Αρχική Περιβάλλον Επιστρέφει το σιντριβάνι στην Ομόνοια

Επιστρέφει το σιντριβάνι στην Ομόνοια

0
OMONOIA4
Διαφήμιση

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι καμία πλατεία στην Αθήνα δεν έχει απασχολήσει –και διχάσει- τόσο πολύ την κοινή γνώμη (και τα ΜΜΕ) όσο η Ομόνοια. Και είναι λογικό μια και μαζί με το Σύνταγμα η πλατεία Ομονοίας αποτελούσε ανέκαθεν ένα ορόσημο για την πόλη, ήταν –και φιλοδοξεί να ξαναγίνει- το δεύτερο κέντρο της.

Στην παρούσα φάση η Ομόνοια, ως γνωστόν, τελεί και πάλι «υπό κατασκευή». Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να επαναφέρει στην επιφάνεια το σιντριβάνι της πλατείας δίνοντάς του όμως νέες διαστάσεις: Διάμετρο 30 μέτρων που μαζί με τον περιμετρικό του δακτύλιο θα καταλαμβάνει σχεδόν ολοκληρωτικά τον «διάδρομο πεζών» ο οποίος ένωσε προ 20ετίας την Πανεπιστημίου με την Αγίου Κωνσταντίνου.

Τα έργα υλοποιούνται με χορηγίες ιδιωτών και βρίσκονται σε εξέλιξη με εντατικούς ρυθμούς από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτές τις πράξεις δωρεάς της τεχνικής εταιρείας Ηλέκτωρ, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη και της Fontana Fountains.

Το συντριβάνι

Ομόνοια

Το σχέδιο προβλέπει:

  • Σιντριβάνι με διάμετρο 30 μέτρων, 13 πίδακες νερού, 188 δέσμες νερού και 90 υποβρύχιους προβολείς.
  • Έναν πίδακα που θα εξακοντίζει νερό σε ύψος 20 μέτρων θα βρίσκεται στο κέντρο του σιντριβανιού.
  • Τέσσερις πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 12 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 14 μέτρων.
  • Άλλοι οκτώ πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 17 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 8 μέτρων.
  • Περιφερειακά στα 30 μέτρα και μέσα από κυκλικό αγωγό θα πετάγονται 188 δέσμες νερού με ύψος κορυφής τα 5 μέτρα.

Επιπλέον θα τοποθετηθεί ανεμόμετρο σε ιστό, το οποίο θα ενημερώνει την κεντρική μονάδα ελέγχου να μειώνει το ύψος των πιδάκων όταν η ταχύτητα του ανέμου θα ξεπερνά κάποια όρια.

Το πρόβλημα της διασποράς υδάτων ήταν έντονο όταν υπήρχε το σιντριβάνι παλιότερα αλλά και όταν επιχειρήθηκε να λειτουργήσει το ύψους 15 μέτρων γλυπτό του Ζογγολόπουλου που έμεινε τελικώς ανενεργό.

Εκτός χρονοδιαγράμματος

Ο αρχικός στόχος της νέας δημοτικής αρχής ήταν το έργο να είναι έτοιμο τα Χριστούγεννα ώστε να γίνει διπλός εορτασμός και στις δύο κεντρικές πλατείες της πόλης, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η καθυστέρηση σχετίζεται κυρίως με τα προβλήματα στεγανότητας που έχει η τσιμεντένια πλάκα που σκεπάζει τον υπόγειο σταθμό της Ομόνοιας.

Το υδάτινο στοιχείο

omonoia 5

Η επαναφορά του υδάτινου στοιχείου στην Ομόνοια αλλάζει πολλά, αναφέρει ο Νίκος Βατόπουλος στην Καθημερινή, εξηγώντας ότι, καθώς «καταργεί τον ρόλο της πλατείας ως κέντρο διερχομένων και σηματοδοτεί μια μεταβολή που σφραγίζεται από ένα αέρα αισιοδοξίας. Οργανώνει το βλέμμα γύρω από άξονες και φέρνει ένα στοιχείο κίνησης, διασπώντας ένα γκρίζο τοπίο».

«Αν το νέο σιντριβάνι επιτύχει να κερδίσει τους Αθηναίους, το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνει ως σύμβολο της νέας εποχής. Πολλά πρέπει να κατακτηθούν. Πρώτον, να οργανωθεί ο περιβάλλων χώρος (με απομάκρυνση του γλυπτού του Ζογγολόπουλου, που εξαρχής ήταν λάθος η τοποθέτησή του στην τόσο φορτωμένη οπτικά Ομόνοια). Δεύτερον, να εξυπηρετηθεί η Ομόνοια των νέων ξενοδοχείων. Και τρίτον, να υπάρξει κοινωνική πολιτική και μέριμνα για τους μετανάστες, τους εξαρτημένους, τους αστέγους, τους απόκληρους. Κανένας εξωραϊσμός δεν έχει νόημα αν δεν δούμε εις βάθος τα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Υπάρχει μια πραγματικότητα και ο πολιτισμός της Αθήνας θα κριθεί κυρίως από αυτήν» καταλήγει ο αρθρογράφος.

Είναι αυθαίρετη;

Από την άλλη, ο αρχιτέκτονας Γιώργος Μαδεμοχωρίτης καταγγέλλει μέσω Facebook (η ανάρτηση κοινοποιήθηκε από το documentonews.gr) ότι η κατασκευή της Ομόνοιας είναι αυθαίρετη. Ο κ. Μαδεμοχωρίτης γράφει μεταξύ άλλων:

«Η νέα πλατεία Ομονοίας. Μας αρέσει η δεν μας αρέσει είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ!!! Άλλωστε υπάρχουν πολλά αυθαίρετα που είναι ωραία, αλλά πάντα είναι αυθαίρετα και πληρώνουν το ίδιο πρόστιμο με τα άσχημα, απλά γιατί ο νόμος είναι νόμος!!! Εδώ το αυθαίρετο το κάνει ο ΔΗΜΟΣ της ΑΘΗΝΑΣ και συνεχίζει στην ίδια λογική με τον προηγούμενο. Αν πίστευε σε θεσμούς και νόμιμες διαδικασίες, όπως απαιτεί από τον κάθε πολίτη, θα το πήγαινε σε κρίση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, θα έπαιρνε απαλλαγή από το ΣΥΠΟΘΑ, θα έκανε κανονική ανάθεση σε μελετητή μηχανικό που πληρώνει φόρους κλπ…»

Διαφήμιση