Αρχική Ζώα Χελώνα με 800 απογόνους έσωσε το είδος της από εξαφάνιση

Χελώνα με 800 απογόνους έσωσε το είδος της από εξαφάνιση

0
Χελώνα Galapagos giant tortoise Geochelone elephantopus
Διαφήμιση

Η Γιγάντια Χελώνα της Εσπανιόλας (Chelonoidis hoodensis) ήταν είδος υπό εξαφάνιση το 1970. Είχαν απομείνει μόνο 2 αρσενικά και 12 θηλυκά και οι πιθανότητες αναπαραγωγής ήταν ελάχιστες.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι έπρεπε να δράσουν αν ήθελαν να διασωθεί το είδος της. Έτσι μετέφεραν ένα αρσενικό στον Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, το ονόμασαν Diego και του ανέθεσαν την ιερή αποστολή να διασώσει το είδος του.

Από το τότε ο Diego έχει αποδώσει πάνω από 800 απογόνους και σήμερα ο πληθυσμός της Εσπανιόλας αριθμεί 2.000 γιγάντιες χελώνες.

80 χρόνια αιχμαλωσίας

Χελώνα Galapagos dominance display

Έπειτα από 80 χρόνια περίπου που πέρασε στην αιχμαλωσία, ο Diego μετακόμισε τώρα στη Νήσο Σάντα Κρουζ των Γκαλαπάγκος ώστε να ηγηθεί του προγράμματος διάσωσης. Πλάι του και 14 θηλυκά, με τα οποία απέκτησε εκατοντάδες παιδιά, τα οποία απελευθερώνονταν σταδιακά στα γύρω νησιά.

Το 40% του πληθυσμού του είδους του ανήκει στις κοπιώδεις προσπάθειες του «πατριάρχη» Diego, όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, ο οποίος αποδείχτηκε παραγωγικότατος όλες αυτές τις δεκαετίες.

Στα 100 του σήμερα χρόνια ζωής, είναι έτοιμος να επιστρέψει τον Μάρτιο εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα. Θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του ανάμεσα σε ένα είδος που βοήθησε καθοριστικά να υπάρχει στον πλανήτη μας.

Με πληροφορίες από: Newsbeast

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ βία κατά των γυναικών στους δρόμους του Μιλάνο
Επόμενο άρθροΝέο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας από τον ΟΑΕΔ