Αρχική Επιλεγμένα Βρέθηκαν τα νεότερα απολιθώματα του Homo erectus

Βρέθηκαν τα νεότερα απολιθώματα του Homo erectus

Ο Homo Erectus είναι ο άμεσος πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου
0
Homo erectus

Τα τελευταία, δηλ. τα νεότερα, απολιθώματα του σημαντικότερου άμεσου προγόνου του σύγχρονου ανθρώπου, του Homo Erectus, που ανακαλύφθηκαν στην Κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας, χρονολογήθηκαν ότι έχουν ηλικία 108.000 έως 117.000 ετών.

Ο Homo erectus, ο οποίος ήταν πρόδρομος του Homo sapiens, υπήρξε το πρώτο ανθρώπινο είδος που περπάτησε κανονικά όρθιος στα δύο πόδια του. Εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια και εξαπλώθηκε σε μεγάλο μέρος της Ευρασίας.

Σύμφωνα με το Newsbeast, το ΑΠΕ – ΜΠΕ μεταδίδει ότι οι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο Homo erectus με κάποιο τρόπο εξαπλώθηκε στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος και έφθασε στη νήσο Ιάβα πριν από περίπου 1,6 εκατομμύρια χρόνια. Πριν από περίπου 400.000 χρόνια είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί από όλο τον κόσμο, αλλά φαίνεται πως τα τελευταία υπολείμματα του είχαν επιβιώσει στα νησιά της Ινδονησίας.

Η χρονολόγηση των οστών

Στη δεκαετία του 1930 είχαν βρεθεί από Ολλανδούς μηχανικούς δίπλα στον ποταμό Σόλο της Κεντρικής Ιάβα 12 κρανία και δύο οστά των κάτω άκρων, που ανήκαν σε Homo erectus. Όμως, αποδείχτηκε δύσκολη η χρονολόγηση τους μέχρι σήμερα, λόγω της πολυπλοκότητας των γεωλογικών στρωμάτων της περιοχής, με συνέπεια οι έως τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων για την ηλικία των απολιθωμάτων να εμφανίζουν τεράστιες αποκλίσεις, από 27.000 έως 550.000 έτη.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές από πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Δανία, Καναδά, Ινδονησία), με επικεφαλής τον Russell Ciochon του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Αϊόβα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, προχώρησαν σε νέα διεξοδικότερη και με πιο σύγχρονες μεθόδους ανάλυση, καταλήγοντας σε μια οριστική ηλικία, που κυμαίνεται μεταξύ 108.000 και 117.000 ετών.

Με βάση αυτό τον υπολογισμό, πρόκειται για τον τελευταίο γνωστό Homo erectus που έζησε στη Γη. Τα κρανία φαίνεται να ανήκουν σε άτομα που πέθαναν μαζικά, πιθανώς λόγω κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών πριν από περίπου 130.000 χρόνια.

Η τελευταία εμφάνιση του Homo erectus

«Η εν λόγω τοποθεσία είναι η τελευταία γνωστή εμφάνιση του Homo erectus που έχει βρεθεί οπουδήποτε στον κόσμο. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι χρονολογήσαμε την εξαφάνιση του, αλλά χρονολογήσαμε την τελευταία παρουσία του. Δεν έχουμε άλλα στοιχεία ότι ο Homo Erectus έζησε αργότερα οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο Ciochon.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here