Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κατά 38%

Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κατά 38%

0
Εξοικονόμηση
Διαφήμιση

Μέχρι να γίνει νόμος του κράτους, αλλά και μετά φυσικά όσο θα παρακολουθούμε τα στάδια (και το ποσοστό) υλοποίησής του, δεν θα σταματήσουμε να γράφουμε για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Είναι το νέο “talk of the town” – εντάξει ας μην υπερβάλλουμε, ας πούμε έστω ότι απασχολεί και ενδιαφέρει ουσιαστικά εκείνο τον κύκλο ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα κοινά και ανησυχούν για την κλιματική κρίση – έναν κύκλο που όλο μεγαλώνει…

Ειδικά μέτρα

Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ

Έτσι λοιπόν, το γεγονός ότι στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ προβλέπεται βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κατά 38% ούτως ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση τους στα επίπεδα του 2017 μέχρι το 2030, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Πώς θα γίνει αυτό; Με τον σχεδιασμό ειδικών μέτρων για τον κτιριακό τομέα, τόσο για τα δημόσια κτήρια (πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ που αφορά στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, με συμμετοχή Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών), όσο και για τα ιδιωτικά.

Ανακαινίσεις και αντικαταστάσεις

Σχεδιάζονται επίσης η ανακαίνιση και αντικατάσταση του 12-15% του αποθέματος των κτιρίων κατοικίας με νέα, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης έως το 2030. Επιδιώκεται κάθε χρόνο να αναβαθμίζονται ενεργειακά κατά μέσο όρο 60.000 κτήρια, βελτιώνοντας ριζικά το κτιριακό απόθεμα και δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Συνολικά η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ και στη δημιουργία και διατήρηση περισσότερων από 22.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Το Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης

Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ

Η ίδρυση του Ταμείου Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΤΕΑ) θα ενισχύσει σημαντικά την υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε όλους τους τομείς κατανάλωσης ενέργειας. Οι βασικοί πόροι ΕΤΕΑ αρχικά θα προέρχονται από τη συλλογή και διαχείριση δημόσιων κεφαλαίων, από δημόσια έσοδα προερχόμενα από τη συλλογή περιβαλλοντικών προστίμων (όπως κάνει το Πράσινο Ταμείο). Επιπλέον το ΕΤΕΑ θα έχει πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα χρηματοδοτικών πόρων που θα προέρχονται και από ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα, αλλά και διεθνείς τράπεζες επενδύσεων και ανάπτυξης.

Στοιχεία από ypodomes.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Χατζηδάκη με περιβαλλοντικές ΜΚΟ για το κλίμα
Επόμενο άρθρο5G τέλος: Η Καλαμάτα χάνει το τρένο της ψηφιακής εξέλιξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ