Αρχική Επιλεγμένα Δράσεις για μια πιο καθαρή Θεσσαλονίκη

Δράσεις για μια πιο καθαρή Θεσσαλονίκη

0
Δράσεις για μια πιο καθαρή Θεσσαλονίκη

Ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα προσπάθειες του δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα της καθαριότητας, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος παρουσίασε  τους μελλοντικούς στόχους για περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης.

Ενώ προεκλογικά η καθαριότητα ήταν το νούμερο ένα πρόβλημα για τους δημότες, μέσα σε 5 μήνες, τα παράπονα των δημοτών μειώθηκαν σημαντικά, επισήμανε ο κ. Ζέρβας.

Εντείνονται οι προσπάθειες

Ωστόσο, παραδέχθηκε πως πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, με στόχο “στο τέλος της τετραετίας η καθαριότητα να είναι το καμάρι της Θεσσαλονίκης και όχι το πρόβλημα. Η καθαριότητα προεκλογικά ήταν μείζον πρόβλημα για την πόλη και γι’ αυτό δεσμεύτηκα να τεθώ επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Πέντε μήνες μετά, η κατάσταση σε μεγάλο βαθμό έχει μετατραπεί. Από πρώτο πρόβλημα της πόλης, έχει γίνει τέταρτο. Αυτό, όμως, δεν αρκεί”, είπε χαρακτηριστικά.

Δημόσιος χαρακτήρας

Δράσεις για μια πιο καθαρή Θεσσαλονίκη

Ο κ. Ζέρβας επέκρινε την προηγούμενη διοίκηση υποστηρίζοντας ότι ο τομέας της καθαριότητας “ήταν στα όρια της διάλυσης, σερνόταν πίσω από την καθημερινότητα. Σε πολλούς τομείς παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν. Μηδέν στους υπόγειους και τους υπέργειους κάδους”. Συμπλήρωσε επίσης ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα διαφυλάξει “το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας” και δεν θα περάσει στα χέρια ιδιωτών.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης, χαρακτήρισε την κατάσταση που παρελήφθη στον τομέα της καθαριότητας ως “έναν ασθενή έτοιμο να πεθάνει. Το πρώτο που κοιτάξαμε να κάνουμε ήταν να τον σώσουμε και μετά τα υπόλοιπα. Έχουμε τραβήξει μια γραμμή και δεν κοιτάμε πίσω”. Παρουσίασε αναλυτικά τι παρέλαβε η διοίκηση Ζέρβα την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και ποιες άμεσες κινήσεις έκανε σε ανθρώπινο δυναμικό, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, σε προμήθειες και συμβάσεις όσον αφορά τους τομείς της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.

Τα επόμενα βήματα

Δράσεις για μια πιο καθαρή Θεσσαλονίκη

Στους στόχους για βελτίωση της εικόνας της Θεσσαλονίκης είναι -μεταξύ άλλων- η τοποθέτηση 1.000 νέων πράσινων κάδων μέσα στο 2020, η συνεχής αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, το συστηματικό σάρωμα καθημερινά σε όλες τις οδούς, η αύξηση της συχνότητας πλυσίματος κάδων, το πλύσιμο δρόμων και πλατειών σε όλες τις κοινότητες.

Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προανήγγειλαν το αμέσως επόμενο διάστημα τη δημιουργία μιας Ομάδας Ευταξίας και Ανακύκλωσης, αποτελούμενης από 2-25 άτομα, που θα επιβάλλει πρόστιμα σε όσους καταστηματάρχες ρυπαίνουν πεζοδρόμια και δρόμους, αφήνοντας τα χαρτόκουτα έξω από τους κάδους της ανακύκλωσης και των απορριμμάτων αλλά και σε πολίτες.

Η αρχή θα γίνει με ενημέρωση των καταστηματαρχών και των δημοτών για τον κανονισμό λειτουργίας όσον αφορά τα θέματα αποκομιδής και καθαριότητας και στην περίπτωση που απαιτηθεί και σε όσους δεν πειθαρχήσουν τότε θα επιβληθούν και πρόστιμα.

Προσωπική υπόθεση

Ο κ. Ζέρβας επισήμανε ότι θα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά τα κομμάτια του δήμου που θεωρεί πως παρουσιάζουν “αδυναμίες” – όπως έπραξε αρχικά με την υπηρεσία Καθαριότητας και τώρα με τη Βιώσιμη Κινητικότητα: “Ο μόνος σίγουρος είμαι εγώ, ως δήμαρχος, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Δεν το λέω εκφοβιστικά. Θα το πράττω για οποιοδήποτε κομμάτι διοίκησης κρίνω πως χρειάζεται βελτίωση και θα έχω προσωπική συμμετοχή θέλοντας να δώσω ιδιαίτερο βάρος”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here