Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Προστατεύουμε το περιβάλλον ανακυκλωνοντας τηγανέλαιο

Προστατεύουμε το περιβάλλον ανακυκλωνοντας τηγανέλαιο

0
τηγανέλαιο, λάδι
Διαφήμιση

Η χρήση των βιοκαυσίμων, όπως το τηγανέλαιο, μπορούν να εξοικονομήσουν 50.000 τόνους CO2 ετησίως. Η ελληνική εταιρεία Πρασινο λάδι συλλέγει το τηγανέλαιο από περίπου 15.000 επιχειρήσεις εστίασης, κρουαζιέρας και βιομηχανιών ανά την Ελλάδα και το μετατρέπει σε βιοντίζελ.

Αυτά αναφέρθηκαν σε μία ειδική εκδήλωση υπό τον τίτλο «Τηγανέλαιο: Η πράσινη ενέργεια στα χέρια των πολιτών» με την παρουσία του υπουργού Χατζηδάκη ο οποίος ανέφερε ότι είναι «εδώ επειδή το υπουργείο Περιβάλλοντος στηρίζει την πράσινη επιχειρηματικότητα, που συνδέεται άρρηκτα με τη δική μας ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική», απαριθμώντας ως θετικά της χρήσης βιοκαυσίμων, την απεξάρτηση από ρυπογόνα καύσιμα, την τόνωση της αγοράς μέσω της παραγωγής καυσίμου φιλικού προς το περιβάλλον, αλλά και την ανάπτυξη της γεωργίας.

«Ωστόσο, ένα ποσοστό τηγανέλαιου, μεγαλύτερο από εκείνο των εστιατορίων, προέρχεται από τα ελληνικά νοικοκυριά. Έτσι, έχει μεγάλη σημασία η ενημέρωση του πολίτη και θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία, που αφορά τη συλλογή και αξιοποίηση του οικιακού τηγανέλαιου. Με τέτοιες πρωτοβουλίες χτίζεται η περιβαλλοντική συνείδηση. Είστε κλασικό παράδειγμα πράσινης επιχειρηματικότητας» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με την εταιρία Πράσινο Λάδι

Πράσινο Λάδι

Η εταιρεία Πράσινο Λάδι είναι η μεγαλύτερη εταιρεία συλλογής τηγανελαίων στην Ελλάδα και ιδρύθηκε το 2011 από την Ελίν Verd, ηγέτιδα εταιρεία παραγωγής βιοντίζελ από τηγανέλαια στην Ελλάδα. Έχει έδρα στην Κηφισιά και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις διαλογής στην Αθήνα (Περιστέρι) και στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός της είναι η συλλογή τηγανελαίων αποκλειστικά για την παραγωγή βιοντίζελ, ενώ παράλληλα ενισχύει την κουλτούρα της ανακύκλωσης, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τους πολίτες σε χώρους εργασίας, δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία.

Βρείτε ένα «σημείο Πράσινο Λάδι»

Πράσινο Λάδι

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Πράσινο Λάδι, Γιώργος Κυριακόπουλος, με σύνθημα «Τόσο απλό, τόσο σημαντικό», η εταιρεία ξεκίνησε ένα καινοτόμο πρόγραμμα συλλογής και του οικιακού τηγανελαίου. Με μία ευκολόχρηστη εφαρμογή στο διαδίκτυο οι πολίτες, που επιθυμούν να ανακυκλώσουν, μπορούν πλέον να βρίσκουν ένα «σημείο Πράσινο Λάδι» σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπίτι ή τη δουλειά τους και να προσκομίζουν το δικό τους τηγανέλαιο σε πλαστικά δοχεία.

Μπαίνοντας στην εφαρμογή και εισάγοντας τη διεύθυνσή τους, ξεδιπλώνεται μπροστά τους ένας χάρτης με τα κοντινότερα, στο σπίτι τους, σημεία συλλογής του τηγανέλαιου.

Τα συλλεγόμενα τηγανέλαια περνούν από μια πρώτη επεξεργασία στα δύο σύγχρονα κέντρα της εταιρείας ή στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις των συνεργατών της στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Έπειτα στέλνονται στο εργοστάσιο της μητρικής εταιρείας Ελίν Verd στον Βόλο για τη βιομηχανική παραγωγή καθαρού βιοντίζελ.

Τα οφέλη από την ανακύκλωση του τηγανέλαιου

Πράσινο Λάδι

  • Παράγεται ένα πράσινο καύσιμο, το βιοντίζελ, που υποστηρίζεται θερμά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού είναι το καθαρότερο καύσιμο με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (μείωση αερίων του θερμοκηπίου από 84 έως 88% σε σχέση με το ορυκτό ντίζελ), ενώ ταυτόχρονα δεν ανταγωνίζεται την τροφική αλυσίδα.
  • Ενισχύεται η εθνική οικονομία, καθώς μειώνονται οι ανάγκες για εισαγωγές πετρελαίου.
  • Δεν προκαλούνται προβλήματα αποφράξεων στις αποχετεύσεις των σπιτιών και στα δίκτυα των πόλεων (τα γνωστά «βουνά λίπους» στους υπονόμους) από την απόρριψη τηγανελαίων στους νεροχύτες.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη άμεσης προσαρμογής της νομοθεσίας στις σημερινές συνθήκες της αγοράς, έκανε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελιν Verd, Γιάννης Κουρούκλης.

«Από το 100% της συλλεχθείσας ποσότητας τηγανέλαιου, το 2019 κατανεμήθηκε ποσοστό 49%, ενώ υπήρχε θεωρητικά η δυνατότητα κατανομής πολύ μεγαλύτερης ποσότητας. Η νομοθεσία μας δεν έχει προσαρμοστεί στις ραγδαίες εξελίξεις της αγοράς, ούτε και στις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες» σημείωσε.

Διαφήμιση