Αρχική Περιβάλλον Έφτασε η επόμενη ημέρα για το Ελληνικό

Έφτασε η επόμενη ημέρα για το Ελληνικό

0
Ελληνικό
Διαφήμιση

Ανοίγει ο δρόμος για τα πρόδρομα έργα του Ελληνικού μέσα από ρύθμιση που κατατέθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών για τα υδατοδρόμια.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο άρθρο 67 του νομοσχεδίου και αφορά όλες τις εγκαταστάσεις (κτίρια και εν γένει κτίσματα και κατασκευές) που έχουν αναγερθεί μέχρι σήμερα στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά με σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του υπουργείου Ανάπτυξης που θα εκδοθούν μετά από εισήγηση της Ελληνικό ΑΕ εντός ενός μήνα από την ψήφιση του νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό η Lamda Development θα μπορεί να προχωρήσει με δικό της κόστος  έργα όπως κατεδαφίσεις, εκσκαφικά κλπ. Υπολογίζεται ότι τα κτίρια που θα πρέπει να κατεδαφιστούν είναι γύρω στα 900.

Ολόκληρη η ρύθμιση

Ελληνικό

Ρυθμίσεις για τα υφιστάμενα κτίσματα και τις εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά:

Οι εγκαταστάσεις

Θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες όλες οι εγκαταστάσεις (κτίρια και εν γένει κτίσματα και κατασκευές) που έχουν ανεγερθεί, μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου, είτε με άδεια είτε χωρίς άδεια είτε καθ’ υπέρβαση αυτής, εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά του v. 4062/2012 (Α’ 70), όπως αυτές απαριθμούνται στο Παράρτημα Α και αποτυπώνονται στο συνοδευτικό τοπογραφικό διάγραμμα. Για τη νομιμότητά τους εκδίδονται σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά από εισήγηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., συνοδευόμενη από τα περιγράμματα των εν λόγω εγκαταστάσεων, τεχνική έκθεση μηχανικού, καθώς και το ανωτέρω τοπογραφικό διάγραμμα, εντός προθεσμίας ενός μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εφαρμοζόμενων και των οριζόμενων στα άρθρα 10 και 12 του ν. 3028/2002 (Α’ 153) καθώς και στο άρθρο 7 του v. 4495/2017 (Α’ 167). Οι διαπιστωτικές πράξεις αυτές δύναται να εκδίδονται ενιαίες για περισσότερα από ένα κτίρια και εν γένει κτίσματα και κατασκευές.

Οι κατεδαφίσεις

Ελληνικό

Οι ανωτέρω διαπιστωτικές πράξεις επέχουν θέση άδειας κατεδάφισης, κατά τροποποίηση της περίπτωσης δ της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4062/2012, όπως ισχύει, για όλα τα κτίρια και εν γένει κτίσματα και κατασκευές, εκτός από αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα ή διατηρούμενα και αποτυπώνονται ως τέτοια στον σχετικό πρωτότυπο Χάρτη
του άρθρου 1 του από 28.02.2018 Προεδρικού Διατάγματος (ΑΑΠ 35) και στην υπ’ αρ. 28796/07.Ο5.2Ο13 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΑΑΠ 181), καθώς και το κτίριο επί της συμβολής των οδών Ελ. Βενιζέλου και 27ης (πρώην ΛΕΚ).

Οι μετοχές

Η εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης των κτιρίων και εν γένει κτισμάτων και κατασκευών τα οποία απαριθμούνται στο Παράρτημα Β διενεργείται πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών που προβλέπεται στο άρθρο 2 της από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) για την απόκτηση του 10096 του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., ως αυτή τροποποιήθηκε με την από 19.7.2016 Τροποποιητική Σύμβαση αυτής και κυρώθηκε με τον v. 4422/2016 (Α’ 181). Η εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης για τα λοιπά κτίρια και εν γένει κτίσματα και κατασκευές — πλην όσων απαριθμούνται στο Παράρτημα Β – δύναται να υλοποιείται τμηματικά και/ή ενιαία για περισσότερα από ένα κτίρια και εν γένει κτίσματα και κατασκευές και διενεργείται εντός προθεσμίας πέντε (5) ετών από την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης.
Η ανωτέρω προθεσμία μπορεί κατόπιν αίτησης να παραταθεί για άλλα πέντε έτη.

Τα έξοδα

Ελληνικό

Κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 49 παρ. 3 του v. 4412/2016 (Α’ 147) η εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης των κτιρίων και εν γένει κτισμάτων και κατασκευών, οι οποίες απαριθμούνται στο Παράρτημα Β, εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά από εισήγηση της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», μετά την υποβολή των προβλεπόμενων κατωτέρω, υπό 3.γ., δικαιολογητικών και διενεργείται από και με δαπάνη του Αγοραστή ή του Εγγυητή αυτού, όπως αυτοί ορίζονται στην από 14.11.2014 Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την από 19.7.2016 Τροποποιητική Σύμβαση αυτής και κυρώθηκε με τον v. 4422/2016, εντός χρονικού διαστήματος που θα προσδιοριστεί με την απόφαση αυτή.

Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος, θεωρείται ότι πληρούται o σκοπός του παρόντος και δύναται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών, με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζόμενων στο άρθρο 2 του v. 4422/2016. Η εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης για τα λοιπά κτίρια και εν γένει κτίσματα και κατασκευές —πλην όσων απαριθμούνται στο Παράρτημα Β- διενεργείται από την «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» ή ειδικούς διαδόχους της.

Οι φάκελοι

Πριν από την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης υποβάλλονται, υποχρεωτικά, στο Γραφείο Ελληνικού του άρθρου 6 του ν. 4062/2012, με δυνατότητα υποβολής αυτών ενιαία για περισσότερα από ένα κτίρια και εν γένει κτίσματα και κατασκευές: αα) Σχέδιο και φάκελος ασφάλειας και υγείας του έργου, ββ) Σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και αδρανών υλικών, γγ) Αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες του επιβλέποντος μηχανικού.

Οι προθεσμίες

Ελληνικό

Για την κατάθεση των δικαιολογητικών της παραγράφου 3. γ. του παρόντος εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις από το Γραφείο Ελληνικού, εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης, μετά την έκδοση των οποίων ή σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της ανωτέρω προθεσμίας, επιτρέπεται η έναρξη των εργασιών κατεδάφισης. Οι διαπιστωτικές πράξεις του προηγούμενου εδαφίου δύναται να εκδίδονται ενιαίες για περισσότερα από ένα κτίρια, και εν γένει κτίσματα και κατασκευές.

Τα υφιστάμενα κτίρια

Ελληνικό

Είναι δυνατή η χρήση των ακόλουθων κτιρίων και εν γένει κτισμάτων και κατασκευών μέχρι την έναρξη εκτέλεσης των σχετικών εργασιών κατεδάφισης:

  • Των υφιστάμενων σήμερα αθλητικών εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά έως την, υλοποιούμενη κατά στάδια, αντικατάστασή τους, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής.
  • Των κτιρίων σωματείων ΑΜΕΑ, έως την δημιουργία νέου χώρου στέγασης αυτών εντός του ακινήτου, με προδιαγραφές αντίστοιχες των χώρων που σήμερα χρησιμοποιούν.
  • Των κτιρίων και εγκαταστάσεων, όπου στεγάζεται η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έως τη μετεγκατάστασή τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση γ της παραγράφου 1 του v. 4062/2012, όπως αυτή προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 7 του v. 4081/2012 (Α’ 184), καθώς και της παρ. 2.7 χί του άρθρου 2 της από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. ως αυτή τροποποιήθηκε με την από 19.7.2016 Τροποποιητική Σύμβαση αυτής και κυρώθηκε με τον v. 4422/2016.
  • Των κτιρίων και εγκαταστάσεων για τη λειτουργία της Μαρίνας Αγίου Κοσμά, έως την αντικατάστασή τους.
  • Των κτιρίων και εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του Εκθεσιακού Κέντρου της Πρώην Ολυμπιακής Εγκατάστασης Ξιφασκίας και του ανοιχτού χώρου στάθμευσής του.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων

Είναι δυνατή η χρήση των κτιρίων όπου στεγάζονται προσωρινά οι υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων (αρχαιολογικές αποθήκες και εργαστήρια συντήρησης του ΥΠΠΟΑ), έως την οριστική μετεγκατάστασή τους σε χώρο εντός του Μητροπολιτικού Πόλου όπου επιτρέπονται οι πολιτιστικές χρήσεις σύμφωνα με τους όρους της παρ. 9 του άρθρου 18 της υπ’ αρ. 109171ΕΞ2Ο19/Ο2.1Ο.2Ο19 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διαφήμιση