Αρχική Καταστροφές Η κλιματική αλλαγή «τρομοκρατεί» τους Αμερικανούς

Η κλιματική αλλαγή «τρομοκρατεί» τους Αμερικανούς

0
klima
Διαφήμιση

Νέα έρευνα δείχνει πως το ποσοστό των Αμερικανών πολιτών «ανησυχεί» ιδιαίτερα για την κλιματική αλλαγή και μάλιστα το ποσοτό αυτών έχει σημειώσει νέο υψηλό ρεκόρ.

Η έμφαση στην κλιματική αλλαγή, που δίνουν το τελευταίο διάστημα οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών για την προεδρία, αλλά και η εκτεταμένη δημοσιογραφική κάλυψη, έχουν σχεδόν τριπλασίασει την τελευταία πενταετία το ποσοστό των Αμερικανών οι οποίοι μάλιστα δηλώνουν: «ανήσυχοι» ή «τρομοκρατημένοι» για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Yale, η ανησυχία τους ενισχύεται και από την προβολή του ζητήματος από τους Δημοκρατικούς υποψήφιους που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν το χρίσμα του κόμματός τους για να απομακρύνουν από την προεδρία τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Άντονι Λεϊζέροβιτς, ο διευθυντής του Προγράμματος για την Επικοινωνία της Κλιματικής Αλλαγής του Yale.

Όπως σημειώνει ο ίδιος στο Ίδρυμα Thomson Reuters, ο κάθε υποψήφιος των Δημοκρατικών, (που σήμερα είναι 12), έχει κάνει έκκληση για συντονισμένες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να παραμείνουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα του 2015.

Η έρευνα

ameriki

Η έρευνα του Yale για τις απόψεις των πολιτών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή εντάσσει τους ερωτηθέντες σε έξι κατηγορίες – από «ανήσυχους» σε «αρνητικούς», μια κατηγορία που αναφέρεται σε εκείνους που δεν θεωρούν ότι συντελείται κλιματική αλλαγή ή ότι αυτή προκαλείται από τις ανθρώπινες ενέργειες.

Τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας, που αφορούν τον Νοέμβριο 2019, διαπίστωσαν ότι «τρομοκρατημένο» δήλωσε το 31% των ερωτηθέντων. Οι κατηγορίες «αρνητικός» και «αβέβαιος» συγκεντρώνουν από 10%.

Τα στοιχεία αυτά συνέλεξαν οι επιστήμονες του Yale και του Κέντρου για την Επικοινωνία της Κλιματικής Αλλαγής του πανεπιστημίου George Mason από ένα σύνολο περίπου 1.250 ερωτηθέντων που απαντούσαν διαδικτυακά δύο φορές ετησίως, από τον Οκτώβριο του 2014.

Σύμφωνα με την έρευνα η αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών πυροδοτήθηκε από την έκθεση του ΟΗΕ για τους ωκεανούς, είπε ο Λεϊζέροβιτς, και παράλληλα σημείωσε πως η συνεχής κάλυψη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συμβάλει εξίσου στην αλλαγή της άποψης των πολιτών.

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να βιώνουν άμεσα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, από τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες έως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τόνισε ο Λεϊζέροβιτς.

Για τους Αμερικανούς, «αυτό πια δεν είναι ένα μακρινό σενάριο. Είναι εδώ και τώρα και είναι πραγματικότητα».

Με πληροφορίες από: Καθημερινή, CNN

Διαφήμιση