει ήδη

Μεγαλόπολη: Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή έχει αρχίσει ήδη

0
megalopoli1
Διαφήμιση

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες που επηρεάζονται περισσότερο και με τη ΔΕΗ, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο που θα περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανική δραστηριότητα και τον κλάδο υπηρεσιών, είναι οι κύριοι στόχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το επόμενο διάστημα.

Τα παραπάνω διαμήνυσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μεγαλόπολη, όπου είχε την ευκαιρία να μεταβεί στη λιγνιτική μονάδα τη ΔΕΗ Μεγαλόπολη 4, στη μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολη 5, στις εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης της περιοχής, καθώς και στην πρότυπη μονάδα ανακύκλωσης ΠΟΚΑΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, που δραστηριοποιείται στην αναγέννηση πλαστικών πρώτων υλών.

Ενεργειακό κέντρο

Μεγαλόπολη 1

Όπως ανάφερε, η Μεγαλόπολη πρέπει να παραμείνει το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας και στη νέα εποχή. Κομβικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει το ότι θα καταστεί εφικτό να λειτουργήσει στην πλήρη ισχύ της (811 MW), η Μεγαλόπολη V. Έτσι η περιοχή θα παραμείνει σημαντικό κέντρο παραγωγής ενέργειας της χώρας, ανεφοδιάζοντας με ηλεκτρική ενέργεια μέχρι και την Κρήτη μέσω της «μικρής διασύνδεσης», αλλά και επιτρέποντας την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Δυτική Ελλάδα.

Φωτοβολταϊκά και φυσικό αέριο

Σημείωσε επίσης ότι η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ είναι σημαντική για την ανεξαρτησία της χώρας και γι’ αυτό το ΥΠΕΝ στηρίζει το σχέδιο της ΔΕΗ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα «απενεργοποιημένα» λιγνιτικά πεδία, που είναι αποδοτικό οικονομικά και για την ίδια την επιχείρηση.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν υποδομές φυσικού αερίου στην περιοχή, δήλωσε όμως ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για την «επόμενη ημέρα» στη Μεγαλόπολη μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. «Γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της περιοχής περιστρέφονται γύρω από τη ΔΕΗ και γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρούμε νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας που θα διασφαλίσουν όλη την κοινωνία και θα φέρουν τη Μεγαλόπολη μπροστά».

Έτοιμο το καλοκαίρι το σχέδιο

Μεγαλόπολη

Ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι το βασικό ζητούμενο του Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης. Το σχέδιο, ανακοίνωσε ο κ. Θωμάς, εκπονείται ήδη και αναμένεται να είναι έτοιμο έως το καλοκαίρι για να τεθεί στη συνέχεια σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, και να ξεκινήσει να υλοποιείται στις αρχές του 2021 που θα ενεργοποιηθεί και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

4,4 δισ. επενδύσεις

Οι πόροι από αυτό το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ αποτελούν τη «μαγιά» για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις έως 4,4 δισ. ευρώ στη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία. Εντός του 2020, η διαδικασία του μετασχηματισμού των λιγνιτικών περιοχών μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το λιγνιτικό τέλος της ΔΕΗ που θα εκταμιευθεί σύντομα (με το ποσό που αντιστοιχεί στη Μεγαλόπολη να υπολογίζεται σε 25 εκατ. ευρώ) αλλά και από πόρους από το Πράσινο Ταμείο, που εκτιμώνται σε 60 εκατ. ευρώ συνολικά για Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία.

Στο δρόμο της απολιγνιτοποίησης

ενεργειακή απεξάρτηση

Ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι η απολιγνιτοποίηση υπαγορεύεται αφενός από περιβαλλοντικούς λόγους (στο μέτρο που η μετάβαση σε οικονομία κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και αφετέρου από οικονομικούς, καθώς η ΔΕΗ αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από το κόστος των λιγνιτικών μονάδων, συνεπεία της αυξανόμενης τιμής των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Η τιμή της «λιγνιτικής μεγαβατώρας» διαμορφώνεται στα 80-90 ευρώ, τη στιγμή που η Οριακή Τιμή Συστήματος –με βάση τα τελευταία στοιχεία- κυμαίνεται γύρω στα 60 ευρώ/MWh, ενώ στις τελευταίες δημοπρασίες της ΡΑΕ (Δεκέμβριος 2019)  οι τιμές τόσο για τα αιολικά όσο και τα φωτοβολταϊκά διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 55 ευρώ/MWh.

Οι συναντήσεις

Ο κ. Θωμάς συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων και την διοίκηση της ΔΕΗ, παρέστη σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μεγαλόπολης και έδωσε συνέντευξη Τύπου με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό (και βουλευτή νομού Αρκαδίας) Κωνσταντίνο Βλάσση.

Α.Χ.

Διαφήμιση