Αρχική Επιλεγμένα Επιτροπή για το Κλίμα: Τα μέλη και ο ρόλος της

Επιτροπή για το Κλίμα: Τα μέλη και ο ρόλος της

0
αλλαγή του κλίματος, κλιματική αλλαγή, κλίμα

Εξέχοντες ακαδημαϊκοί, ερευνητές, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών συγκροτούν την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Έργο της επιτροπής, η οποία συστάθηκε με το Νόμο 4638/2019, είναι η εισήγηση για τη διαμόρφωση πολιτικών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ο συνδυασμός τους με μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η επιστημονική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και η γνωμοδότηση για κάθε θέμα σχετικό με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εθνικός Εκπρόσωπος της χώρας μας για θέματα κλιματικής αλλαγής έχει ήδη οριστεί ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός και Πρόεδρος της συγκεκριμένης Επιτροπής ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Who is who

08.01.2020 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  • Μαργαρίτα Αριανούτσου-Φαραγγιτάκη: Καθηγήτρια Οικολογίας στον Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Ευάγγελος Γερασόπουλος: Φυσικός, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
  • Πρόδρομος Ζάνης: Καθηγητής στον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Φοίβη Κουντούρη: Kαθηγήτρια Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Οικονομική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Νίκος Μάντζαρης: Αναλυτής πολιτικής και συνιδρυτής του Green Tank, ενός ανεξάρτητου περιβαλλοντικού think tank.
  • Δημήτριος Μέλισσας: Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Τομέας Πολεοδομίας- Χωροταξίας) με γνωστικό αντικείμενο  Δημόσιο δίκαιο με ειδίκευση στο δίκαιο πολεοδομίας, δίκαιο χωροταξίας και δίκαιο περιβάλλοντος.
  • Ιωάννης Πανιάρας: Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
  • Μαρία Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια στη Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στη γνωστική περιοχή «Διαχείριση και Σχεδιασμός Φυσικού Περιβάλλοντος».

Πρώτη προτεραιότητα

Κλιματική Αλλαγή

«Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Το έχει ζήσει όλος ο πλανήτης με το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, με τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, αλλά και με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία. Το έχουμε ζήσει δυστυχώς και στην πατρίδα μας με ακραία καιρικά φαινόμενα και αντίστοιχες φυσικές καταστροφές, αλλά και απώλειες ανθρώπινων ζωών” επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης. “Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Με την απολιγνιτοποίηση, με την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, με ένα εθνικό σχέδιο για αναδασώσεις, θέλουμε να δώσουμε μία ουσιαστική μάχη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για το περιβάλλον και για τα παιδιά μας” είπε.

Επιστημονική στήριξη

κλιματική αλλαγή

“Αλλά για τη μάχη αυτή” συνέχισε ο υπουργός ΠΕΝ, χρειαζόμαστε την αναγκαία επιστημονική στήριξη. Πρόσφατα ορίστηκε Εθνικός Εκπρόσωπος της χώρας για θέματα κλιματικής αλλαγής ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός και Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, που συστήθηκε με το Νόμο 4638/2019, ο επίσης Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Συνολάκης. Ταυτόχρονα με Υπουργική Απόφαση συμπληρώνεται η σύνθεση της Επιτροπής. Πρόκειται για μια σειρά από εξέχοντες ακαδημαϊκούς, ερευνητές, εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών. Τους ευχαριστώ όλους που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μου. Έχουμε να κάνουμε πολύ δουλειά, αλλά θα ήταν παράλειψη καθήκοντος αν ο καθένας δεν συνέβαλε με τις δυνάμεις του σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια».

Προγραμματισμός

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκε ο προγραμματισμός δράσης της με βάση τις προτεραιότητες τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης και η Συντονίστρια της Επιτροπής, Δρ. Μάνια Μοσχότη, στέλεχος του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος».

Αποτελεσματικότητα

Για την αρχή “μιας δραστηριοποίησης η οποία πραγματικά μπορεί να αφήσει τη σφραγίδα της και μετά από ένα διάστημα να δούμε πώς πράγματι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελεσματικά και με ένα τρόπο τέτοιο, ώστε να μπορέσουμε σαν χώρα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα που τα βλέπουμε πλέον στην καθημερινότητά μας» μίλησε ο κ. Αραβώσης με αφορμή τη σύσταση της νέας επιτροπής.

Όφελος και για την οικονομία

«Είναι πολύ ευχάριστο το ότι ξεκινάει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να συνοψίζει, μέσω μιας επιτροπής, προτάσεις που αποσκοπούν τόσο στην προσαρμογή όσο και στην αντιμετώπιση γενικότερα των επιπτώσεων της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής που ζούμε”, δήλωσε ο κ. Ζερεφός και εξήγησε: “Πρόκειται για μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα συμβουλεύει το υπουργείο, και την Πολιτεία γενικότερα, σε θέματα αιχμής όπως είναι τα θέματα όχι μόνο της προστασίας αλλά και της εξοικονόμησης ενέργειας, της βέλτιστης προσαρμογής και οικονομικών λύσεων που θα ωφελήσουν και την οικονομία και το περιβάλλον της Ελλάδας».

Επείγουσα ανάγκη

Κλιματική αλλαγή - ρύπανση - εργοστάσιο - καμινάδες

«Η εθνική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή είναι μία πρωτοβουλία του υπουργού και είναι μια αναγκαιότητα, δεν είναι θέμα πολιτικό. Αν αυτή η επιτροπή γινόταν μετά από 5 χρόνια, απλά δεν θα είχαμε καιρό. Αισθανόμαστε όλοι στην επιτροπή αυτή την αίσθηση της επείγουσας ανάγκης“, υπογράμμισε ο κ. Συνολάκης. “Είναι κάτι που αν δεν αρχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε από τώρα θα το βρούμε μπροστά μας. Πολλοί αφού έχουμε ξεχάσει τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που μας έχει μαστίσει όλα αυτά τα χρόνια, θα εισπράττουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Κατά την οικονομική κρίση είδαμε πόσο δύσκολα περάσαμε. Φανταστείτε αυτό που περάσαμε για 10 χρόνια να το έχουμε μπροστά μας κι εμείς και τα παιδιά μας για 50 ή 60 ή 100 χρόνια. Γι’ αυτό αυτή είναι η στιγμή και θα προσπαθήσουμε πάρα πολύ στην Επιτροπή να κάνουμε και εθνική στρατηγική. Δεν μιλάμε για μακροπρόθεσμη, στην κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη στρατηγική, πρέπει να έχουμε άμεσα μέτρα, υλοποιήσιμα μέσα σε 5 χρόνια ώστε να ξεκινήσουμε να επιβραδύνουμε δεν μιλάμε για αντιστροφή, μιλάμε για επιβράδυνση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής. Και πραγματικά η Ελλάδα σε αυτό το κομμάτι και μόνο ξεκινώντας από την απολιγνιτοποίηση και κλείνοντας τα εργοστάσια λιγνίτη είναι μία καλή αρχή. Μακάρι να μπορέσουμε να το κάνουμε νωρίτερα και στην Επιτροπή θα αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσο γρήγορα προχωρεί η υπόλοιπη Ευρώπη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here