Αρχική Αφιερώματα Ένα υπέροχο εναλλακτικό menu Χριστουγέννων

Ένα υπέροχο εναλλακτικό menu Χριστουγέννων

0
trapezi

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξεκινήσει τις ετοιμασίες για το menu, αυτής της ημέρας.

Πέραν των καθιερωμένων, η ομάδα του Ecozen σας παρουσιάζει κι ένα εναλλακτικό menu για τα Χριστούγεννα, με συνταγές της ΣΕΦ Στέλλας Καραπετάκου.

Αναλυτικά το Χριστουγεννιάτικο menu μας

Σαλάτα

Μια σαλάτα χαμηλή θερμιδικά  γεμάτη  γεύση και αρώματα, μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

salata

Τα υλικά μας
  • 1 φλυτζάνι φαγόπυρο
  • 1 φλ καλαμπόκι βρασμένο
  • ½ φλ κόκκινα φασόλια βρασμένα
  • 2 φλ ρόκα baby
  • Φιλέτα από 2 πορτοκάλια
  • 150 γρ σολομός καπνιστός
  • 20 γρ ηλιόσποροι
  • 20 γρ καρύδι τριμμένο
  • 20 γρ ρόδι (προαιρετικό)

Για την σως πορτοκάλι

  • 40  γρ  χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κ σ μουστάρδα πικάντικη
  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  1. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε όλα μας τα υλικά της σαλάτας
  2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το πορτοκάλι με τη μουστάρδα. Στην συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο σιγά σιγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλατοπίπερο και το ξύσμα. Περιχύνουμε την σαλάτα μας.

***

Ορεκτικά

Υπέροχα γευστικά χορτοπιτάκια  για το ορεκτικό μας.

xortopitakia

Τα υλικά μας

Για την γέμιση

  • 1 – 1 ½ κιλό σπανάκι ή άλλα χόρτα επιλογής μας
  • ½ φλ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • ½ πράσο ψιλοκομμένο
  • Λίγος δυόσμος
  • Αλάτι πιπέρι

Για το ζυμαράκι μας (Για 20-25 πιτάκια)

  • 1 ½ κ αλεύρι γοχ
  • 1 σφηνάκι  ελαιόλαδο
  • ½ κ γ αλάτι
  • 1 σφηνάκι τσικουδιά
  • Νερό τόσο όσο να ξεκολλάει από τα χέρια μας
Διαδικασία
  1. Σε μια λεκανίτσα αναμειγνύουμε όλα μας τα υλικά και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε 2 ώρες να ξεκουραστεί.
  2. Έπειτα ανοίγουμε φύλλο ½ εκατοστό και με ένα κουπάτ ή μικρό τσέρκι ή με ένα πιατάκι του τσαγιού, κόβουμε στρογγυλά.
  3. Αφού έχουμε καθαρίσει και πλύνει τα χόρτα μας, τα κόβουμε σε κομμάτια. Σε μια πλασωτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο με το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τα χόρτα μας και τα μαραίνουμε. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τον δυόσμο. Ανακατεύουμε να πάνε παντού τα υλικά μας και βάζουμε το μείγμα μας σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τυχόν υγρά.
  4. Παίρνουμε τα φύλλα όπου έχουμε κόψει σε στρογγυλό σχήμα και τοποθετούμε μέσα την γέμιση.
  5. Το κλείνουμε πολύ καλά και το τηγανίζουμε γυρνώντας και από τις δυο πλευρές ή μπορούμε να τα αλείψουμε με αυγό και να τα πασπαλίσουμε με σουσάμι και να τα ψήσουμε στο φούρνο στους 180ο βαθμούς για 15΄-20΄λεπτά.

***

Ελαφρύ κεφτεδάκι με τα ντελικάτα αρώματα του μανιταριού, χωρίς πολλά υλικά, που τα ψήνουμε στο φούρνο για να μην χάσουν την υπέροχη μυρωδιά τους.

Τα υλικά μας
  • 500 γρ μανιτάρια (αγκαρίκους ή πορτομπέλο)
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 1-2 σκ σκόρδο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο (ή μαϊντανό εάν τον προτιμάτε)
  • 80 γρ αλεύρι γ ο χ
  • 2-3 κ σ γαλέτα
  • 2 κ σ μπεικιν πάουντερ
  • Αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  1. Παίρνουμε τα μανιτάρια, τα σκουπίζουμε, (δεν τα πλένουμε γιατί τα μανιτάρια έχουν την ιδιότητα να τραβάνε τα υγρά) και τα κόβουμε σε κομμάτια, όπως και το κρεμμύδι.
  2. Σε ένα μπλέντερ τα βάζουμε μέσα και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και αναμιγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά μας
  4. Το μείγμα μας πρέπει να είναι ανάλαφρο αλλά να πλάθετε μπαλάκια.
  5. Φτιάχνουμε με το χέρι μας μικρές μπαλίτσες και τις πιέζουμε ελαφρά από πάνω.
  6. Τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να πάρουν χρώμα.

***

Πρώτο Πιάτο:

Ιδιαίτερη σούπα που τρώγεται ζεστή ή κρύα, χωρίς να μας δημιουργεί, «βάρος».

revuthosoupa

Τα υλικά μας
  • ½ κ ρεβίθια μουλιασμένα για 24 ώρες στο νερό
  • 2 καρότα κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 2 κρεμμυδάκια κόκκινα κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • ½ φλ ελαιόλαδο
  • ½ φλ ντομάτα κονκασέ
  • 2 πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
  • 1 σκ σκόρδο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Λίγος μαϊντανός (προαιρετικά)
Διαδικασία
  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 10 λεπτά τα ρεβίθια ξαφρίζοντας τα. Τα σουρώνουμε και ξεπλένουμε την κατσαρόλα. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, έπειτα το σκόρδο και τα καρότα. Ρίχνουμε τα ρεβίθια τα ντοματάκια κονκασέ τις πατάτες και τα  σοτάρουμε όλα μαζί. Έπειτα  συμπληρώνουμε νερό ζεστό έως ότου να καλυφθούν τα ρεβίθια και να έχει νερό περίπου 2-3 πόντους από πάνω τους.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε έως ότου μαλακώσουν τα ρεβίθια μας.
  3. Αφού βράσουν τα ρεβίθια σας στο τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό (προαιρετικά)
  4. Με ένα ραβδομπλέντερ αλέθουμε όλα μας τα υλικά και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση βελτιώνοντας την γεύση με το αλατοπίπερο.
  5. Σερβίρουμε ζεστή ή δροσερή με σπασμένο παξιμάδι ελαιόλαδο και φέτα τριμμένη.

***

Κυρίως Πιάτο

Ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα κοτόπουλα που έχετε φτιάξει, γεμάτο αρώματα και με γλυκιά γεύση, που μπορείτε να το συνδυάσετε με πουρέ.

Τα υλικά μας
  • 4 φιλέτα κοτόπουλο χωρίς την πέτσα
  • 2 πιπεριές πράσινες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 πιπεριές κίτρινες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη
  • 100 γρ Midas sauce πιπεριά Φλωρίνης
  • 4 κ σ ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 κ σ μέλι
  • 2 κ σ σόγια σος
  • 2 κ γ πάπρικα καπνιστή
  • ½ κ γ κουρκουμά
  • 2 κ σ σησάμι
  • Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε 50 γρ Midas sauce πιπεριά Φλωρίνης με την φέτα.
  2. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κάθε φιλέτο κοτόπουλου κατά μήκος για να φτιάξουμε μια «τσεπούλα»
  3. Αλατοπιπερώνουμε και γεμίζουμε τις τσεπούλες με το μίγμα φέτας  και κλείνουμε τις τσεπούλες με οδοντογλυφίδες.
  4. Σε ένα τηγανάκι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε από όλες τις πλευρές τα φιλέτα μας με την βοήθεια μιας λαβίδας.
  5. Στην συνέχεια τα βάζουμε στο ταψάκι μας.
  6. Στο ίδιο τηγάνι (που έχει αφήσει το λαδάκι και το ζουμάκι το κοτόπουλο) ρίχνουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Τα μαραίνουμε ελαφρώς και στην συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο.
  7. Σβήνουμε με μπαλσάμικο, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και προσθέτουμε την σόγια σος και την υπόλοιπη Midas sauce πιπεριά Φλωρίνης.
  8. Προσθέτουμε το μέλι και τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  9. Περιχύνουμε τα κοτόπουλα μας με την σάλτσα και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 180ο. Προσέχουμε μην μας σωθούν τα υγρά.

Μόλις το βγάλουμε αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το κόβουμε σε φέτες και περιχύνουμε την σάλτσα από πάνω.

***

Γλυκό

Και για το τέλος, εκτός φυσικά από κουραμπιέδες και μελομακάρονα, μια μηλόπιτα εύκολη και γρήγορη, είναι ότι πρέπει!

milopita

Για την βάση
  • Ζύμη πατ σουκρέ (pate sucree)
  • 250 γρ αλεύρι γοχ
  • 125 γρ βούτυρο
  • 2 κ σ ζάχαρη άχνη
  • ¼  κ γ αλάτι
  • 1 αυγό
Διαδικασία
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Στην συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο κρύο κομμένο σε μικρά κυβάκια ανακατεύουμε με γάντια για να μην λιώσει το βούτυρο. Το μίγμα μας θα γίνει προς το κίτρινο.
  3. Προσθέτουμε το αυγό και πλάθουμε το μείγμα μας μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη.
  4. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για να ξεκουραστεί μια ωρίτσα.
  5. Όταν περάσει η ώρα ανοίγουμε την ζύμη μας με ένα πλάστη πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι και την τοποθετούμε στην ταρτιέρα μας.
  6. Με τα δάχτυλά μας φτιάχνουμε τις καμπύλες με την ζύμη στην ταριέρα για να εφαρμόσει καλά. Τρυπάμε την ζύμη μας με ένα πιρουνάκι
  7. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 160ο για 8 λεπτά με βάρος ,και άλλα 8 λεπτά χωρίς βάρος.

Για την γέμιση

  • 3 μέτρια μήλα κομμένα σε φέτες λεπτές
  • 100 γρ μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ σ κόρν φλάουρ
  • ¼ κγ μοσχοκάρυδο
  • ½  κ σ κανέλα σε σκόνη
  • 100 γρ καρύδια σπασμένα
  • 30 γρ σταφίδα
Διαδικασία

Στην συνέχεια όσο ψήνετε η ζύμη μας παίρνουμε τα μήλα σε φέτες σε ένα μπολ και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, την κανέλα την ζάχαρη και το κόρν φλάουρ τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε να πάνε παντού τα υλικά μας.

Ξεκινάμε έπειτα να φτιάξουμε το κράμπλ (το τοπινγκ)

Για το κράμπλ (τόπινγκ)

  • 120 γρ βούτυρο
  • 150 γρ αλεύρι
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 1 κ σ κανέλα
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα στο τέλος.
Διαδικασία
  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη και την κανέλα. Στην συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο ώσπου να γίνει ένα συμπαγές μείγμα.
  2. Όταν βγει από το φούρνο η βάση μας, προσθέτουμε τα μήλα και τα στρώνουμε όμορφα διαδοχικά, και με ένα τρίφτη τρίβουμε το ζυμαράκι με το τόπινγκ που έχουμε φτιάξει.
  3. Στην συνέχεια το βάζουμε πάλι στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα ένα τέταρτο περίπου μέχρι να πάρει χρώμα.
  4. Το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

***

Διαβάστε επίσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here