Αρχική Αφιερώματα Υπέροχο, γευστικό Χριστουγεννιάτικο menu από την ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου

Υπέροχο, γευστικό Χριστουγεννιάτικο menu από την ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου

0
trapezi

Οι γιορτές των Χριστουγέννων, εκτός από αγάπη, χαρά, διάθεση προσφοράς και υπέροχες οικογενειακές στιγμές, μας θυμίζουν και όμορφες γευστικές απολαύσεις.

Το μόνο που χρειάζεται για να τονωθούν οι γευστικές μας μνήμες είναι φαντασία και τέχνη στη μαγειρική!

Η ομάδα του Ecozen και η ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου σας προτείνουμε ένα πλήρες λαχταριστό Χριστουγεννιάτικο menu γεμάτο αρώματα!

Το μενού

Σαλάτες

Υπέροχη σαλάτα απλή και νόστιμη με αρώματα και γεύσεις από την Μάνη μας.

patatosalata

Τα υλικά μας
  • 150 γρ σύγκλινο Μάνης
  • 3 πατάτες βρασμένες
  • 3 αυγά βρασμένα
  • 2 πορτοκάλια
  • Λίγες ελιές
  • Αλάτι-πιπέρι-ρίγανη

Για το ντρέσινγκ πορτοκαλιού

  • 1 κ σ μουστάρδα
  • 1κγ ζάχαρη
  • 150 γρ  φυσικός χυμός πορτοκαλιού
  • 150 γρ σπορέλαιο
  • 150 γρ ελαιόλαδο
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • Αλάτι-πιπέρι
Διαδικασία
  1. Σε ένα μπολ κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα υλικά για την σαλάτα μας.
  2. Σε ένα μπρίκι σιγοβράζουμε το χυμό με την ζάχαρη. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Σε ένα μίξερ τοποθετούμε την μουστάρδα και την ανακατεύουμε με το χυμό πορτοκάλι. Εντάσσουμε σιγά σιγά το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο και στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα και  το αλατοπίπερο.
  4. Περιχύνουμε την σαλάτα μας

***

Μια εντυπωσιακή σαλάτα εύκολη και γρήγορη που κλέβει τις εντυπώσεις από τα χρώματα αλλά και από τον συνδυασμό γεύσεων.

salata

Τα υλικά μας
  • 1 ρόκα κομμένη
  • 1 κεσεδάκι ντοματίνια
  • 1 αγγούρι κομμένο κύβους
  • ½ φλ ελιές φιλέτο
  • 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη κυβάκια
  • 100 γρ μοτσαρέλα κομμένη σε κυβάκια
  • 10 φιλέτα λιαστή ντομάτα
  • 2 κ σ ξύδι μπαλσάμικο
  • ½ φλ ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
Διαδικασία
  1. Σε ένα μπλέντερ αναμιγνύουμε την λιαστή ντομάτα με το ελαιόλαδο το μπαλσάμικο και το αλατοπίπερο.
  2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας και τα ανακατεύουμε.
  3. Βάζουμε την σαλάτα σε μια σαλατιέρα και περιχύνουμε την σως από πάνω.
  • Υπέροχη σαλάτα για ορεκτικό ή συνοδευτικό για μακαρονάδες, κρέας κλπ
  • Μπορείτε να την προετοιμάσετε και το τελευταίο στάδιο που περιχύνουμε την σως να το κάνετε τελευταία στιγμή για να μην μαραθούν τα λαχανικά.

***

Ορεκτικά

Κουνουπίδι, μπρόκολο, καροτάκι, κολοκυθάκι και ολόκληρο μανιτάρι είναι τα ιδανικά συνοδευτικά για το τραπέζι μας.

Τα υλικά μας

  • ½ μικρό κουνουπίδι
  • ½ μικρό μπρόκολο
  • 2 καρότα
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1 συσκ. μανιτάρια αγκαρίκους (μικρά)

Το αλεύρωμα στο οποίο θα χρειαστούμε

  • 1 κούπα αλεύρι
  • 2 κ.σ. κόρν φλάουρ
  • 1/2 κσ αλάτι
  • ½ κσ σκόρδο γρανουλέ
  • ½ κ σ πιπέρι άσπρο

Ανακατεύουμε καλά τα υλικά αυτά και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Για τον χυλό θα χρειαστούμε

  • 1 μπουκαλάκι ξινόγαλα (500γρ)
  • 2 αυγά

Για το πανάρισμα θα χρειαστούμε

  • τριμμένη φρυγανιά ή πάνκο
Διαδικασία
  1. Παίρνουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μικρές φουντίτσες. Το ίδιο και το μπρόκολο.
  2. Τα καροτάκια μας τα κόβουμε ένα πόντο σε φέτες περίπου. Τα κολοκυθάκια μας περίπου 2 πόντους φέτες. Τα μανιτάρια μας τα αφήνουμε ολόκληρα.
  3. Παίρνουμε τα υλικά μας και τα βουτάμε πρώτα στο μίγμα με το αλεύρι. Έπειτα τα βουτάμε στο μίγμα με το ξινόγαλο και το αυγό. Αμέσως μετά τα βουτάμε καλά καλά στην φρυγανιά ή στο πάνκο μας.
  4. Προσέχουμε να είναι πολύ καλά παναρισμένα και να είναι ένα σώμα χωρίς κενά.
  5. Τα αφήνουμε λίγη ώρα στο ψυγείο μέχρι να σφίξουν και έπειτα τα τηγανίζουμε σε μέτριο προς δυνατό λάδι (γύρω στους 165 για 2-2,5 λεπτά)

***

Ελληνικό τραπέζι χωρίς πίτα, δεν γίνεται! Μια νόστιμη πολύχρωμη και ξεχωριστή κοτόπιτα με μπόλικες πιπεριές είναι ότι πρέπει για το εορταστικό μας menu!

kotopita

 

 

 Τα υλικά μας
  • 1 κοτόπουλο γύρω στο 1,300 kg
  • 1 πακ σφολιάτα
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • ½ γλ μοσχοκάρυδο
  • ¼ ματ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 350 γρ μιξ τυριών τριμμένα
  • 1 κ γ αλάτι
  • Λίγο βούτυρο για άλειμμα
  • 1 αυγό για άλειμμα
Διαδικασία
  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο με τα 2 κρεμμύδια και με την 1 κ γ αλάτι .
  2. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τις πιπεριές  μέχρι να καραμελώσουν
  3. Μόλις βράσει καλά το κοτόπουλο το ξεκοκκαλίζουμε και το μαδάμε σε χοντρά κομμάτια.
  4. Το ξαναβάζουμε να βράσει στο υπόλοιπο νερό που έχει μείνει, μέχρι να σωθεί σχεδόν όλο το νερό.
  5. Όταν μας έχει μείνει το κοτόπουλο με λίγο νερό, το τραβάμε από την φωτιά ρίχνουμε τις πιπεριές που έχουμε σοτάρει τα τυριά το μαϊντανό το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε και λίγο φρεσκοκομμένο πιπέρι.
  6. Σε ένα ταψάκι αλείφουμε  λίγο βούτυρο και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας κάτω.
  7. Στην συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα μας, το  στρώνουμε με ένα κουτάλι να πάει ισόποσα παντού το μείγμα.
  8. Το σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, το αλείφουμε με αυγό και  χαράζουμε την πίτα. Όχι μέχρι κάτω, επιφανειακά μόνο.
  9. Ψήνουμε περίπου για 55-60’ λεπτά στους 180ο κελσίου.
***
Πρώτο πιάτο

Μια σούπα, γεμάτη πολύτιμα συστατικά από την φύση είναι απαραίτητη αυτές τις μέρες. Και… λίγο λουκάνικο μέσα  για περισσότερη γεύση!

Τα υλικά μας
  • 1 μελιτζάνα κομμένη καρεδάκι μικρό
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη καρεδάκι μικρό
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη καρεδάκι μικρό
  • 1κίτρινη πιπεριά κομμένη καρεδάκι μικρό
  • 1 καρότο κομμένο καρεδάκι μικρό
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο καρεδάκι μικρό
  • 2-3 κολοκυθάκια μικρά ή 1 μεγάλο κομμένο καρεδάκι μικρό
  • 2-3 μανιτάρια κομμένα καρεδάκι μικρό
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα καρεδάκι μικρό
  • 1 πράσο (μόνο το άσπρο) κομμένο καρεδάκι μικρό
  • 1 πατάτα κομμένη καρέ
  • 1 κλωνάρι σέλινο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 ντομάτα (ζεματισμένη, αποφλοιωμένη, χωρίς τα σπόρια)κομμένη καρεδάκι μικρό
  • 4 αυγά
  • 3 λουκάνικα χωριάτικα κομμένα σε φέτες ή σύγκλινο Μάνης.
  • ½ φλ ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • ½ φλ ρύζι ή κριθαράκι
Διαδικασία
  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι το φρέσκο το ξερό και το πράσο. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα υπόλοιπα υλικά και το λουκάνικο και ανακατεύουμε ελαφρά.
  2. Συμπληρώνουμε με νερό και αφήνουμε για 10 λεπτά να πάρουν βράσουν. Αφού περάσουν τα 10 λεπτά ρίχνουμε το ρύζι ή το κριθαράκι μας και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Ελέγχουμε τα υγρά και εάν χρειαστεί προσθέτουμε νερό. Λίγο πριν σβήσουμε την σούπα μας προσθέτουμε  τα αυγά, (την ώρα που βράζει ρίχνουμε τα αυγά και χωρίς να ανακατέψουμε την σούπα)το αλατοπίπερο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε την κατσαρόλα να πάρει μία τελευταία βράση. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε 5 λεπτά να ηρεμήσει.
  3. Σερβίρετε ζεστή. Προσθέτουμε εάν θέλουμε κρουτόν ή κομματάκια μπέικον σοτέ από πάνω.

***

Κυρίως πιάτο

Καλά τα ψητά, αλλά… ένα κλασικό κι αγαπημένο πιάτο είναι το ιδανικό! Το αγαπάμε για το υπέροχο τρυφερό του κρέας, για την πεντανόστιμη σαλτσούλα του, που συνήθως… δεν μένει ούτε μπουκιά!!!

mosxari

Τα υλικά μας
  • ½ κ μοσχάρι φιλέτο κομμένο σε λωρίδες
  • 1 μεγ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κίτρινη κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 1 σκαφάκι μανιτάρια αγαρικά κομμένα σε φέτες
  • 1 κ σ πελτέ ντομάτας
  • 10 τεμ ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 5 τεμ αγγουράκια τουρσί κομμένα σε φέτες
  • 1/ κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 2 κ σ αλεύρι γοχ
  • 1 κ σ πελτέ
  • 50 γρ βούτυρο
  • 1 ποτ νερού ζωμός βοδινού
  • 1 κ σ μουστάρδα
  • 2 κ σ γιαούρτι
  • Αλάτι –πιπέρι-5 κόκκους μπαχάρι
Διαδικασία
  1. Πλένουμε επιμελώς το κρέας και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί
  2. το αλατοπιπερώνουμε και το αλευρώνουμε ελαφρώς.
  3. Σε ένα τηγάνι έχουμε βάλει το βούτυρο ,και σοτάρουμε ελαφρά (να μην το βαρύνουμε).
  4. Το αφαιρούμε από το τηγάνι και στο ίσιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι την πιπεριά τα μανιτάρια και το αγγουράκι τουρσί. Ρίχνουμε τον πελτέ στη βάση του τηγανιού και το σοτάρουμε και τον ανακατεύουμε , όλα τα υλικά. Αφήνουμε 5΄6 λεπτά και στην συνέχεια ρίχνουμε το κρέας και το σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την μουστάρδα και το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε το μπαχάρι και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί 20-30’ λεπτά. Όταν δέσει η σάλτσα μας το αποσύρουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό.

Το συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή μελιτζάνας που δένει άψογα, με μακαρόνια, πατάτες τηγανητές ή ψητές με λαχανικά ψητά.

 

***

Γλυκό

Ένα εύκολο, εντυπωσιακό, γρήγορο επιδόρπιο με φρούτα και σιρόπι.

pavlova

Τα υλικά μας

  • 1 δόση μαρεγκάκια (μπεζέδες)
  • ½ l κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ τυρί κρέμα
  • 100 γρ ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
  • 5 σταγόνες λεμόνι
  • 1 κεσεδάκι φράουλες
  • Σιρόπι φράουλας
Διαδικασία
  • Φτιάχνουμε την δόση από τα μαρεγκάκια μας μόνο που αντί να δώσουμε σχήμα μενταγιόν (ροζέτας) φτιάχνουμε φωλίτσες. Η διαδικασία απλή, με το κορνέ μας φτιάχνουμε ένα δίσκο στην βάση και έπειτα περιμετρικά φτιάχνουμε δαχτυλίδια γύρω γύρω το ένα επάνω στο άλλο.
  • Τα βάζουμε στον προθερμασμένο μας φούρνο και τα ψήνουμε γύρω στους 2 ½ ώρες. Όσο ψήνονται οι βάσεις της Πάβλοβα, φτιάχνουμε την κρέμα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το τυρί κρέμα. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά προσθέτουμε την άχνη πασπαλίζοντας με την σήτα για να έχει όγκο η κρέμα μας. Προσθέτουμε την βανίλια και  τις σταγόνες λεμόνι. Ανακατεύουμε απαλά και τοποθετούμε το μείγμα μας σε κορνέ και το έχουμε σε αναμονή στο ψυγείο.
  • Πλένουμε τις φράουλες και αφαιρούμε τα φυλλαράκια και τις κόβουμε στην μέση κάθετα. Τις βάζουμε στο ψυγείο σε αναμονή.
  • Όταν ψηθούν οι φωλίτσες μας, τις γεμίζουμε με την κρέμα, τοποθετούμε τις φράουλες από πάνω, και σιρόπι φράουλας.

Tips:

  • σημαντικό είναι να ξέρετε ότι η Πάβλοβα μοντάρετε την τελευταία στιγμή. Δηλαδή σε ένα τραπέζι μας τα έχουμε όλα τα υλικά έτοιμα και λίγο πριν το σερβίρισμα την φτιάχνουμε, γιατί  εάν την φτιάξουμε πριν, οι μαρέγκες τραβάνε υγρασία από την κρέμα τις φράουλες το σιρόπι και νοτίζει και θα χάσει την τραγανή υφή της.
  • προσέχουμε τα ασπράδια μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, να είναι ολόφρεσκα, να μην έχει πέσει καθόλου κρόκος και φυσικά να μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από 100ο γιατί καίγονται τα ασπράδια απ’ έξω και μέσα μένουν ωμά.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here